Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ: Προβλήματα στην εκκαθάριση εξόφλησης απαιτήσεων για το εργοδοτικό κόστος

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ: Προβλήματα στην εκκαθάριση εξόφλησης απαιτήσεων για το εργοδοτικό κόστος.
Δημήτρης Χαρίτου βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ (13)

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, σχετικά με τον συμψηφισμό απαιτήσεων στο πλαίσιο της διαδικασίας του αρ. 87 του ν. 4706/2020 για τις επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Συγκεκριμένα, αναφέρονται στην επιστολή των Επιμελητηρίων της περιοχής, σύμφωνα με την οποία προκύπτουν σοβαρά προβλήματα από την απουσία πρόβλεψης για την εξυπηρέτηση των περιπτώσεων κατά τις οποίες οι επιχειρήσεις δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση και τους Φ.Κ.Α. Συγκεκριμένα, αυτές οι επιχειρήσεις, είναι υποχρεωμένες να δημιουργήσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, προκειμένου να τις εξοφλήσουν με συμψηφισμό απαιτήσεων από τον ΟΑΕΔ. Όπως γίνεται αντιληπτό, σε περίπτωση που ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία, οι επιχειρήσεις δεν θα λαμβάνουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα οι οποίες είναι απαραίτητες για την απρόσκοπτη συνέχεια των χρηματοδοτήσεων.

Οι διοικήσεις των Επιμελητηρίων, ζητούν για τις εν λόγω επιχειρήσεις έναν παρόμοιο τρόπο με αυτόν που προβλέπεται από την παράγραφο 1 του άρθρου 1, της ΓΔΟΥ 504/29.5.2021 (ΦΕΚ 2236), που αφορά το μέτρο ενίσχυσης με την μορφή επιδότησης των παγίων δαπανών. Δηλαδή, τη δημιουργία ενός πιστωτικού λογαριασμού που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως την 31η Δεκεμβρίου του 2022 για αποπληρωμή τρεχουσών φορολογικών οφειλών έτους 2021 και 2022 που καθίστανται πληρωτέες από τη 1η Ιουλίου 2021 και μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2022, ή και τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών 2021 και 2022 που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό να αποδεχθεί το αίτημα των Επιμελητηρίων ΑΜ-Θ και να προβεί στις απαραίτητες νομοτεχνικές ρυθμίσεις ώστε να λυθεί το πρόβλημα των επιχειρήσεων που δεν έχουν φορολογικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες, προκειμένου να εξοφληθούν οι απαιτήσεις των επιχειρήσεων από την επιδότηση κόστους για τα έτη 2010-2015.

Το κείμενο της ερώτησης:

“Στο αρθ. 3 της υπ’ αριθ. ΚΥΑ 47284/359 ορίζεται η διαδικασία εκκαθάρισης από τον ΟΑΕΔ τόσο των υφιστάμενων όσο και των μελλοντικών  απαιτήσεων της Φορολογικής Διοίκησης και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Η εκκαθάριση αφορά την εξόφληση των απαιτήσεων των επιχειρήσεων της ΑΜ-Θ από την επιδότηση του εργοδοτικού κόστους των ετών 2010-2015. Σύμφωνα με επιστολή τους τα Επιμελητήρια της ΑΜ-Θ, αναφέρουν τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από την απουσία πρόβλεψης για την εξυπηρέτηση των περιπτώσεων που μία επιχείρηση δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση και τους Φ.Κ.Α..

Έτσι, οι επιχειρήσεις που δεν έχουν οφειλές είναι υποχρεωμένες να δημιουργήσουν, προκειμένου να τις εξοφλήσουν με συμψηφισμό απαιτήσεων από τον ΟΑΕΔ. Όπως γίνεται αντιληπτό, σε περίπτωση που ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία, οι επιχειρήσεις δεν θα λαμβάνουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, οι οποίες είναι απαραίτητες για την απρόσκοπτη συνέχεια των χρηματοδοτήσεων.

Οι διοικήσεις των Επιμελητηρίων ζητούν την παράλληλη πρόβλεψη για τις επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ληξιπρόθεσμες οφειλές & προτείνουν έναν παρόμοιο τρόπο με αυτόν που προβλέπεται από την παράγραφο 1 του άρθρου 1, της ΓΔΟΥ 504/29.5.2021 (ΦΕΚ 2236) που αφορά το μέτρο ενίσχυσης με την μορφή επιδότησης των παγίων δαπανών. Δηλαδή, τη δημιουργία ενός πιστωτικού λογ/σμού που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως την 31η Δεκεμβρίου του 2022 για αποπληρωμή τρεχουσών φορολογικών οφειλών έτους 2021 και 2022, που καθίστανται πληρωτέες από τη 1η Ιουλίου 2021 και μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2022 ή και τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών 2021 και 2022 που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου.

Επειδή, τα γραφειοκρατικά προβλήματα που προκαλούνται λόγω της παράβλεψης για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν ασφαλιστικές και φορολογικές εκκρεμότητες αποτελούν τροχοπέδη.

Επειδή, η οικονομική συγκυρία για την ΑΜ-Θ είναι εξαιρετικά δυσμενής και κάθε στήριξη κρίνεται απολύτως αναγκαία.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Θα αποδεχθεί το αίτημα των Επιμελητηρίων ΑΜ-Θ και θα προβεί στις απαραίτητες νομοτεχνικές ρυθμίσεις ώστε να λυθεί το πρόβλημα των επιχειρήσεων που δεν έχουν φορολογικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες, ώστε να εξοφληθούν οι απαιτήσεις των επιχειρήσεων από την επιδότηση κόστους για τα έτη 2010-2015;

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Γκαρά Αναστασία

Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Χαρίτου Δημήτρης”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood