“Είμαστε και θα είμαστε Έλληνες Πομάκοι όσες επισκέψεις και να κάνετε στη Θράκη!”, διαμηνύουν οι Πομάκοι της Ξάνθης προς τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος αναμένεται την Κυριακή 30/5 στην Ελλάδα και στη Θράκη.
Ταυτόχρονα του υπενθυμίζουν πως “τουρκική μειονότητα στη Θράκη δεν υπάρχει, η μειονότητα είναι μία, έχει καθοριστεί από τη Συνθήκη της Λοζάνης, και είναι μουσουλμανική”.
Ακόμη, δηλώνουν κατηγορηματικά πως “οι μουσουλμάνοι της Θράκης απολαμβάνουμε όλες τις ελευθερίες της πατρίδας μας!”.
Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση-μήνυμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης προς τον Τσαβούσογλου και την Τουρκία: 
“Εμείς όταν πεθαίναμε για αυτά τα εδάφη, τουρκικά δεν ξέραμε, τώρα δεν ξέρουμε τη μητρική μας γλώσσα. Τις τελευταίες δεκαετίες οι Πομάκοι και οι Ρομά της Θράκης υφίστανται μια πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία από εγκάθετους της Τουρκίας. Σύλλογοι, ομάδες ανθρώπων, ακόμα και ατομικά πολλές φορές, προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να αποτρέψουμε την εις βάρος μας πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία και παλεύουμε για το αυτονόητο, προσπαθούμε να αποδείξουμε το αυτονόητο, το ότι δεν είμαστε ελέφαντες δηλαδή! Ακούμε καιρό τώρα από τρίτες χώρες χωρίς να τους πέφτει λόγος, να θέτουν ζητήματα “τουρκικής μειονότητας”. Η μειονότητα είναι μία, έχει καθοριστεί από τη Συνθήκη της Λοζάνης, και είναι μουσουλμανική, καθώς απαρτίζεται από κοινότητες που έχουν μόνο ένα κοινό σημείο, τη θρησκεία! Γι’ αυτό λοιπόν, σε όποιο από τα Πομακοχώρια και αν πάτε – γιατί Πομακοχώρια λέγονται, κύριε Τσαβούσογλου – δεν θα αλλάξει κάτι, θα εξακολουθούμε να είμαστε Έλληνες Πομάκοι, και αυτό δεν θα αλλάξει ούτε στην επόμενη ούτε στη μεθεπόμενη επίσκεψή σας στη Θράκη. Ακόμα και τότε, Έλληνες Πομάκοι θα είμαστε! Όσο για τα θέματα που εγείρονται και ακούγονται ανά καιρούς από εσάς ή τους συνεργάτες σας περί καταπίεσης της τουρκικής μειονότητας όπως την αποκαλείται, αρχικά σας διαβεβαιώνουμε πως τουρκική μειονότητα δεν υπάρχει, και εν συνεχεία σας εγγυόμαστε πως απολαμβάνουμε οι μουσουλμάνοι της Θράκης όλες τις ελευθερίες της πατρίδας μας!“.