[VID] Καταπέλτης Χαρίτου στη Βουλή για τις ΑΠΕ: “Δημιουργείτε ραντιέρηδες σε καθεστώς άγριας δύσης”

"Τα ενεργειακά συμφέροντα μυρίστηκαν τους ισχυρούς πόρους στα ενεργειακά από το Ταμείο Ανάκαμψης...".
Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου (3)

Στη Βουλή, παρόντος του Yφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, αρμόδιου για ζητήματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος, Νικόλαου Ταγαρά, συζητήθηκε η Eπίκαιρη Eρώτηση του Bουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου για την άναρχη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Π.Ε. Ροδόπης που έχει προκαλέσει τη δικαιολογημένη ανησυχία των πολιτών.

“Πυροδοτείτε την έκρηξη αδειοδοτήσεων ΑΠΕ με τον αντιπεριβαλλοντικό Νόμο 4685. Απαξιώνετε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη συνείδηση των πολιτών της Ροδόπης”, τόνισε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Χαρίτου, και πρόσθεσε: “Η χρήση των ΑΠΕ αποτελεί για μας προτεραιότητα ώστε να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση. Όμως αυτή δεν μπορεί να προχωρά σε βάρος της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας, και κυρίως σε βάρος της υγείας και της ζωής των κατοίκων”.

  • Αιτήματα για εγκατάσταση αιολικών πάρκων ακόμη και στην Αρχαία Μαρώνεια και στη Μοναστική Πολιτεία του Παπικίου Όρους!

Και συμπλήρωσε ο Δημήτρης Χαρίτου: “Αυτό που συμβαίνει αυτή την περίοδο στην Π.Ε. Ροδόπης έχει προκαλέσει δικαιολογημένα την ανησυχία των κατοίκων. Μολονότι στις 10 από τις 12 Δημοτικές Ενότητες υπάρχουν ήδη εγκατεστημένα αιολικά πάρκα, και παρ’ ότι η επιτρεπόμενη φέρουσα ικανότητα για αιολικά πάρκα σε Δημοτικές Ενότητες πλησιάζει να καλυφθεί – σας αναφέρω της Δ.Ε. Οργάνης που είναι στο 92,16%, του Κέχρου στο 63%, και της Δ.Ε. Κομοτηνής στο 67,40% – εντούτοις τα αιτήματα προς τη ΡΑΕ για την κατασκευή νέων αιολικών πάρκων είναι ατελείωτα. Και μάλιστα σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους, όπως η ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Μαρώνειας, τόπος γεμάτος με αρχαιότητες, η περιοχή του Ιάσμου πάνω από το Παπίκιο Όρος με τη μοναστική πολιτεία“.

  • “Μια ανάσα από κατοικημένους οικισμούς”

Συνεχίζοντας ο Βουλευτής υπογράμμισε: “Την ίδια στιγμή στον ορεινό όγκο του Δήμου Αρριανών όπου είναι εγκατεστημένες ήδη 150 ανεμογεννήτριες, βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης νέα αιολικά πάρκα. Μια ανάσα από κατοικημένους οικισμούς, όπως του Κέχρου, όπου η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων θα κάνει αβίωτη τη ζωή των ανθρώπων“.

  • Παρά τις αντιρρήσεις των τοπικών κοινωνιών

Επιπροσθέτως ο κ. Χαρίτου επεσήμανε: “Δεν αναφέρομαι καν στην αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος και στις επιπτώσεις στην ορεινή και βιολογική κτηνοτροφία. Γι’ αυτό άλλωστε το τοπικό συμβούλιο Κέχρου εκφράζει ομόφωνα την αντίθεση του, την οποία και σας καταθέτω. Επίσης σοβαρές ενστάσεις έχει προκαλέσει η αδειοδότηση αιολικού πάρκου σε πεδινή ζώνη 1-1,5 χλμ από μεγάλους οικισμούς και 3,5 χλμ από την πόλη της Κομοτηνής. Αδειοδότηση για την οποία ομόφωνα έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά το περιφερειακό συμβούλιο ΑΜ-Θ“.

[VID] Καταπέλτης Χαρίτου στη Βουλή για τις ΑΠΕ: "Δημιουργείτε ραντιέρηδες σε καθεστώς άγριας δύσης"

  • Αντιπεριβαλλοντικός ο Ν. 4.685/2020

Ακόμη, ο Βουλευτής σημείωσε: “Κύριε υφυπουργέ, οι ρυθμίσεις του αντι-περιβαλλοντικού νόμου 4685/2020 είναι αυτές που πυροδότησαν την έκρηξη των αιτημάτων προς τη ΡΑΕ. Τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια για τις γνωμοδοτήσεις, η αγνόηση ουσιαστικά της γνώμης των τοπικών κοινωνιών, ανοίγει τον δρόμο στη ΡΑΕ να μοιράζει βεβαιώσεις αδειοδοτήσεων. Ενώ, το ξεπερασμένο, να μην πω το παρωχημένο, χωροταξικό σχέδιο για τις ΑΠΕ του 2008, που με δική σας ευθύνη καθυστερεί η αναθεώρησή του, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα”.

  • Ο Βουλευτής της Ροδόπης έθεσε τρία καίρια ερωτήματα στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

“Θα λάβετε υπ’ όψη τις έντονες και δικαιολογημένες ανησυχίες των κατοίκων της Ροδόπης, βάζοντας φρένο στη βιομηχανία βεβαιώσεων που εκδίδει η ΡΑΕ;

Θα λάβετε υπ’ όψη την αντίθετη θέση της τοπικής αυτοδιοίκησης και την αρνητική γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜ-Θ, εκεί που υπάρχει;

Πότε επιτέλους θα προχωρήσει η αναθεώρηση του χωροταξικού των ΑΠΕ;“.

  • (Μη) απάντηση από τον Υφυπουργό

Ο κ. Χαρίτου, μετά την απάντηση που έλαβε από τον υφυπουργό, ο οποίος έδειξε να αγνοεί τα σοβαρά προβλήματα που ανακύπτουν από την άναρχη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Π.Ε. Ροδόπης και περιορίστηκε μόνο σε αναφορές για τη γνωστή διαδικασία αδειοδότησης των ΑΠΕ μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του είπε με έμφαση: “Όλα τα παραπάνω μας είναι γνωστά και μην ισχυρίζεστε με όσα μας λέτε ότι όλα πάνε καλά, γιατί δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι του ορεινού όγκου. Είναι μία φαντασίωση ή ένα κακό όνειρο η πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι πάνω από τα κεφάλια τους; Με τον τρόπο που διαχειρίζεστε τις ΑΠΕ τις απαξιώνετε στη συνείδηση των απλών πολιτών. Αυτό που κάνει η ΡΑΕ δεν είναι ότι δίνει μόνο βεβαιώσεις σε όσους ζητούν άδειες εγκατάστασης αιολικών πάρκων.

Στην πραγματικότητα φτιάχνετε ραντιέρηδες σε καθεστώς άγριας δύσης. Τα ενεργειακά συμφέροντα μυρίστηκαν τους ισχυρούς πόρους στα ενεργειακά από το Ταμείο Ανάκαμψης και προσπαθούν να πάρουν νέες, προωθημένες θέσεις. Πιέζουν Δήμους και Περιφέρειες να αυξήσουν τη φέρουσα ικανότητα εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε συγκεκριμένες περιοχές.

Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί εδώ και 20 μήνες καθυστερείτε να υπογράψετε τη σύμβαση για να προχωρήσει η μελέτη αναθεώρησης του Χωροταξικού για τις ΑΠΕ.

Ειδικά για τα αιολικά πάρκα στον Κέχρο, υπάρχει αρνητική γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Σουφλίου· θα τη λάβετε υπ’ όψη; Δεν έχει ακόμη γνωμοδοτήσει η Διεύθυνση Φυσικού Περιβάλλοντος & Βιοποικιλότητας του υπουργείου, ενώ σας κατέθεσα ήδη τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Θα λάβετε υπ’ όψη την αρνητική γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜ-Θ για το αιολικά πάρκο μαμούθ στην πεδινή Ροδόπη με 170 μέτρα ύψος ανεμογεννήτριας και 170 μέτρα διάμετρο ρότορα; Σκεφτείτε ότι είναι σχεδόν δέκα φορές μεγαλύτερα σε ύψος από το ιστορικό ρολόι στο κέντρο της Κομοτηνής. Αυτή θέλετε να είναι η πρώτη εικόνα που συναντούν οι βόρειοι επισκέπτες κατά την είσοδό τους στη χώρα μας; Σας επαναλαμβάνω ότι αν συνεχίσετε με τον τρόπο που διαχειρίζεστε τις άδειες για τα αιολικά πάρκα, απαξιώνετε τις ΑΠΕ στη συνείδηση των τοπικών κοινωνιών που τόσο έχουμε ανάγκη για να μεταβούμε σε μία άλλη εποχή και να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση“.

  • Δείτε το βίντεο από τη Βουλή:

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood