Το Ευρωκοινοβούλιο υπέρ της κατάργησης των κλουβιών στην κτηνοτροφία

"Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι αντί της εκτροφής σε κλωβούς, και εφαρμόζονται με επιτυχία σε ορισμένα κράτη-μέλη".
unnamed - 2021-06-10T221930.495

Ανταποκρινόμενο σε σχετικό αίτημα της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών «End the Cage Age», το Ευρωκοινοβούλιο ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει νομοθετικές προτάσεις για την απαγόρευση της εκτροφής σε κλωβούς στην κτηνοτροφία, πιθανώς από το 2027, μετά από την απαραίτητη μεταβατική περίοδο και μετά από εμπεριστατωμένη επιστημονική αξιολόγηση.

Οι Ευρωβουλευτές εξέδωσαν σχετικό ψήφισμα με 558 ψήφους υπέρ, 37 κατά και 85 αποχές.

“Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι αντί της εκτροφής σε κλωβούς, και εφαρμόζονται με επιτυχία σε ορισμένα κράτη-μέλη”, αναφέρουν οι ευρωβουλευτές, και προσθέτουν πως “θα πρέπει αυτά τα εναλλακτικά συστήματα να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο και να ενθαρρυνθεί η εφαρμογή τους σε κρατικό επίπεδο”.

Το Ευρωκοινοβούλιο υπέρ της κατάργησης των κλουβιών στην κτηνοτροφίαΠροκειμένου όμως να εξασφαλιστούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού για τους κτηνοτρόφους σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Προσέγγιση ανά ζωικό είδος και κατάλληλα χρηματοδοτούμενη μετάβαση

“Ο σταδιακός τερματισμός της χρήσης κλωβών θα πρέπει να βασίζεται σε προσέγγιση ανά ζωικό είδος, λαμβάνοντας υπ’ όψη τα χαρακτηριστικά των διαφόρων ζώων και διασφαλίζοντας ότι όλα διαθέτουν συστήματα στέγασης που ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες τους”, σημειώνεται στο ψήφισμα, καθώς και οτι: “Πριν από τις όποιες νομοθετικές αλλαγές, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους μια επαρκή μεταβατική περίοδο συνοδευόμενη από κατάλληλη στήριξη. Η στήριξη αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει κατάλληλες συμβουλευτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες κατάρτισης, κίνητρα και χρηματοδότηση, προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των αγροτών και να αποτραπεί η μετεγκατάσταση της αγροτικής παραγωγής της Ε.Ε. σε μέρη όπου τα πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων είναι χαμηλότερα από εκείνα της Ε.Ε.”.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά επίσης “μια πιο ολοκληρωμένη πολιτική τροφίμων για τη στήριξη της μετάβασης προς ένα βιωσιμότερο σύστημα τροφίμων, αλλά και για να αποτραπεί η εγκατάλειψη της κτηνοτροφικής παραγωγής από μικρομεσαίους επαγγελματίες στον χώρο και να σταματήσει η περαιτέρω συγκέντρωση αγροτικών εκμεταλλεύσεων στα χέρια των λίγων μεγάλων”.

Ίδια πρότυπα και για όλα τα εισαγόμενα προϊόντα

Σύμφωνα με τους Ευρωβουλευτές, “μια δίκαιη εμπορική πολιτική που διασφαλίζει ισότιμους όρους ανταγωνισμού αποτελεί προϋπόθεση για υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη θα πρέπει συνεπώς να επικεντρωθούν περισσότερο στη θέσπιση αποτελεσματικών ελέγχων και τελωνειακών ελέγχων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα εισαγόμενα αγροδιατροφικά προϊόντα πληρούν τα πρότυπα της Ε.Ε. για καλή διαβίωση των ζωικών ειδών”.

Δια του ψηφίσματος ζητείται επίσης “όλα τα ζωικά προϊόντα που εισάγονται στην Ε.Ε. να παράγονται σε πλήρη συμμόρφωση με τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης συστημάτων εκτροφής χωρίς κλωβούς”, και “οι υφιστάμενες εμπορικές συμφωνίες να επαναξιολογηθούν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τηρούνται τα ίδια πρότυπα τόσο όσον αφορά την καλή μεταχείριση των ζώων όσο και την ποιότητα των προϊόντων”. Καλείται, δε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να προωθήσει την καλή μεταχείριση των ζώων σε διεθνές επίπεδο.

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών «End the Cage Age» καταχωρήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 5 Σεπτεμβρίου του 2018. Μέχρι την υποβολή της είχε συγκεντρώσει σχεδόν 1,4 εκατομμύρια υπογραφές από ολόκληρη την Ε.Ε., ενώ ο απαιτούμενος ελάχιστος αριθμός είχε συγκεντρωθεί σε 18 κράτη-μέλη.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood