Νίκος Φίλης: Να καλυφθούν και οι 77.415 θέσεις εισακτέων

"Ζητήσαμε να εφαρμοστεί ειδικό ποσοστό εισαγωγής στα πανεπιστήμια για τις οικογένειες που είδαν γονιό να χάνεται από την πανδημία, χωρίς να θίγονται οι τακτικές θέσεις εισαγωγής, η κυβέρνηση όμως ως συνήθως, αδιαφόρησε".
nikos-filis

Το δικό του μήνυμα προς τους υποψήφιους και τις υποψήφιες των πανελλαδικών εξετάσεων, έστειλε ο Τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νίκος Φίλης.

Αναδράμοντας σε όλες τις δυσκολίες της εκπαιδευτικής διαδικασίας λόγω της πανδημίας και των ελλειμματικών κυβερνητικών πολιτικών στην Παιδεία, υπενθυμίζει στα παιδιά οτι “η ζωή θέλει κόπο, όχι κόλπο”, και απευθύνει μήνυμα-αίτημα προς την Κυβέρνηση, “να καλυφθούν και οι 77.415 θέσεις εισακτέων”.
Ολόκληρη η δήλωση του κ. Φίλη:
“Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι φέτος μια μάχη με πολύ περισσότερη αγωνία από κάθε άλλη χρονιά. Φρόντισε για αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ, μετατρέποντάς τις από στίβο κατάταξης, σε διαγωνιστική «αρένα», φέρνοντας ριζικές και αρνητικές αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα. Τέτοιες, που θα οδηγήσουν στον αποκλεισμό ως και 30.000 περισσότερων παιδιών από τα πανεπιστήμια, συγκριτικά με πέρσι. Στους φετινούς απόφοιτους, έχω να πω:
 • Είστε η γενιά της πανδημίας. Τα δύο τελευταία χρόνια δοκιμαστήκατε σκληρά προσπαθώντας να κατακτήσετε τη γνώση και τα εφόδια για τις εξετάσεις, μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες. Με την υγειονομική κρίση να επελαύνει και την απειλή του θανάτου παρούσα στα σπίτια, στα σχολεία, στις ζωές σας.
 • Είδατε συμμαθητές, συγγενείς και φίλους να υποφέρουν, και κάποιους να χάνονται και να περιλαμβάνονται στη μακάβρια στατιστική των 12.500 συνανθρώπων μας που υπήρξαν θύματα της πανδημίας. Γι’ αυτό πρόσφατα ως ΣΥΡΙΖΑ ζητήσαμε να εφαρμοστεί ειδικό ποσοστό εισαγωγής στα πανεπιστήμια για τις οικογένειες που είδαν γονιό να χάνεται από την πανδημία, χωρίς να θίγονται οι τακτικές θέσεις εισαγωγής. Η κυβέρνηση, ως συνήθως, αδιαφόρησε.
 • Βιώσατε συνεχή lockdown στη λειτουργία των σχολείων, τα οποία η Ελλάδα κράτησε κλειστά για ένα από τα μεγαλύτερα διαστήματα παγκοσμίως, κάτι που αποδεικνύει τη θηριώδη και εγκληματική αποτυχία της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας στο κύριο καθήκον τους να θωρακίσουν υγειονομικά την εκπαίδευση.
 • Όσο τα σχολεία ήταν ανοιχτά, κάνατε μάθημα με την «ψυχή στο στόμα»· πολλοί από εσάς σε πολυπληθή τμήματα, χωρίς αραίωση των τάξεων, χωρίς τον κατάλληλο αερισμό, με συνεχή κρούσματα που οδηγούσαν στο κλείσιμο τμημάτων ή ολόκληρων σχολικών μονάδων.
 • Σας οδήγησαν σε μια τηλεκπαίδευση-φιάσκο παρά τις ηρωϊκές προσπάθειες των καθηγητών σας. Έθεσαν σε κίνδυνο τα προσωπικά σας δεδομένα παραδίδοντάς τα στην εταιρία Cisco αλλά και σε κάθε κακόβουλο εισβολέα στη ψηφιακή σας τάξη. Απείλησαν τους καθηγητές σας και εσάς εμμέσως με τον «Μεγάλο Αδελφό» και τις κάμερες στην τάξη, μέτρο που τελικά μετά την κατακραυγή που ξεσήκωσε, απέσυραν άρον άρον.

Νίκος Φίλης: Να καλυφθούν και οι 77.415 θέσεις εισακτέων

 • Βιώσατε τον αυταρχισμό, την αστυνομική καταστολή και τη βία, όταν στην αρχή της χρονιάς ζητήσατε υγειονομική ασφάλεια και προειδοποιήσατε ότι τα σχολεία δεν τα κλείνουν οι αγώνες των μαθητών αλλά η ανικανότητα και η αδιαφορία της κυβέρνησης. Και επιβεβαιωθήκατε.
 • Εισπνεύσατε δακρυγόνα και χημικά σε πλατείες και δρόμους, όταν με υγειονομικές προφυλάξεις βγήκατε να δείτε ξανά τους φίλους σας ή να διαδηλώσετε για την αστυνομική βία που στοχοποιούσε ειδικά τους νέους. Κι αυτό, γιατί ειδικά τότε, ο «ιός παραμόνευε», αλλά εξαφανιζόταν το πρωί στις τάξεις των 25 μαθητών ή στα υπερπλήρη ΜΜΜ.
 • Όσοι από εσάς, δηλαδή η τεράστια πλειοψηφία, προέρχεστε από αδύναμα νοικοκυριά ή οικογένειες μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, πέρα από την ανεργία, τα λουκέτα, την αναιμική στήριξη της Πολιτείας στους γονείς σας, είχατε να παλέψετε με την έλλειψη τεχνικών μέσων, ηλεκτρονικών συσκευών, επαρκών συνδέσεων στο internet. Χορτάσατε τόσους μήνες υποσχέσεις για δήθεν παροχή Η/Υ, και τελικά ορισμένοι από εσάς τους προμηθευτήκατε κατόπιν εορτής, μόλις πριν έναν μήνα, κι όχι όταν πια δεν τους είχατε ανάγκη.
 • Μάθατε λοιπόν καλά τα μαθήματα από τη γενικότερη αντικοινωνική πολιτική της Δεξιάς, με τη διαρκή επίθεση στη Δημοκρατία, στα Δικαιώματα, στη Νεολαία, στους Καθηγητές σας, στους Γονείς σας, που τώρα θέλουν να τους εξοντώσουν εργασιακά καταργώντας το 8ωρο, επιβάλλοντας την Κυριακάτικη εργασία. Όμως η ζωή για την οποία θα παλέψετε αύριο, από τον χώρο εργασία σας, δεν ανήκει στα αφεντικά!
 • Είδατε τους καθηγητές σας της Κοινωνιολογίας, των Εικαστικών, των Καλλιτεχνικών και άλλων αναγκαίων για τη μόρφωσή σας μαθημάτων, τα οποία ή καταργούνται ή περικόπτονται, να σας αποχαιρετούν μέσα στην ανασφάλεια για το επαγγελματικό τους μέλλον. Βιώσατε τον στιγματισμό όταν θελήσατε να απαλλαγείτε από τα Θρησκευτικά. Είδατε να «πολτοποιούνται» τα σύγχρονα αναλυτικά προγράμματα της Ιστορίας.
 • Διδαχτήκατε, από αυτή την κυβέρνηση και τη συγκεκριμένη Υπουργό Παιδείας, ότι «η ζωή δεν θέλει κόπο, θέλει κόλπο»! Την ίδια ώρα που με την επίκληση των χαμηλών επιδόσεων αποκλείονται δεκάδες χιλιάδες από εσάς από τα Πανεπιστήμια, δίνεται η… ευκαιρία σε όσες και όσους έχουν δυνατότητα, να πάρουν ένα πτυχίο από κολέγια. Χωρίς ελάχιστη βάση εισαγωγή, αρκεί να μπορεί η οικογένεια να ανταποκριθεί στα δίδακτρα. Έτσι, η φετινή Γ΄ Λυκείου, η δική σας τάξη, θα είναι η πρώτη που θα δει μεγάλο μέρος των αποφοίτων της να  κατευθύνονται βίαια προς την χαμηλής ποιότητας (σύμφωνα με τις διεθνείς κατατάξεις) ιδιωτική εκπαίδευση.

Σε όλα αυτά όμως, δώστε περήφανη απάντηση! Προσπαθήστε, έστω σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, για το καλύτερο. Βγάλτε και αποτυπώστε στην κόλλα των εξετάσεων τον καλύτερο εαυτό σας. Δικαιώστε τον κόπο σας και το μόχθο των δασκάλων σας. Τη στήριξη, την αγάπη και την προσδοκία των οικογενειών σας! Καλή επιτυχία!

Με την έκδοση της βαθμολογίας, σας καλούμε στον αγώνα που θα δώσουμε, όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις (ελπίζω), για να καλυφθούν και οι 77.415 θέσεις ΑΕΙ που – υποκριτικά – έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Παιδείας. Για να μην εφαρμοστεί δηλαδή, και να καταργηθεί άμεσα η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Είστε η γενιά της πανδημίας, έχετε μοχθήσει και δικαιούστε να μην υποστείτε αυτό το πρόσθετο τσεκούρι, που μάλιστα τόλμησαν να νομοθετήσουν στη μέση της χρονιάς.

Και πάλι, καλή επιτυχία!”

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood