Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Πολλαπλής Σκλήρυνσης (Σκλήρυνση κατά Πλάκας), η οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο την τελευταία Τετάρτη του Μαΐου, το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης θα φωταγωγηθεί με πορτοκαλί χρώμα ενώ στην όψη του θα προβληθεί και το λογότυπο της Ημέρας, στις 30/5/2021.

Η δράση αποτελεί προϊόν της συνεργασίας του Προέδρου του Συλλόγου ΑμεΑ Ροδόπης Τρύφωνα Καρούντζου, με τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκο Τσαλικίδη.

Στόχος της ενέργειας σύμφωνα με τον κ. Καρούντζο, είναι αφενός “η συμπαράσταση στους πάσχοντες”, και αφετέρου, “η συμβολή στην επίσπευση της ιατρικής κοινότητας και των ιατρικών πρωτοκόλλων της νευροεκφυλιστικής αυτής νόσου, που ως γνωστόν πλήττει νεανικές και ιδιαίτερα παραγωγικές ομάδες του πληθυσμού από το 1862 που πρωτοεμφανίστηκε”.

Και η Κομοτηνή στη μάχη της ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης για τη Σκλήρυνση κατά ΠλάκαςΗ Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (World Multiple Sclerosis Day)…

…καθιερώθηκε το 2009 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (MSIF), και από τότε διοργανώνεται κάθε χρόνο την τελευταία Τετάρτη του Μαΐου. Στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και των αρμόδιων κρατικών οργάνων για τη χρόνια αυτή πάθηση του κεντρικού νευρικού συστήματος, και τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητα των πασχόντων αλλά και των οικογενειών τους.

Και η Κομοτηνή στη μάχη της ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης για τη Σκλήρυνση κατά ΠλάκαςΤι είναι η Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας ή Πολλαπλή Σκλήρυνση (MS) ή Διάχυτη Εγκεφαλομυελίτιδα, είναι μία φλεγμονώδης ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος που καταστρέφει τα μονωτικά καλύμματα των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και στη σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ικανότητα επικοινωνίας τμημάτων του νευρικού συστήματος και να δημιουργούνται σωματικά, πνευματικά, ακόμη και ψυχιατρικά προβλήματα στον πάσχοντα.

Και η Κομοτηνή στη μάχη της ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Η έγκαιρη διάγνωση έχει μεγάλη σημασία, γι’ αυτό αν κάποιος έχει θόλωση στην όραση, διπλωπία, μούδιασμα στο χέρι ή το πόδι, που διαρκεί πάνω από 48 ώρες, θα πρέπει να επισκεφθεί νευρολόγο για να επιβεβαιωθεί με εξετάσεις αν πάσχει από Σκλήρυνση κατά Πλάκας ή από κάτι άλλο. Η ασθένεια δεν είναι ιάσιμη, αλλά οι θεραπείες που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια επιβραδύνουν την εξέλιξή της.

Και η Κομοτηνή στη μάχη της ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Σήμερα 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από Σκλήρυνση κατά Πλάκας, ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός των πασχόντων ανέρχεται στις 12.000.

Πριν από τριάντα χρόνια η συχνότητα εμφάνισης της νόσου ήταν 30/100.000, ενώ σήμερα είναι 130/100.000. Η αύξηση αυτή οφείλεται σύμφωνα με τους ειδικούς, αφενός στην αύξηση της τοξικότητας του περιβάλλοντος, και αφετέρου στην ευκολία διάγνωσής της με τη χρήση τομογράφου.

Και η Κομοτηνή στη μάχη της ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας