Κατσιμίγας: “Έξω από την πολιτιστική διαδρομή «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» η Περιφέρεια ΑΜ-Θ”

"Στα λόγια μόνο η ισόρροπη ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού".
ΚΑΤΣΙΜΙΓΑΣ (1)

“Μόνο ένα έργο για όλη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, που αφορά την αποκατάσταση ναού στη Μαξιμιανούπολη-Μοσυνούπολη, ενέταξε το ΥΠΠΟ στο Ταμείο Ανάκαμψης”, τονίζει ο επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας” Κώστας Κατσιμίγας, επισημαίνοντας πως “μένει έξω από την πολιτιστική διαδρομή «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» η Περιφέρεια ΑΜΘ”, και σημειώνοντας πως “στα λόγια μόνο υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού”.

Ολόκληρη η δήλωσή του:

“Το έργο των πολιτιστικών διαδρομών που συμπεριλαμβάνεται στις προτάσεις του ΥΠΠΟΑ προς το Ταμείο Ανάκαμψης, παρουσίασε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη. Πρόκειται για πέντε εμβληματικές πολιτιστικές διαδρομές, με θεματικές αφηγήσεις που καλύπτουν όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας.

Οι διαδρομές αυτές είναι:

«Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου»

«Η πολιτιστική Εγνατία Οδός»

«Ο δρόμος προς τη Δύση. Από τον Όμηρο στον Θερβάντες».

«Μνημειακά έργα Κυκλώπων και ανθρώπων κατά τη Μυκηναϊκή Εποχή (2η χιλιετία π.Χ.)»

«Δίκτυο κάστρων: Από το Βυζάντιο στην Οθωμανοκρατία»

Οι πέντε διαδρομές αναπτύσσονται σε δυο γεωγραφικούς άξονες. Ο πρώτος διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα και συνδέει αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία στις Περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Ηπείρου. Στο κέντρο βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, που αποτελεί πρωτεύοντα κόμβο του δικτύου με σημαίνοντα ρόλο στο όλο εγχείρημα. Ο δεύτερος ξεκινά από την Ήπειρο και κινείται προς νότο καλύπτοντας τις Περιφέρειες των Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας. Ιδιαίτερο ρόλο, ανάλογο της Θεσσαλονίκης, αλλά με πιο σύνθετο τρόπο διαδραματίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία συμμετέχει στις τέσσερις από τις πέντε διαδρομές.

Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, κάθε διαδρομή έχει ένα ποσό της τάξης των 500.000 ευρώ προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει για να ευπρεπίσει χώρους οι οποίοι ήδη έχουν αναδειχθεί αλλά χρειάζονται κάτι περισσότερο. Ένα εκατ. ευρώ αφιερώνεται στην ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών «γιατί η κάθε διαδρομή πρέπει να έχει ένα δικό της δίκτυο ψηφιακής επικοινωνίας», ενώ το μεγαλύτερο ποσό της τάξης των 27 εκ. ευρώ αφιερώνεται στη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρότασης είναι 32 εκ. ευρώ, εκτός του ΦΠΑ, δηλαδή ένα 24% που θα καλυφθεί από την ελληνική πλευρά.

«Ο βασικός στόχος του έργου είναι να αναπτυχθεί ο πολιτιστικός τουρισμός με ισόρροπο τρόπο σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας», ανέφερε η κα Μενδώνη παρουσιάζοντας αναλυτικά τις δράσεις που περιλαμβάνονται σο μεγάλο ποσό αυτό των 27εκ €.

Στην περιφέρεια ΑΜΘ που μετέχει μόνο στην δεύτερη διαδρομή αυτή της Πολιτιστικής Εγνατίας οδού περιλαμβάνεται ένα και μόνο έργο αυτό της Συντήρησης και αποκατάστασης περίκεντρου επισκοπικού ναού Μαξιμιανούπολης- Μοσυνούπολης στη Ροδόπη.

Κατσιμίγας: "Έξω από την πολιτιστική διαδρομή «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» η Περιφέρεια ΑΜ-Θ"Κανένα άλλο έργο από τα 33 συνολικά που προγραμματίζει το ΥΠΠΟ και η κα Μενδώνη και που αναμένεται να συμβασιοποιηθούν εντός του 2022, δεν αφορά την Περιφέρειά μας. Αντίθετα στις παραπάνω πέντε διαδρομές η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει 9 έργα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος 3 έργα, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων 2 έργα, η Περιφέρεια Ηπείρου 5 έργα, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος 2 έργα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος 4 έργα και η Περιφέρεια Πελοποννήσου 7 έργα.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από την πολιτιστική διαδρομή «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» έχουν εξαιρεθεί οι τρείς περιοχές της Περιφέρειας ΑΜΘ που θα μπορούσαν να υπαχθούν σε αυτή, όπως η Σαμοθράκη, η Καβάλα και κυρίως οι Φίλιπποι που αποτέλεσαν έναν από τους βασικούς σταθμούς της περιοδείας του Αποστόλου Παύλου!

Πως θα μπορούσε να ερμηνεύσει κανείς την περιορισμένη συμμετοχή της Περιφέρειάς μας στις παραπάνω διαδρομές :

Α) Η πρώτη ερμηνεία θα μπορούσε να αφορά την αδιαφορία του συγκεκριμένου Υπουργείου (διαχρονικά και ειδικά) για την περιφέρειά μας και τα έργα Πολιτισμού. Σε συνδυασμό με την ανάγκη περικοπών που επέβαλε η ΕΕ στην συνολικότερη ελληνική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Β) Η δεύτερη ερμηνεία θα μπορούσε να αφορά την ανυπαρξία μελετών και προτάσεων για την έγκυρη υλοποίηση των έργων ανάδειξης του Πολιτισμού που θα πρέπει μάλιστα να συμβασιοποιηθούν μέσα στο επόμενο έτος.

Γ) Η τρίτη ερμηνεία θα μπορούσε να αφορά την δική μας αδράνεια, την αδράνεια της Περιφέρειάς μας σε όλα τα παραπάνω. Κι αυτή είναι η πιο αξιοκατάκριτη όλων…”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood