Ερώτηση Ιλχάν Αχμέτ για τις άδειες μουσουλμάνων εκπαιδευτικών

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, κατέθεσε ο Βουλευτής Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ που αφορά τις "άδειες μουσουλμάνων αναπληρωτών/τριών εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία κατά τις θρησκευτικές εορτές της Μειονότητας στη Θράκη".
ΙΛΧΑΝ ΟΚ

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, κατέθεσε ο Βουλευτής Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ που αφορά τις “άδειες μουσουλμάνων αναπληρωτών/τριών εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία κατά τις θρησκευτικές εορτές της Μειονότητας στη Θράκη”.

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ, έπειτα και από σχετικό κείμενο-αίτημα του Σ.Ε.Π.Ε. Ξάνθης και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες», έθεσε υπ’ όψη της Υπουργού Παιδείας σχετικό αίτημα με το οποίο ζητείται η εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών ώστε να δοθεί λύση σε ένα ιδιαίτερο ζήτημα που υφίσταται στην περιοχή της Θράκης και αφορά στους/στις αναπληρωτές/τριες εκπαιδευτικούς που προέρχονται από τη Μειονότητα και υπηρετούν σε δημόσια σχολεία.

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής:

Α) Είναι στις προθέσεις σας να αναλάβετε νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να αναγνωρισθεί ως αργία–άδεια για κάθε μουσουλμάνο εκπαιδευτικό που εργάζεται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας σε δημόσια σχολεία, η απουσία του σε ημέρες των μουσουλμανικών εορτών (αυτών που γιορτάζονται και στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης, δηλαδή του ραμαζάν μπαϊράμ, του κουρμπάν μπαϊράμ και των καντηλιών);

Β) Εφόσον ικανοποιηθεί το δίκαιο αυτό αίτημα, σκοπεύετε να καταργήσετε τις περικοπές που έχουν γίνει έως σήμερα στο επίδομα μη χρήσης κανονικής άδειας από τους αναπληρωτές-τριες μουσουλμάνους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε δημόσια σχολεία;

Γ) Περαιτέρω, συμφωνείτε με το αίτημα των συλλόγων Εκπαιδευτικών Ξάνθης και Ροδόπης καθώς και της ΔΟΕ, στην κατεύθυνση του να είναι η κανονική άδεια των αναπληρωτών – τριών μία γνήσια άδεια με πλήρεις αποδοχές που υπαγορεύεται από  την λογική της πλήρους εξίσωσης των δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών/τριών; Είναι στις προθέσεις σας να ικανοποιήσετε το παραπάνω εύλογο αίτημα;

Ολόκληρη η ερώτηση:

“ΠΡΟΣ: Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως.

ΘΕΜΑ: Άδειες μουσουλμάνων αναπληρωτών/τριων εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία κατά τις θρησκευτικές εορτές της Μειονότητας στην Θράκη.

Κυρία Υπουργέ.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έπειτα και από σχετικό κείμενο-αίτημα του Σ.Ε.Π.Ε. Ξάνθης και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες» , έθεσε υπόψη σας, σχετικό αίτημα με το οποίο ζητείται η εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών ώστε να δοθεί λύση σε ένα ιδιαίτερο ζήτημα που υφίσταται στην περιοχή της Θράκης και αφορά στους/στις αναπληρωτές/τριες εκπαιδευτικούς που προέρχονται από τη Μειονότητα και υπηρετούν σε δημόσια σχολεία.

Οι εν λόγω εκπαιδευτικοί, όπως και οι μόνιμοι μουσουλμάνοι συνάδελφοί τους, είναι απαραίτητο με βάση τον σεβασμό του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της ανεξιθρησκίας, να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ανεμπόδιστα στις εορτές της μουσουλμανικής θρησκείας.

Το ζήτημα διευθετείται ομαλά στα αμιγώς μειονοτικά σχολεία, τα οποία εορτάζουν και στις καθιερωμένες για το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα χριστιανικές γιορτές και αργίες αλλά και στις αντίστοιχες της μουσουλμανικής θρησκείας. Δημιουργείται ζήτημα, όμως, με τους εκπαιδευτικούς που προέρχονται από τη Μειονότητα και υπηρετούν σε δημόσια σχολεία, στους οποίους η διοίκηση σεβόμενη τα δικαιώματά τους, τούς παραχωρεί κανονική άδεια.

Αυτή η τακτική διευκολύνει μεν τους μόνιμους  εκπαιδευτικούς, δημιουργεί, όμως, πρόβλημα για τους/τις  αναπληρωτές- τριες εκπαιδευτικούς, αφού η λήψη κανονικής άδειας για τον εορτασμό των εορτών της μουσουλμανικής θρησκείας επιφέρει, στην περίπτωσή τους, απώλεια ημερομισθίων.

Πιστεύουμε, ότι επιβάλλεται να αρθεί αυτή η δυσμενής διάκριση, όπως και το σύνολο των διακρίσεων μεταξύ μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, έτσι ώστε και οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί να μπορούν να τελούν ανεμπόδιστα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα χωρίς οικονομικές συνέπειες.

Μετά τα παραπάνω, ερωτάσθε:

Α) Είναι στις προθέσεις σας να αναλάβετε νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να αναγνωρισθεί ως αργία – άδεια για κάθε μουσουλμάνο εκπαιδευτικό που εργάζεται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας σε δημόσια σχολεία, η απουσία του σε ημέρες των μουσουλμανικών εορτών (αυτών που γιορτάζονται και στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης, δηλαδή του ραμαζάν μπαϊράμ, του κουρμπάν μπαϊράμ και των καντηλιών);

Β) Εφόσον ικανοποιηθεί το δίκαιο αυτό αίτημα, σκοπεύετε να καταργήσετε τις περικοπές που έχουν γίνει έως σήμερα στο επίδομα μη χρήσης κανονικής άδειας από τους αναπληρωτές-τριες μουσουλμάνους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε δημόσια σχολεία; 

Γ) Περαιτέρω, συμφωνείτε με το αίτημα των συλλόγων Εκπαιδευτικών Ξάνθης και Ροδόπης καθώς και της ΔΟΕ, στην κατεύθυνση του να είναι η κανονική άδεια των αναπληρωτών – τριών μία γνήσια άδεια με πλήρεις αποδοχές που υπαγορεύεται από  την λογική της πλήρους εξίσωσης των δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών/τριών; Είναι στις προθέσεις σας να ικανοποιήσετε το παραπάνω εύλογο αίτημα;

Ο ερωτών βουλευτής,

Ιλχάν Αχμέτ”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood