Τον υποχρεωτικό μόνιμο εμβολιασμό των εργαζομένων στις Δομές Φροντίδας Ηλικιωμένων, προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε, “σύντομα θα γνωμοδοτήσει η Επιτροπή Βιοηθικής, και η Κυβέρνηση θα αποφασίσει”.
Ακόμη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και σε κατηγορίες εργαζόμενων στο ΕΣΥ. “Πάνω απ΄ όλα προστατεύει τους ίδιους και τις οικογένειές τους από τον κίνδυνο μιας πολύ σοβαρής νοσηλείας. Είναι όμως και μία πράξη κοινωνικής ευαισθησίας”, τόνισε.
Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν Covid Free μαγαζιά στην εστίαση, ξεκαθαρίζοντας ότι ουδείς μπορεί να απαγορεύσει σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να δέχεται μόνο εμβολιασμένους.
Αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι “είναι ενθαρρυντικό πως τα κρούσματα αποκλιμακώνονται και οι εισαγωγές μειώνονται με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα, είναι όμως εξαιρετικά στενάχωρο το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία – πλην πέντε εξαιρέσεων – όσων βρίσκονται σε ΜΕΘ, είναι συμπολίτες που δεν έκαναν το εμβόλιο από επιλογή. Και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει έντονα”.
ea947f97 mitsotakis 34Κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο βασικός λόγος για τη μείωση των κρουσμάτων είναι οι εμβολιασμοί: “Πριν από έναν μήνα είχαμε παραπάνω από 800. Σήμερα είναι κάτω από 360 και η πορεία της αποκλιμάκωσης θα συνεχιστεί. Κι αυτό οφείλεται στον εμβολιασμό. Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο αλλά παγκόσμιο, διότι χτίζεται το τείχος ανοσίας”, τόνισε και συμπλήρωσε ότι πολύ σύντομα όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο που επιθυμούν.
Ακόμη, σημείωσε: “Στην Ελλάδα των νέων οριζόντων δεν επιτρέπεται να υπάρχουν δύσπιστοι απέναντι στην επιστήμη. Το εμβόλιο είναι ένα δώρο της επιστήμης. Η αντίληψη ότι “δεν βαριέσαι, ας το κάνει ο άλλος για να μην το κάνω εγώ”, είναι μία αντίληψη η οποία δυστυχώς υπονομεύει συνολικά την κοινωνική συνοχή και δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη”.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό “η έξοδος από την κρίση είναι ορατή, μπορούμε να πούμε ότι μπαίνουμε σταδιακά στην ανάκαμψη, αλλά χωρίς να εφησυχάζουμε μπροστά στον κίνδυνο οδεύουμε”.
Μιλώντας για το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι έχουν εκδοθεί ήδη230.000 πιστοποιητικά. “Δεν μιλάμε για μια ταυτότητα υγείας, αλλά για την απάντηση στη συγκυρία που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε”, υπογράμμισε, και προσέθεσε ότι “το πιστοποιητικό αποτελεί μια ισχυρή, στέρεα γέφυρα στη μετά Covid εποχή”.