Την πρώτη του πτήση – στον γαλλικό ουρανό – πραγματοποίησε το πρώτο ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος Rafale βαμμένο στα γαλανόλευκα.

Πρόκειται για το πρώτο από τα συνολικά 18 μαχητικά με τα οποία θα ενισχυθεί η Hellenic Air Force – 6 καινούρια και 12 μεταχειρισμένα. Ήταν τεχνικά έτοιμο από τον Μάρτιο. Είχε ήδη επιλεγεί και εισαχθεί για τις σχετικές εργασίες στην Βase Αerienne 113 στo Saint-Dizier από τις 10 Νοεμβρίου, και ήταν σχεδόν έτοιμο πριν καν υπογράψουν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Γαλλίδα ομόλογός του στις 25 Ιανουαρίου τη σχετική συμφωνία στην Αθήνα.

Συνάμα ετοιμάζεται και το δεύτερο μεταχειρισμένο ελληνικό Rafale, με στόχο στις αρχές Ιουλίου να ταξιδέψουν μαζί για την Ελλάδα και την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, υλοποιώντας έτσι μια σπουδαία συμφωνία για την Πολεμική μας Αεροπορία, η οποία είναι ικανή να ανατρέψει τα δεδομένα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Εξάλλου αυτές τις μέρες αναμένεται να αναχωρήσει για τη Γαλλία και η δεύτερη ομάδα Ελλήνων πιλότων και τεχνικών που θα εκπαιδευτούν στα Rafale. Οι πρώτοι τέσσερις Έλληνες χειριστές βρίσκονται στη Γαλλία εδώ και περίπου τέσσερις μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, πετούν μόνοι πλέον στο cockpitτκαι μπαίνουν στην τελική ευθεία της εκπαίδευσης.

Τις φωτογραφίες του νέου υπερόπλου της Πολεμικής μας Αεροπορίας με το εθνόσημο στα φτερά και την ουρά, τράβηξε ο Γάλλος φωτογράφος Andre Gonzales.

πηγή: newsbomb.gr

επιμέλεια: inkomotini.news