Στον 7ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής της WRO Hellas, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων και με Στρατηγικό Συνεργάτη την COSMOTE, συμμετέχει το Νηπιαγωγείο Νέας Καλλίστης Κομοτηνής, με κωδική ονομασία ομάδας “Στον Αστερισμό της Καλλίστης”!

efe07e7c screenshot 1611Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής αποτελεί έναν μοναδικό τρόπο για να κατανοήσουν οι μαθητές τις φυσικές επιστήμες, τον προγραμματισμό και τους αυτοματισμούς, να μάθουν να σκέφτονται ως μηχανικοί, να αναπτύξουν την ικανότητά τους στην επίλυση προβλημάτων και να διευρύνουν τη δημιουργικότητά τους. Εξερευνώντας αυτές τις δεξιότητες με τρόπο πρακτικό και συμμετοχικό, τα παιδιά αναπτύσσουν εφόδια που τους είναι απαραίτητα σήμερα αλλά και για το μέλλον, όποια επιλογή σταδιοδρομίας κι αν ακολουθήσουν.

09c7ec44 banner wro 2020 21ell 1024x427 1Κατά την προετοιμασία τους για τον διαγωνισμό οι μαθητές, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών-προπονητών τους:

  • Θα σχηματίσουν ομάδες (teamwork).
  • Θα μελετήσουν τη σχετική βιβλιογραφία και θα πειραματιστούν (critical thinking).
  • Θα εξερευνήσουν την επιστήμη της μηχανικής (engineer thinking).
  • Θα εντοπίσουν προκλήσεις και θα προτείνουν λύσεις (problem solving).

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Διαγωνισμού, θα διεξαχθούν εξ αποστάσεως δωρεάν σεμινάρια κατάρτισης των προπονητών των ομάδων.

Η μεγάλη γιορτή της εκπαιδευτικής ρομποτικής απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης! Για κάθε βαθμίδα τίθενται διαφορετικοί εκπαιδευτικοί στόχοι, κι ως εκ τούτου διαφορετικές διαγωνιστικές κατηγορίες και διαγωνιστικά κριτήρια.

Νηπιαγωγεία (Μη διαγωνιστική κατηγορία)

  • Θέμα εκπαιδευτικής δράσης: Ο Γαλαξίας μας

Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου δημιουργούν ομάδες 3-6 παιδιών. Η κάθε ομάδα δημιουργεί μία επιδαπέδια πίστα που είναι κατασκευασμένη από υλικά επιλογής της, και απεικονίζει με τρισδιάστατο τρόπο τον γαλαξία μας/ το ηλιακό μας σύστημα. Με βοηθό ένα επιδαπέδιο ρομπότ που κινείται ανάμεσα σε πλανήτες, κομήτες και αστεροειδή νεφελώματα, σύμφωνα με τις εντολές που του δίνουν τα παιδιά, οι ομάδες δείχνουν πώς είναι το ηλιακό μας σύστημα και το διάστημα, και μας κάνουν κατανοητό το πώς η Γη είναι μέρος ενός ευρύτερου συστήματος. Μέσα από τη δραστηριότητα οι μαθητές θα δημιουργήσουν τον πρώτο τους αλγόριθμο!

23735546 diagonismos nipiagogoi 2021 eikona gia to site 03 300x300 1

Σκοπός της δράσης του Νηπιαγωγείου είναι οι μαθητές να έρθουν σε δημιουργική επαφή με τις βασικές έννοιες του αλγοριθμικού τρόπου σκέψης (computational thinking), αναπτύσσοντας παράλληλα το καλλιτεχνικό τους αισθητήριο και την ικανότητά τους να συνεργάζονται. Επιπλέον, η δράση στοχεύει στην κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών, καθώς δημιουργεί για τα παιδιά την ευκαιρία να κάνουν μία απλή παρουσίαση μπροστά σε μικρό κοινό, καθώς επίσης να έλθουν σε δημιουργική επαφή με μαθητές από σχολεία άλλων περιοχών της χώρας.

Ο τελικός της κατηγορίας θα διεξαχθεί στις 5 & 12 Ιουνίου 2021 διαδικτυακά. Τις ημέρες αυτές οι προπονητές θα παρουσιάσουν τα βίντεό τους.

Δείτε το βίντεο του Νηπιαγωγείου Νέας Καλλίστης Κομοτηνής και στηρίξτε την προσπάθεια της ομάδας πατώντας like στο κανάλι στο youtube!: