Παρουσιάστηκε στον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη, ο πρώτος Περιβαλλοντικός Σταθμός Παρατήρησης (ΠΣΠ), μία IoT (Internet Of Things) συσκευή, που αναπτύχθηκε από τα μέλη του Συλλόγου Τεχνολογίας Θράκης, Γιάννη Μπουρκέλη, Γιάννη Γρηγοριάδη και Κώστα Λαφτσή, και καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα της ποιότητας του αέρα της Αλεξανδρούπολης (μονοξείδιο άνθρακα, διοξείδιο άνθρακα, αιωρούμενα μικροσωματίδια) καθώς και τα κοινά μετεωρολογικά δεδομένα (θερμοκρασία, υγρασία, ατμοσφαιρική πίεση, κ.λπ.).

f8dccfea envstation1 smallΟ Πρόεδρος του Συλλόγου Τεχνολογίας Θράκης, Μάριος Ζήκος, τονίζει:

“Ο Σταθμός κατασκευάστηκε με σκοπό να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο
περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και κατανόησης του μικροκλίματος της πόλης μας. Μελλοντικά μπορεί να λειτουργήσει ως μία ασπίδα προστασίας και ενημέρωσης των πολιτών του Δήμου μας για την περίπτωση που εντοπιστούν συγκεντρώσεις πάνω από τα ασφαλή όρια. Οι τεχνολογίες του σταθμού καθώς και τα δεδομένα που συλλέγει είναι ανοιχτά στο ευρύ κοινό (Open Source / Open Data). Ο Σταθμός θα παραχωρηθεί από τον σύλλογό μας για χρήση από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης ως μία πρακτική εφαρμογή της τεχνολογίας προς όφελος των δημοτών, στην κατεύθυνση των τεχνολογιών σχετικά με «Έξυπνες Πόλεις» (Smart Cities)”.

00dfb4cd steth1 smallΣτη συνάντηση με τον δήμαρχο συζητήθηκαν λεπτομέρειες για τον Σταθμό, τρόποι χρήσης του από τον Δήμο, τα οφέλη για τους δημότες καθώς και άλλες τεχνικές λεπτομέρειες.

Ο σταθμός για την ώρα είναι σε λειτουργία στο κτίριο του ΣΤΕΘ και διαθέσιμος από το διαδίκτυο στη διεύθυνση http://techthrace.com/env και σύντομα και από τον ιστότοπο του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Περισσότερες πληροφορίες για την κατασκευή του σταθμού, βρίσκονται
στη διεύθυνση https://www.techthrace.com/enviromental-station/

aba9656a envstation2 small