Τους κερασώνες των οικισμών Θάμνα, Αγίασμα, Δύμη, που επλήγησαν από τον παγετό στις αρχές Απριλίου και από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις και τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις, επισκέφθηκε ο Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου.

Η μείωση της παραγωγής ξεπερνά κατά πολύ το 60% της περσινής, και σημαντικό μέρος των κερασιών που συλλέχθηκαν δεν είναι εμπορεύσιμα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της τοπικής Ομάδας Παραγωγών Κερασιού.

Ο κ. Χαρίτου έκανε λόγο για “ανησυχία και αγωνία για την επόμενη μέρα”, καθώς όπως τόνισε “η δενδροκαλλιέργεια του κερασιού είναι η μοναδική αγροτική δραστηριότητα που προσφέρει εισόδημα στους παραγωγούς της περιοχής, ενώ το κόστος παραγωγής είναι υψηλό και το έχουν ήδη αναλάβει”.

Ο Βουλευτής κατέθεσε τη μεγάλη αναγκαιότητα για “κάλυψη των μεγάλων ζημιών το ταχύτερο δυνατόν από τον ΕΛΓΑ”. Μάλιστα ο κ. Χαρίτου έχει ήδη υποβάλλει για το θέμα Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, δια της οποίας τις επόμενες μέρες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός θα κληθεί να δώσει απαντήσεις.

“Εξίσου όμως σημαντικό είναι να συζητηθεί και η ανάπτυξη της δυναμικής καλλιέργειας του κερασιού στην περιοχή, με τις μεγάλες δυνατότητες που αυτή έχει”, προσθέτει ο κ. Χαρίτου, εν όψει της εποικοδομητικής συζήτησης που είχε επ’ αυτού με τους παραγωγούς και τους εκπροσώπους τους, με επιχειρήσεις εμπορίας του κερασιού, αλλά και της επίσκεψής του στη μονάδα «Γιακά», η οποία είναι όπως επεσήμανε ο Βουλευτής, “μια σύγχρονη, με εξαγωγικό προσανατολισμό μονάδα, που επεκτείνει τις δραστηριότητες της και σε νέες δυναμικές καλλιέργειες όπως του μύρτιλου”.