Σ. Φάμελλος: «Με “δημιουργική λογιστική” η ΔΕΗ ετοιμάζει αυξήσεις»

"Η ατυχής "δημιουργική" λογιστική αποκαλύπτει τις προθέσεις τους για νέες επιβαρύνσεις".
ΦΑΜΕΛΛΟΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΔΕΗ

“Έκπτωση 30% στις ανταγωνιστικές χρεώσεις των νοικοκυριών και επιπλέον 5% Έκπτωση Συνέπειας”, από τις 5 Αυγούστου, προγραμματίζει η ΔΕΗ σύμφωνα με δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν ακόμη: “Σε νέα τιμολογιακή πολιτική οδηγείται η ΔΕΗ μετά την υπόδειξη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να καταργήσει τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής CO2 και να την αντικαταστήσει με τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρέωσης Προμήθειας (ρήτρα Οριακής Τιμής Συστήματος). Με αυτήν την εμπορική πολιτική περιορίζει την επιβάρυνση των λογαριασμών των οικιακών καταναλωτών. Η δημόσια εταιρία είχε μετακυλίσει στους λογαριασμούς του Μαΐου το κόστος που είχε επωμιστεί από την άνοδο των δικαιωμάτων των ρύπων, ωστόσο η ΡΑΕ έκανε παρέμβαση, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη Ρήτρα CO2 δεν συνάδει με τους κανονισμούς και θα έπρεπε να υιοθετήσει τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρέωσης Προμήθειας. Όπως γίνεται γνωστό μέσα από τους τιμοκαταλόγους που έχει αναρτήσει η επιχείρηση στην ηλεκτρονική της ιστοσελίδα, στις 4 Αυγούστου καταργείται η έξτρα χρέωση για το CO2 και υιοθετεί από τις 5 Αυγούστου την υπόδειξη της Αρχής για την εφαρμογή της νέας ρήτρας. Ωστόσο, η ΔΕΗ, προκειμένου να περιορίσει τις επιπτώσεις στα οικιακά τιμολόγια, οι οποίες είναι πολύ πιθανόν σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς να οδηγούσαν σε απώλεια πελατολογίου, αλλάζει την τιμολογιακή της πολιτική. Η ΔΕΗ θα εφαρμόσει τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρέωσης Προμήθειας όχι μόνο για το οικιακό τιμολόγιο Γ1 και Γ1Ν (δικαιούχοι του ΚΟΤ), αλλά και για τα επαγγελματικά τιμολόγια Γ21, Γ22, Γ23, Ε21, Ε22, Ε23, στο τιμολόγιο Φωτισμού Οδών & Πλατειών (ΦΟΠ) καθώς και στο Αγροτικό Τιμολόγιο Χαμηλής Τάσης”.

  • Σ. Φάμελλος: Η αλήθεια είναι οτι η ΔΕΗ ετοιμάζει αυξήσεις!

Σύμφωνα ωστόσο με τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλου, η αλήθεια είναι διαφορετική. Ο κ. Φάμελλος υποστηρίζει οτι στην πραγματικότητα “η ΔΕΗ ετοιμάζει νέα αύξηση τιμολογίων”! Συγκεκριμένα, τονίζει:

“Η επιβάρυνση των καταναλωτών συνεχίζεται και μάλιστα παγιώνεται με την απόφαση της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας στην Ελλάδα, της ΔΕΗ, να ενσωματώσει στα τιμολόγιά της ρήτρα προσαρμογής τιμολογίου σε σχέση με την τιμή προμήθειας. Η νέα αυτή απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ, με τις ευλογίες του ΥΠΕΝ, αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει ως προτεραιότητα την προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλές τιμές για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αλλά τη χρηματιστηριακή απόδοση και την καταγραφή κερδών εις βάρος των καταναλωτών, καθώς και την τακτοποίηση χρυσοπληρωμένων “γαλάζιων” παιδιών εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Η ρήτρα αυξήσεων σε σχέση με τη χρέωση προμήθειας, διαβάζουμε ότι θα εφαρμοστεί από τη ΔΕΗ από τις 5 Αυγούστου του 2021, και ενώ σήμερα η λιανική τιμή κυμαίνεται σχεδόν στο διπλάσιο της τιμής της Οριακής Τιμής του Συστήματος (ΟΤΣ) – δίνει δηλαδή υπερεπαρκή περιθώρια για κέρδη χωρίς αυξήσεις. Για να χρυσώσουν, δε, το χάπι, μιλάνε για μείωση επιβαρύνσεων και όχι για μείωση τιμών, αλλά και για εκπτώσεις, που όμως θα εξανεμιστούν από τη ρήτρα αυξήσεων. Η ατυχής “δημιουργική” λογιστική αποκαλύπτει τις προθέσεις τους για νέες επιβαρύνσεις, δηλαδή αυξήσεις. Η νέα επιβάρυνση έρχεται σε συνέχεια της επιβάρυνσης νοικοκυριών και επαγγελματιών με την ενεργοποίηση ρήτρας CΟ2 στη Χαμηλή Τάση. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι:

  • Όταν το 2020 η χονδρική τιμή προμήθειας έφτασε μέχρι και το 25% της λιανικής, η ΔΕΗ και η Κυβέρνηση δεν σκέφτηκαν να μειώσουν τις τιμές, όπως είχαμε προτείνει. Αντιθέτως, τώρα επιλέγουν να επιβάλουν αυξήσεις στους καταναλωτές – νοικοκυριά και επαγγελματίες.
  • Η νέα αναπροσαρμογή προκύπτει μετά από παρατηρήσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας προς τη ΔΕΗ, που αποδεικνύουν σοβαρά ελλείμματα της διοίκησης της ΔΕΗ, που έτσι κι αλλιώς έχουν καταλάβει οι καταναλωτές στο πορτοφόλι τους.
  • Παρ’ ότι οι εξωτερικές παράμετροι κόστους της ΔΕΗ πέφτουν, κάτι που έπρεπε να οδηγεί σε χαμηλότερο κόστος για τους καταναλωτές, στα απολογιστικά στοιχεία του 2020 και στα προσωρινά του 2021 παρατηρείται αύξηση των παραμέτρων κόστους, που οφείλονται στη διοίκηση της ΔΕΗ (κόστος διοίκησης, αναθέσεις, διαφήμιση). Αποδεικνύεται ότι οι «άριστοι» της ΝΔ αυξάνουν το κόστος εις βάρος των καταναλωτών, και μοναδική τους έννοια και επιτυχία είναι να αυξάνουν και τις αμοιβές και τα bonus για τον εαυτό τους.
  • Η νέα αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ επιτρέπει τη διατήρηση υψηλών τιμών και τις υψηλές επιβαρύνσεις, αλλά και τη χειραγώγηση τιμών ενέργειας, όπως επανειλημμένα έχει καταγγελθεί και από την αγορά, και κορυφώθηκε με την άναρχη εκκίνηση της αγοράς εξισορρόπησης (target model).

Ούτε η διαφήμιση, ούτε το “κύμα” θετικής προπαγάνδας δεν μπορούν να κρύψουν ότι η πολιτική της ΝΔ και στην αγορά ηλεκτρισμού είναι επιζήμια για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, ούτε ότι ωφελεί μόνο – μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού – μεγάλους παίκτες της αγοράς και “γαλάζια παιδιά” που λεηλατούν την περιουσία του ελληνικού λαού και μάλιστα χρυσοπληρώνονται για αυτό”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood