Εμβόλια κατά του Covid: Η «γραμμή» του ECDC για τους εφήβους

Πάνω από 6 εκατ. εμβολιασμοί έως το τέλος της εβδομάδας.
έφηβη-εμβολάζεται
  • Με περισσότερους από 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα «τρέχει» το πρόγραμμα «Ελευθερία».

  • Σχεδόν 3 εκατ. δόσεις αναμένονται στην Ελλάδα τον Ιούνιο.

  • Η Έκθεση του ECDC θέτει ως προτεραιότητα των εμβολιασμό παιδιών που έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.

  • Στο ίδιο μήκος κύματος και οι σκέψεις της ελληνικής Επιτροπής.

Ο εμβολιασμός αποτελεί τη μοναδική διέξοδο από την πανδημία. Η Ελλάδα εφαρμόζει ένα από τα πλέον επιτυχημένα εμβολιαστικά προγράμματα, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δόσεις που της αντιστοιχούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που σημαίνει ότι στον συντομότερο δυνατό χρόνο ο πληθυσμός της χώρας θα φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο ανοσίας ανακτώντας πολλά από εκείνα που θεωρούσαμε όλοι μας δεδομένα πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής λαίλαπας στον πλανήτη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρμοδίων, με τον ρυθμό που «τρέχουν» έως τώρα οι εμβολιασμοί, το αργότερο έως τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας θα έχουμε ξεπεράσει τους 6 εκατομμύρια εμβολιασμούς.

Μέχρι και την 31η Μαΐου είχαν γίνει 5.597.624 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 3.648.009 πολίτες έχουν κάνει έστω και μία δόση, ενώ 2.058.287 πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Στη χώρα μας διεξάγονται πάνω από 100.000 εμβολιασμοί σε καθημερινή βάση, και εφόσον δεν ανακοπεί ο ρυθμός το αμέσως επόμενο διάστημα, θα μιλάμε για ένα ικανοποιητικό ποσοστό «θωρακισμένων» από την πανδημία πολιτών έως τα τέλη Ιουνίου.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους,  επιβεβαίωσε χθες την παραλαβή σχεδόν άλλων 3 εκατ. δόσεων μέσα στον Ιούνιο, ενισχύοντας τις υπάρχουσες προμήθειες εμβολίων, οι οποίες διατίθενται καθημερινά μέσω των ραντεβού που κλείνουν κατά χιλιάδες οι πολίτες.

Η «γραμμή» του ECDC για τον εμβολιασμό των εφήβων

Όσον αφορά στον εμβολιασμό των εφήβων 12-15 ετών, για τους οποίους έγινε λόγος και στην Ελλάδα μετά την έγκριση του Αμερικανικού CDC, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) ενέκρινε σήμερα τεχνική έκθεση σχετικά με τον εμβολιασμό τους. Η έκθεση παρουσιάζει μια σειρά βασικών στοιχείων που πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψη, και παρέχει συμβουλές δημόσιας υγείας στα κράτη-μέλη, τα οποία εξετάζουν το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό των εφήβων. Υπογραμμίζει ότι ο εμβολιασμός θα πρέπει να εξεταστεί στο ευρύτερο πλαίσιο της στρατηγικής εμβολιασμού κατά της Covid-19 για το σύνολο του πληθυσμού. Σύμφωνα με την έκθεση ο εμβολιασμός των εφήβων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από τη νόσο Covid-19, θα πρέπει να θεωρείται προτεραιότητα, όπως συμβαίνει και με άλλες ηλικιακές ομάδες. Την ίδια γραμμή εξέφρασε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στις μελέτες που έχουν γίνει με παιδιά για εμβόλια mRNA, λέγοντας πως αποδίδουν, παρέχουν προστασία και πως δεν είναι επικίνδυνα. Επεσήμανε ωστόσο δύο πολύ σοβαρές παραμέτρους:

1) Ότι στις μελέτες που έγιναν ο αριθμός των παιδιών ήταν περιορισμένος και ως εκ τούτου ήταν απίθανο να φανούν τυχόν επικίνδυνες παρενέργειες.

2) Ότι ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός, θα απαιτείται η συναίνεση των γονέων, και – το σημαντικότερο – ότι μία σκέψη είναι η σύσταση για εμβολιασμό των παιδιών που έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα και κινδυνεύει η ζωή τους αν νοσήσουν από την Covid-19.

Εμβόλια κατά του Covid: Η «γραμμή» του ECDC για τους εφήβουςΜε την τελευταία επισήμανση, σε συνδυασμό με την έκθεση του ECDC, ενδεχομένως να δίνεται ένα αρχικό στίγμα για τις σκέψεις των ειδικών, με δεδομένο ότι προέχει ο εμβολιασμός των μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων σε όλον τον κόσμο, με τα εμβόλια να είναι ήδη περιορισμένα.

Η έκθεση έρχεται μετά τη θετική γνώμη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) σχετικά με τη χρήση των εμβολίων BioNTech/Pfizer σε άτομα ηλικίας 12-15 ετών, καθώς και μετά την έγκριση από την Επιτροπή μιας τροποποιημένης άδειας κυκλοφορίας υπό όρους, η οποία αντικατοπτρίζει τη θετική γνώμη του ΕΜΑ. Ως εκ τούτου, τα κράτη-μέλη μπορούν πλέον να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο σε άτομα ηλικίας 12-15 ετών, αν λάβουν όντως μια τέτοια απόφαση.

Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε ότι «μετά τη θετική αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), το ECDC ακολουθεί με τεκμηριωμένες πρακτικές συμβουλές για να στηρίξει τα κράτη-μέλη που εξετάζουν το ενδεχόμενο επέκτασης των εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμού και στους εφήβους. Ωστόσο, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις των κυβερνήσεων, πρόκειται τελικά για απόφαση που θα ληφθεί από τους γονείς για τα παιδιά τους και σε συνεννόηση με αυτά».

πηγή: protothema.gr

επιμέλεια: inkomotini.news

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood