• «Απ ́ ό,τι κάλλη έχει άνθρωπος, τα λόγια έχουν τη χάρη να κάμουσιν κάθε καρδιάν παρηγοριά να πάρει».

Η θεατρική ομάδα «Μικρός Βορράς» ξεκινά την καλοκαιρινή του περιοδεία από την Κομοτηνή φέρνοντας ένα ξεχωριστό παραμύθι για δύο μοναδικές παραστάσεις.

«Ο Ραφτάκος των Λέξεων», του Αντώνη Παπαθεοδούλου, μια παράσταση sold out που αγκαλιάστηκε από μικρούς και μεγάλους στη Θεσσαλονίκη για τρεις συνεχείς χρονιές, έρχεται τον Ιούνιο στη Λέσχη Κομοτηναίων.

Μετά από τις ενθουσιώδεις κριτικές, ο μαγικός ράφτης του καταξιωμένου συγγραφέα ντύνει με λέξεις γεμάτες αγάπη και θαλπωρή την πόλη της Κομοτηνής, διασκεδάζοντας, διδάσκοντας ανθρώπινες αξίες, και φέρνοντας κοντά τα παιδιά σε μια διαδραστική παράσταση.

Ένας ράφτης διαφορετικός. Που υφαίνει με λέξεις, που ζεσταίνει και δροσίζει τους ανθρώπους της πόλης με ρούχα πλεγμένα με αγάπη και φροντίδα. Ο ραφτάκος των λέξεων, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, είναι ένα «διαμάντι» των καιρών μας.

Οι ηθοποιοί γίνονται ένα με τα παιδιά. Συστήνουν μουσικά όργανα, μαγεύουν με την αφήγησή τους, και μέσα από τη διάδραση και το παιχνίδι χαρίζουν στους μικρούς θεατές μια παράσταση-εμπειρία.

Φρέσκο, τρυφερό, συγκινητικό… Ένα έργο που κατορθώνει με τον πιο ευαίσθητο τρόπο να μιλήσει στη ψυχή των παιδιών για δύσκολες και αφηρημένες έννοιες: Για τη φωτεινή δύναμη της γλώσσας, τη ζεστασιά της αγάπης και της επικοινωνίας, αλλά και για τη βαθιά εσωτερική ικανοποίηση που αντλεί εκείνος που κάνει τη δουλειά του με αγάπη και μεράκι.

«Υπάρχουν ρούχα ραμμένα με μεταξωτή κλωστή, μάλλινη, βαμβακερή ή και χρυσή. Άλλα βαριά κι άλλα σαν πέπλα ελαφριά. Και υπάρχουν άλλα, σίγουρα πιο βολικά, σχεδόν μαγικά, που φαίνεται πως τον καιρό «διαβάζουν» και γίνονται άλλοτε ζεστά και άλλοτε δροσερά. Και αν ψάχνετε το μυστικό, ευθύς θα σας το πω, είναι ραμμένα με…λέξεις, θαρρώ!»

ab0a50fc mg 2211 copyΗ ιστορία του ραφτάκου
Σε μια μικρή πόλη, ένας ταπεινός αλλά και ιδιόμορφος ράφτης, φτιάχνει τα πιο όμορφα και μοναδικά ρούχα για όλους τους κατοίκους. Ρούχα που με τον πιο μαγικό και ανεξήγητο τρόπο φέρνουν ζέστη και θαλπωρή τον χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι. Ποιο είναι το μυστικό του; Είναι ένα μυστικό που κανένας από τους κατοίκους της πόλης δεν έχει προσέξει. Για το ράψιμο δεν χρησιμοποιεί μάλλινη, βαμβακερή, μεταξωτή, ούτε χρυσή κλωστή. Τα ρούχα του είναι ραμμένα με…λέξεις! Λέξεις που «κλέβει» κρυφά από τους πελάτες του, αλλά και που διαλέγει προσεκτικά από τα πολυπληθή βιβλία που υπάρχουν στα ράφια του ραφείου του. Περνάει όμως ο καιρός, η πόλη μεγαλώνει, και οι άνθρωποι αρχίζουν να αγοράζουν έτοιμα ρούχα από τα μαγαζιά. Αυτά που βλέπουν στις διαφημίσεις. Και ακολουθούν τη μόδα. Κανείς δεν θυμάται πια τον ραφτάκο, που μαραζώνει μόνος του στο έρημο ραφτάδικο. Κανείς δεν περνά να του πει μια λέξη, μια «καλημέρα». Τα χρόνια περνούν και κάποτε στην πόλη πέφτει ένας μεγάλος, ατελείωτος και παγερός χειμώνας. Οι κάτοικοι καίνε ότι έχουν και
δεν έχουν για να ζεσταθούν, και ψάχνουν στις ντουλάπες και τα μπαούλα τους μήπως και βρουν ζεστά ρούχα. Όμως δεν βρίσκουν τίποτα! Και τότε ξαναθυμούνται τον ραφτάκο τους… Και τον αναζητούν…

Συντελεστές

 • Κείμενο-στίχοι: Αντώνης Παπαθεοδούλου
 • Θεατρική διασκευή: “Μικρός Βορράς”
 • Σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος
 • Σκηνικό-Κοστούμια: Ελένη Ιωαννίδου
 • Μουσική: Θοδωρής Παπαδημητρίου
 • Επιμέλεια κίνησης: Λένα Μοσχά
 • Συνεργάτης στο διαδραστικό μέρος: Φλώρα Σπύρου
 • Σχεδιασμός αφίσας: Ντόρη Λούκρη (πάνωσε σχέδια της Ίρις
  Σαμαρτζή)
 • Βοηθός σκηνοθέτη: Πολυξένη Αϊμαλιώτη

Παίζουν: Γιώργος Μιχαλάκος, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Κορνηλία Προκοπίου

Η παράσταση θα δοθεί το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Ιουνίου στη Λέσχη Κομοτηναίων. Ώρα έναρξης: 7 μ.μ.

 • Τιμή εισιτηρίου: 10 € (για αδέρφια 15 €)
 • Προπώληση εισιτηρίων: Λέσχη Κομοτηναίων, από 31/5 έως 15/6
 • Πληροφορίες: 6944571563

a9f3e15e mg 2261 copy 1ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΜΙΚΡΟΣ ΒΟΡΡΑΣ
Facebook: www.facebook.com/MikrosVorras/
Instagram: www.instagram.com/mikros_vorras/
Web-site: www.mikrosvorras.gr

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΨΥΧΗ (ART ‘N’ SOUL EVENTS)

Facebook: https://www.facebook.com/artnsoulevents

6da9b659 collaz19 copy2web 1