Μόνο δεκαπέντε μαθητές και μαθήτριες, και άλλοι τόσοι καθηγητές, παρουσία τριών μελών της σχολικής εφορείας του μειονοτικού Γυμνασίου-Λυκείου Κομοτηνής, υποδέχτηκαν στη σχολική μονάδα τον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος βρέθηκε “ιδιωτικώς” στη Θράκη, πριν μεταβεί στην Αθήνα για τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια. “Το να έχουν τα παιδιά της τουρκικής μειονότητας εκπαίδευση υπό καλύτερες συνθήκες στη μητρική τους γλώσσα, είναι σημαντικό. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους συμπατριώτες μας ώστε να λύσουν προβλήματα”, σημείωσε, κάνοντας μάλιστα και αναφορές – σύμφωνα με δηλώσεις των μαθητών – και στα “ανθρώπινα δικαιώματα των μειονοτήτων”.

Εξερχόμενος του σχολείου συνομίλησε με μια ομάδα δέκα περίπου κατοίκων που θέλησαν να τον χαιρετίσουν, και όπως οι ίδιοι είπαν, τους μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου της γείτονος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. “Είμαστε στην Ελλάδα για να συναντήσουμε τους συμπατριώτες μας της δυτικής Θράκης και να συζητήσουμε για τις διμερείς σχέσεις”, σχολίασε ο Τσαβούσογλου.

Νωρίτερα ο Τούρκος υπ.εξ. επισκέφθηκε το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής και παρόντος του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα, Μπουράκ Οζουγκεργκίν, συναντήθηκε με τον πρόξενο Μουράτ Ομέρογλου και τους ψευτομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, Ιμπραήμ Σερίφ και Αχμέτ Μέτε, αντιστοίχως. “Η δουλειά των μουφτήδων συμβάλλει εξαιρετικά στη διατήρηση και ενδυνάμωση της ενότητας και της αλληλεγγύης της τουρκικής μειονότητας”, επεσήμανε.

ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ-ΡΕΠΟΡΤΑΖ