“Η αλήθεια για τον νέο Πτωχευτικό Νόμο είναι οτι αποτελεί ό,τι χειρότερο για τους δανειολήπτες”, τονίζει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, Πρόεδρος του Κόμματος Ελλήνων Δανειοληπτών (Κ.ΕΛ.ΔΑ.) και Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος “Ελεύθεροι Άνθρωποι”, Χαράλαμπος Π. Περβανάς.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:
“Από 1 Ιουνίου ξεκίνησε, τυπικά τουλάχιστον, ο νέος πτωχευτικός νόμος/ δεύτερη ευκαιρία, και τα περισσότερα ΜΜΕ παρουσιάζουν το γεγονός ως ευκαιρία ρύθμισης και προστασίας της περιουσίας του φυσικού προσώπου-δανειολήπτη ή της επιχείρησης. Παρουσιάζουν όμως το θέμα αγνοώντας ή αποκρύπτοντας την πραγματική ουσία του νόμου, αναφέροντας επιγραμματικά πως μπορούν πλέον φυσικά και νομικά πρόσωπα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 240 ή 420 δόσεις. Προβάλουν έτσι τη μισή αλήθεια, για να μην πούμε ότι παραπληροφορούν για να μην στεναχωρήσουν την κυβέρνηση που τους ταΐζει.
Τέρμα όμως τα μισόλογα και οι μισές αλήθειες. Ο συγκεκριμένος νόμος είναι ό,τι χειρότερο έχει κατατεθεί όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Αποτελεί νομοθετικό όπλο μαζικής καταστροφής για τους δανειολήπτες.

Τα συστημικά τηλεοπτικά και διαδικτυακά μέσα αποκρύπτουν πως δεν μπορούν όλοι ο οφειλέτες να καταθέσουν την προβλεπόμενη αίτηση. Δεν λένε επίσης ότι αφού καταθέσει ο οφειλέτης την αίτηση, τα τραπεζικά ιδρύματα αποδέχονται ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ την ρύθμιση που θα προκύψει από τον αλγόριθμο της πλατφόρμας. ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ θα αντιπροτείνουν κάποια ρύθμιση, χωρίς κανέναν περιορισμό στους όρους της πρότασης. ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΝΤΑΙ να αποδεχτούν την αίτηση του οφειλέτη, είτε είναι φυσικό είτε είναι νομικό πρόσωπο.

ΔΕΝ λένε ότι ακόμη και αν δεν προχωρήσει η αίτηση και μόνο με την υποβολή της ο οφειλέτης παρέχει απεριόριστη πρόσβαση για τα επόμενα τρία χρόνια σε όλα τα οικονομικά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας τόσο για τον ίδιο, όσο και για τα μέλη της οικογένειά του (σύζυγο και εξαρτώμενα μέλη).
ΔΕΝ λένε ότι αν τα τραπεζικά ιδρύματα δεν αποδεχθούν την αίτηση του οφειλέτη τον οδηγούν σε βίαιη πτώχευση, όπου η μόνη επιλογή είναι να χάνει την κυριότητα της κύριας κατοικίας του και των υπόλοιπων ακινήτων του με μόνη δυνατότητα να συνεχίζει να διαμένει σε αυτή με ΕΝΟΙΚΙΟ για δώδεκα έτη και αν θέλει και μπορεί μέσα σε αυτά τα έτη να έχει το δικαίωμα να ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΞΑΝΑ την κύρια κατοικία του ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΩΝΤΑΙ στην τιμή επαναγοράς του ακινήτου τα χρήματα που κατέβαλε ως ενοίκιο.
Παρακάτω παρατίθενται σε παραγράφους τα καίρια σημείου του νόμου – έκτρωμα:
A. Τα σημεία – κλειδιά
B. Ειδικό καθεστώς οφειλών προς το Δημόσιο
Ο νόμος αναγνωρίζει ότι είναι δυσχερές να μπει το Δημόσιο σε καθεστώς διαπραγματεύσεων (πολύ περισσότερο να συμφωνήσει), για αυτό ορίζει ότι: