“Έκπτωση 30% στις ανταγωνιστικές χρεώσεις των νοικοκυριών και επιπλέον 5% Έκπτωση Συνέπειας”, από τις 5 Αυγούστου, προγραμματίζει η ΔΕΗ σύμφωνα με δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν ακόμη: “Σε νέα τιμολογιακή πολιτική οδηγείται η ΔΕΗ μετά την υπόδειξη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να καταργήσει τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής CO2 και να την αντικαταστήσει με τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρέωσης Προμήθειας (ρήτρα Οριακής Τιμής Συστήματος). Με αυτήν την εμπορική πολιτική περιορίζει την επιβάρυνση των λογαριασμών των οικιακών καταναλωτών. Η δημόσια εταιρία είχε μετακυλίσει στους λογαριασμούς του Μαΐου το κόστος που είχε επωμιστεί από την άνοδο των δικαιωμάτων των ρύπων, ωστόσο η ΡΑΕ έκανε παρέμβαση, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη Ρήτρα CO2 δεν συνάδει με τους κανονισμούς και θα έπρεπε να υιοθετήσει τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρέωσης Προμήθειας. Όπως γίνεται γνωστό μέσα από τους τιμοκαταλόγους που έχει αναρτήσει η επιχείρηση στην ηλεκτρονική της ιστοσελίδα, στις 4 Αυγούστου καταργείται η έξτρα χρέωση για το CO2 και υιοθετεί από τις 5 Αυγούστου την υπόδειξη της Αρχής για την εφαρμογή της νέας ρήτρας. Ωστόσο, η ΔΕΗ, προκειμένου να περιορίσει τις επιπτώσεις στα οικιακά τιμολόγια, οι οποίες είναι πολύ πιθανόν σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς να οδηγούσαν σε απώλεια πελατολογίου, αλλάζει την τιμολογιακή της πολιτική. Η ΔΕΗ θα εφαρμόσει τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρέωσης Προμήθειας όχι μόνο για το οικιακό τιμολόγιο Γ1 και Γ1Ν (δικαιούχοι του ΚΟΤ), αλλά και για τα επαγγελματικά τιμολόγια Γ21, Γ22, Γ23, Ε21, Ε22, Ε23, στο τιμολόγιο Φωτισμού Οδών & Πλατειών (ΦΟΠ) καθώς και στο Αγροτικό Τιμολόγιο Χαμηλής Τάσης”.

Σύμφωνα ωστόσο με τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλου, η αλήθεια είναι διαφορετική. Ο κ. Φάμελλος υποστηρίζει οτι στην πραγματικότητα “η ΔΕΗ ετοιμάζει νέα αύξηση τιμολογίων”! Συγκεκριμένα, τονίζει:

“Η επιβάρυνση των καταναλωτών συνεχίζεται και μάλιστα παγιώνεται με την απόφαση της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας στην Ελλάδα, της ΔΕΗ, να ενσωματώσει στα τιμολόγιά της ρήτρα προσαρμογής τιμολογίου σε σχέση με την τιμή προμήθειας. Η νέα αυτή απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ, με τις ευλογίες του ΥΠΕΝ, αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει ως προτεραιότητα την προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλές τιμές για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αλλά τη χρηματιστηριακή απόδοση και την καταγραφή κερδών εις βάρος των καταναλωτών, καθώς και την τακτοποίηση χρυσοπληρωμένων “γαλάζιων” παιδιών εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Η ρήτρα αυξήσεων σε σχέση με τη χρέωση προμήθειας, διαβάζουμε ότι θα εφαρμοστεί από τη ΔΕΗ από τις 5 Αυγούστου του 2021, και ενώ σήμερα η λιανική τιμή κυμαίνεται σχεδόν στο διπλάσιο της τιμής της Οριακής Τιμής του Συστήματος (ΟΤΣ) – δίνει δηλαδή υπερεπαρκή περιθώρια για κέρδη χωρίς αυξήσεις. Για να χρυσώσουν, δε, το χάπι, μιλάνε για μείωση επιβαρύνσεων και όχι για μείωση τιμών, αλλά και για εκπτώσεις, που όμως θα εξανεμιστούν από τη ρήτρα αυξήσεων. Η ατυχής “δημιουργική” λογιστική αποκαλύπτει τις προθέσεις τους για νέες επιβαρύνσεις, δηλαδή αυξήσεις. Η νέα επιβάρυνση έρχεται σε συνέχεια της επιβάρυνσης νοικοκυριών και επαγγελματιών με την ενεργοποίηση ρήτρας CΟ2 στη Χαμηλή Τάση. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι:

Ούτε η διαφήμιση, ούτε το “κύμα” θετικής προπαγάνδας δεν μπορούν να κρύψουν ότι η πολιτική της ΝΔ και στην αγορά ηλεκτρισμού είναι επιζήμια για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, ούτε ότι ωφελεί μόνο – μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού – μεγάλους παίκτες της αγοράς και “γαλάζια παιδιά” που λεηλατούν την περιουσία του ελληνικού λαού και μάλιστα χρυσοπληρώνονται για αυτό”.