ΥΠΑΑΤ: Μέχρι τέλη Ιουλίου οι προκαταβολές των αποζημιώσεων παγετού

Θα καλυφθούν και οι ζημιές στις καλλιέργειες οι οποίες βρίσκονταν στο προανθικό στάδιο.
ΧΩΡΑΦΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΖΗΜΙΕΣ ΠΑΓΕΤΟΣ

Την καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν ζημίες από παγετό την άνοιξη του 2021, προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός.

“Κανένας παραγωγός που επλήγη από παγετό, δεν θα μείνει χωρίς αποζημίωση”, διαβεβαίωσε, δεσμευόμενος πως “όλες οι ζημιές του παγετού θα καλυφθούν σύμφωνα με τον Κανονισμό Αποζημιώσεων Φυτικού Κεφαλαίου του ΕΛΓΑ, στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας”. Όπως ακόμη γνωστοποίησε, θα καλυφθούν και οι ζημιές στις καλλιέργειες οι οποίες βρίσκονταν στο προανθικό στάδιο.

Μέχρι τέλη Ιουλίου θα δοθεί ως προκαταβολή το 40% των εκτιμηθέντων ζημιών (συνολικό ποσό περίπου 155 εκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθεί στον ΕΛΓΑ από το Υπουργείο Οικονομικών). Το σύνολο των αποζημιώσεων θα καταβληθεί σε όλους τους παραγωγούς αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των εκτιμήσεων. 

“Έχουμε υποβάλλει ήδη αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση κρατικής ενίσχυσης προς τον ΕΛΓΑ, σε συνέχεια της πολιτικής έγκρισης που αποσπάσαμε στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. τον Μάιο”, έκανε γνωστό επίσης ο κ. Λιβανός.

Ακόμη, με έμφαση ο υπουργός ξεκαθάρισε πως “η αποζημίωση θα είναι δίκαιη και με βάση τη ζημία που υπήρξε. Δεν θα αδικηθεί κανείς, δεν θα αδικήσει κανείς. Οι εκτιμήσεις θα είναι εξατομικευμένες, ακέραιες και αντικειμενικές. Οι διασταυρωτικοί έλεγχοι θα είναι ενδελεχείς. Όλοι θα πρέπει να συνδράμουν ώστε να αποτραπούν φαινόμενα να δοθούν αποζημιώσεις εκεί που δεν πρέπει”.

Εν όψει, δε, των νομοθετικών διατάξεων που θα εισαχθούν για ψήφιση στη Βουλή προκειμένου να υλοποιηθεί το τεράστιο αυτό πρόγραμμα στήριξης των πληγέντων αγροτών, ο κ. Λιβανός κάλεσε σε σύμπλευση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας: “Ζητώ από όλα τα κόμματα, όλους τους συναδέλφους βουλευτές, να τις υπερψηφίσουν. Τώρα στα δύσκολα οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε έμπρακτα τους αγρότες μας. Η στήριξη των Ελλήνων αγροτών, η στήριξη της ελληνικής υπαίθρου, αποτελεί εθνική ανάγκη”.

Για την επίσπευση του εκτιμητικού έργου ο ΕΛΓΑ έχει ήδη προσλάβει περισσότερους από τριακόσιους έκτακτους συμβασιούχους γεωπόνους.

Εξάλλου, θα υπάρξει και άμεση εκταμίευση ποσού 3,5 εκ. ευρώ προς τον ΕΛΓΑ για την κάλυψη των άμεσων διοικητικών ώστε να συνεχίσει την εξατομικευμένη και ανά ιδιοκτησία εκτίμηση των ζημιών.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood