Με αφορμή πρόσφατες καταγγελίες που δέχτηκε από πολίτες, το ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ ενημερώνει ότι τα άτομα που ζητούν χρήματα στον δρόμο, σε υπηρεσίες, καταστήματα και σπίτια, επικαλούμενα το ΚΕΘΕΑ και τις θεραπευτικές του κοινότητες, δεν έχουν καμία σχέση με τα προγράμματά του, αλλά εκμεταλλεύονται την ευαισθησία του κοινού γύρω από το θέμα των εξαρτήσεων, προκειμένου να αποκομίζουν χρήματα για προσωπικό όφελος.

Το ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ ενημερώνει και για τις πρακτικές που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι:

  • τη δήθεν οικονομική ενίσχυση των προγραμμάτων (με πλαστές αποδείξεις, σφραγίδες και ΑΦΜ),
  • την πώληση εντύπων με θέμα τα ναρκωτικά ή και άλλων αντικειμένων,
  • την επαιτεία για να εξασφαλιστεί η μετάβαση σε κάποια Θεραπευτική Κοινότητα, μετάβαση που στην πραγματικότητα είναι δωρεάν.

Το ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ τονίζει πως το φαινόμενο είναι παλιό και αποσαφηνίζει για μία ακόμη φορά, οτι όλες οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν και ότι οι εξαρτημένοι και οι οικογένειές τους δεν χρειάζεται να καταβάλλουν χρήματα για τη συμμετοχή τους στα προγράμματά του. 

Επιπλέον όλες οι προσπάθειες αυτοχρηματοδότησης του ΚΕΘΕΑ γίνονται οργανωμένα μέσα από τις παραγωγικές του μονάδες (όπως το τυπογραφείο ΚΕΘΕΑ ΣΧΗΜΑ & ΧΡΩΜΑ), αρμόδια τμήματα του οργανισμού αλλά και τους ανεξάρτητους Συλλόγους Οικογένειας των προγραμμάτων απεξάρτησης.

Επισημαίνεται ιδίως ότι η παροχή χρημάτων σε χρήστες ουσιών, που επίσης επιχειρούν να αποσπάσουν χρήματα από τους πολίτες με τους παραπάνω τρόπους, δεν τους προσφέρει ουσιαστική βοήθεια. Αντιθέτως, το πιθανότερο είναι ότι τα χρήματα που θα προσφερθούν θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά ουσιών.

Εάν οι πολίτες επιθυμούν, ωστόσο, να προσφέρουν κάτι στους χρήστες που τους προσεγγίζουν, είναι προτιμότερο να τους παρέχουν τροφή.

Όσοι ενδιαφέρονται να υποστηρίξουν τα προγράμματα απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης, παρακαλούνται να  επικοινωνούν με το ΚΕΘΕΑ, μέσω της Γραμμής Βοήθειας  1145 (αστική χρέωση), του  ιστοτόπου www.kethea.gr, της ηλεκτρονικής διεύθυνσης info@kethea-kivotos.gr, καθώς και στο 25510-89595.