Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προχωρά στη διενέργεια διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού για την κατασκευή των νέων Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών (ΚΕΔ) σε Λέσβο και Χίο, και την αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του Φυλακίου Ορεστιάδας. 

Ο διαγωνισμός υλοποιείται βάσει του άρθρου 29 του ν. 4.412/2016, έχει προϋπολογισμό 142 εκ. € πλέον ΦΠΑ, και είναι ανοιχτός για υποβολή προτάσεων σε κάθε ενδιαφερόμενο οικονομικό φορέα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης για υποβολή αίτησης συμμετοχής. 

  • Η νέα ΚΕΔ Λέσβου θα κατασκευαστεί στη θέση Πλάτη (Βάστρια) του Δήμου Μυτιλήνης, σε έκταση περίπου 240 στρεμμάτων, και έχει προϋπολογισμό 76 εκ. € πλέον ΦΠΑ.
  • Η νέα ΚΕΔ Χίου θα κατασκευαστεί στη θέση Άκρα Παχύ (Θόλος) του Δήμου Χίου, σε έκταση περίπου 141 στρεμμάτων, και έχει προϋπολογισμό 48 εκ. € πλέον ΦΠΑ.
  • Η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του ΚΥΤ Φυλακίου Ορεστιάδας θα υλοποιηθεί σε έκταση 33 στρεμμάτων και έχει προϋπολογισμό περίπου 18 εκ. €. πλέον ΦΠΑ. 

Οι εργασίες αναβάθμισης στο Φυλάκιο Ορεστιάδας χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφαλείας, ενώ τα έργα σε Λέσβο και Χίο απ’ ευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Στήριξης, με 100% χρηματοδότηση.

Ο συμβατικός χρόνος υλοποίησης των εργασιών ανέρχεται σε 8 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Με την ολοκλήρωση των νέων ΚΕΔ Λέσβου και Χίου, θα κλείσουν οριστικά, το προσωρινό ΚΥΤ Μαυροβουνίου Λέσβος και το ΚΥΤ στη ΒΙΑΛ Χίου.

“Με τα έργα αυτά ολοκληρώνεται η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής. Εξασφαλίζονται καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο – ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές της EASO για τις συνθήκες υποδοχής (EASO Standards), και ασφάλειας για τις τοπικές κοινωνίες – καθώς και περιορίζονται σημαντικά οι επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες”, δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός Νότης Μηταράκης.

Ακόμη, εντός του Γ΄ τριμήνου του 2021 αναμένεται η ολοκλήρωση της κατασκευής των δομών σε Σάμο, Κω και Λέρο, και το κλείσιμο των υφιστάμενων δομών στο Βαθύ Σάμου και στη Λέρο.