[VID] Χαρίτου: “Η κυβέρνηση γυρνά την πλάτη στους παλιννοστούντες”

"Καμία δέσμευση για τη ρύθμιση των στεγαστικών τους δανείων".
Δημήτρης Χαρίτου βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ (13)

Συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου για τα στεγαστικά δάνεια των παλιννοστούντων της Θράκης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Χαρίτου τονίζει:

  • “Η κυβέρνηση γύρισε την πλάτη στους παλιννοστούντες, καμία δέσμευση για τη ρύθμιση των στεγαστικών τους δανείων.
  • Ο υφυπουργός Οικονομικών σε πλήρη ευθυγράμμιση με το τραπεζικό σύστημα, που ασκεί πιέσεις στους δανειολήπτες.
  • Να καταβάλλει το κράτος τα ενοίκια που οφείλει σε 240 οικογένειες, και βιώσιμη λύση για τις 14 οικογένειες στις Σάπες που απειλούνται με έξωση”. 

Ο κ. Χαρίτου ζήτησε από τον υφυπουργό Οικονομικών αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γ. Ζαββό, τη διαγραφή μεγάλου μέρους των στεγαστικών δανείων των παλιννοστούντων ομογενών της Θράκης, και τη ρύθμιση του υπολοίπου με ευνοϊκούς όρους.

Συγκεκριμένα ο Βουλευτής Ροδόπης τόνισε:

«Για τους παλιννοστούντες ομογενείς που ήρθαν στην πατρίδα με τις προτροπές της ελληνικής Πολιτείας, υλοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 1990 έως 2004 ένα πρόγραμμα στεγαστικής αποκατάστασης με στόχο την ομαλή κοινωνική και οικονομική ένταξή τους στην χώρα. Για τον σκοπό αυτόν χορηγήθηκαν δάνεια έως 60.000 ευρώ για την αγορά κατοικίας με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, και με επιδοτούμενο το επιτόκιο που στη Θράκη έφτανε έως και 100%. Δυστυχώς τα σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισαν, προβλήματα που εντάθηκαν στη δεκαετία της μνημονιακής  κρίσης, οδήγησαν τη πλειοψηφία από τους δανειολήπτες όχι μόνο σε αδυναμία να αποπληρώσουν τα δάνεια, αλλά να κινδυνεύουν  να χάσουν και τα σπίτια τους που η αξία τους σήμερα είναι πολύ μικρότερη από τα ποσά που τότε δανείστηκαν για να τα αγοράσουν. Κύριε υφυπουργέ, εν μέσω της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης εντάθηκαν κατακόρυφα οι πιέσεις από το τραπεζικό σύστημα σε βάρος των δανειοληπτών. Οι ανεξόφλητες οφειλές τους διαβιβάζονται ήδη προς βεβαίωση στις αρμόδιες ΔΟΥ. Οι απειλές ότι θα τους επιβληθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και κατάσχεσης σε βάρος τους, δεν είναι μόνο λόγια, έχουν ήδη προχωρήσει σε κατασχέσεις κοινών λογαριασμών των δανειοληπτών με άλλους δικαιούχους. Απαιτούν μάλιστα από όποιον οφειλέτη προσέρχεται και ζητά ρύθμιση των δόσεων, να αποποιηθεί τη συγκεκριμένη μορφή δανείου με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Θα συμφωνείτε ότι δεν είναι αυτή η τύχη και η μεταχείριση που άξιζαν οι παλιννοστούντες ομογενείς μας που επέστρεψαν στην πατρίδα και  θέλησαν να ριζώσουν στον τόπο μας. Ότι οφείλει η ελληνική Πολιτεία να δώσει ένα τέλος στην αγωνία και στους φόβους των δανειοληπτών ομογενών μας. Σας ερωτώ κύριε υφυπουργέ, τι πρωτοβουλίες θα αναλάβετε για να προχωρήσει η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους των στεγαστικών δανείων των παλιννοστούντων και η ρύθμιση του υπόλοιπου με ευνοϊκούς όρους προκειμένου να αποπληρωθούν; Θα εντάξετε τα 376 δάνεια που εκκρεμούν με ΦΕΚ ακόμα από το 2004 στο πρόγραμμα στεγαστικής αποκατάστασης των παλιννοστούντων;».

Ο υφυπουργός Οικονομικών απαντώντας απέκλεισε το ενδεχόμενο οριζόντιας αντιμετώπισης των δανείων των παλιννοστούντων, και όπως σχολιάζει ο κ. Χαρίτου, “αρκέστηκε να πει μόνο για τη δυνατότητα ρυθμίσεων, αγνοώντας το πραγματικό πρόβλημα των παλιννοστούντων που αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνεια και βρίσκονται σε καθεστώς πιέσεων από το τραπεζικό σύστημα”.

Ο Βουλευτής στη δευτερολογία του επεσήμανε με έμφαση απευθυνόμενος στον υφυπουργό: «Για εσάς φαίνεται ότι όλα βαίνουν καλώς. Ανέμενα να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τους ομογενείς μας, που περιμένουν απαντήσεις για το κρίσιμο αυτό ζήτημα για τη ζωή τους. Αγωνιούν για το αν θα χάσουν ή όχι τα σπίτια τους κι εσείς ομιλείτε σα να μην ξέρετε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα με το τραπεζικό σύστημα. Σε ποιους απευθύνεστε, και τελικά με ποιους είστε, αυτό είναι το τεράστιο ερώτημα που σας θέτω. Θέλω να σας θυμίσω για το τραπεζικό σύστημα ότι ενώ με το θεσμικό πλαίσιο του τροποποιημένου Νόμου Κατσέλη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε η δυνατότητα αντιμετώπισης του προβλήματος, γιατί οι δανειολήπτες μπορούσαν να ρυθμίσουν τις βεβαιωμένες οφειλές, να εξοφλούν δόσεις του δανείου και να υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις με μειώσεις σε μεγάλα ποσοστά, το τραπεζικό σύστημα το τορπίλισε, δεν ενημέρωνε, κινδυνολογούσε απέναντι στους δανειολήπτες λέγοντας ότι θα απορριφθούν οι αιτήσεις και θα χάσουν τα σπίτια τους, μόνο και μόνο για να αναχρηματοδοτούν τα δάνεια με υψηλότερα επιτόκια και να φουσκώνουν τα δάνεια. Αυτή είναι η πραγματικότητα που δε μπορούν σήμερα να αντιμετωπίσουν οι παλιννοστούντες. Το να λέτε ότι υπάρχει θεσμικό πλαίσιο και όλα προχωρούν κανονικά, είναι εκτός πραγματικότητας. Πρέπει να επανεξετάσετε την κατάσταση και να δώσετε λύση στο συγκεκριμένο θέμα που απασχολεί σχεδόν 40.000 ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα και 8.000 στην περιοχή της Θράκης».

[VID] Χαρίτου: "Η κυβέρνηση γυρνά την πλάτη στους παλιννοστούντες"Ο βουλευτής έθεσε δύο ακόμα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους παλιννοστούντες της Θράκης:

«Το κράτος εδώ και 2,5 χρόνια δεν πληρώνει το ενοίκιο στα σπίτια που νοικιάζουν περίπου 240 οικογένειες παλιννοστούντων. Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών κινούνται δικαστικά και αξιώνουν τα ενοίκια, εκβιάζουν τους παλιννοστούντες. Υπάρχει υπουργική απόφαση που βγήκε από τον προηγούμενο υπουργό Εσωτερικών αλλά χάθηκε ανάμεσα στα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. Υπογράψτε κύριε υφυπουργέ την απόφαση για να δοθεί ένα τέλος στις πιέσεις που δέχονται οι παλιννοστούντες από τους ιδιοκτήτες των σπιτιών.

Υπάρχουν 14 οικογένειες που διαμένουν στον προσωρινό οικισμό Ποντίων στις Σάπες και οδηγούνται σε έξωση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Να παρέμβετε για να δοθεί βιώσιμη και αποδεκτή λύση για αυτούς τους ανθρώπους που ήρθαν στην χώρα μας μετά από πρόσκληση της Πολιτείας και θέλουν να ριζώσουν εδώ και πασχίζουν να πληρώσουν τα δάνεια και τις υποχρεώσεις τους στην κοινωνία».  

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood