Μετά τις αντιδράσεις-καταπέλτη που εισέπραξε ο σχεδιασμός του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας να επισκεφθεί “ιδιωτικώς” τα Πομακοχώρια της Θράκης πριν μεταβεί στην Αθήνα για τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ματαίωσε τελικώς το συγκεκριμένο σκέλος του προγράμματός του.

Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος Υπ.Εξ. χαρακτηρίστηκε κατηγορηματικά από τους Πομάκους ως persona non grata/ανεπιθύμητος.

Gule-gule, λοιπόν…
Εν όψει της εξέλιξης, οι Πομάκοι της Θράκης με ανακοίνωσή τους, υπενθυμίζουν στον Τσαβούσογλου:
“Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που συνάντησε από Πομάκους της Θράκης η “ιδιωτική” (εδώ γελάμε) επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας στα χωριά τους, ο ίδιος ματαίωσε την επίσκεψή του σ’ αυτά, αφού “έφαγε άκυρο”, μιας και θεωρήθηκε ακόμη και ανεπιθύμητος.
Και μιας και έρχεται στα μέρη μας, θα θέλαμε να του διηγηθούμε και την ιστορία μας, για να μη μας θεωρεί Τούρκους.
Αγαπητέ Υπουργέ Εξωτερικών της γείτονος χώρας Τουρκίας. Εμείς, οι Πομάκοι της Θράκης, ζούμε σε αυτά τα βουνά εδώ και χιλιάδες χρόνια. Πρόγονοί μας ήταν οι αρχαίες και πολυάριθμες θρακικές φυλές της Ροδόπης. Δεν ήρθαμε από κάπου αλλού να κατακτήσουμε αυτά τα μέρη. ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ. Ενώ εσείς, οι Τούρκοι, ξεκινήσατε από τις στέπες της Ασίας, το Τουρκμενιστάν και το Αζερμπαϊτζάν και τη Μογγολία και κατακτήσατε με τη φωτιά και το μαχαίρι τη γη που σας φιλοξενεί. Αυτοί είναι οι πρόγονοί σας και τα αδέρφια σας, άλλωστε το ομολογείτε και οι ίδιοι.
Οι πρώτοι Σλάβοι που κατέκτησαν τα μέρη μας, μας έδωσαν τη διάλεκτο που μιλάμε σήμερα, τα πομακικά. Μετά ήρθατε εσείς οι Οθωμανοί και μας δώσατε το Ισλάμ και το αποδεχθήκαμε. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε όμως και αλλιώς. Σαν λαοί έχουμε διαφορετικά ήθη και έθιμα κι ας έχουμε πλέον κοινή θρησκεία. Εκτός από τη θρησκεία, όμως, δεν έχουμε κανένα άλλο κοινό να μας ενώνει.
Αφήστε μας να ζήσουμε ήσυχα και μην προσπαθείτε να μας χειραγωγήσετε και να μας εκτουρκίσετε με το ζόρι. Αυτό δεν έγινε, και ποτέ δεν θα τα καταφέρετε να γίνει, όσες επισκέψεις και αν κάνετε στη Θράκη εσείς και οι υπόλοιποι υπουργοί της χώρας σας…
Gule-goule, λοιπόν, και σας ευχόμαστε να περάσετε καλά στην όμορφη χώρα μας την Ελλάδα.
Και όσο μπορείτε, μείνετε όσο γίνεται πιο μακριά από τη Θράκη!
Εμείς, οι Έλληνες Πομάκοι της Θράκης!”