Η πρακτική αδυναμία – λόγω της γεωμορφολογίας της περιοχής – ύπαρξης επαρκών υποδομών για τον αποτελεσματικό έλεγχο της γνησιότητας των βεβαιώσεων εμβολιασμού και των αρνητικών τεστ, αλλά και για τη διενέργεια rapid tests, στους χιλιάδες ταξιδιώτες που εισέρχονται από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα μέσω του συνοριακού σταθμού της Νυμφαίας, είναι η βασική αιτία που οδήγησε τον ΕΟΔΥ στην απόφαση περί απαγόρευσης διέλευσης από το σημείο Ι.Χ. επιβατηγών οχημάτων.

Ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, διερευνώντας τη δυνατότητα αντιμετώπισης του εν λόγω, μείζονος για τη δημόσια υγεία ζητήματος, με τη χρησιμοποίηση του χώρου – σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων από τον συνοριακό σταθμό – όπου Περιφέρεια και Υπουργείο Ανάπτυξης έχουν εγκαταστήσει ISOBOX για ελέγχους παρεμπορίου και που με μέριμνα της Π.Ε. Ροδόπης έχει ασφαλτοστρωθεί.

Πρόκειται για το σημείο στο οποίο χθες τη νύχτα έσπευσε να βρεθεί και να φωτογραφηθεί ο βουλευτής Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Στις επικοινωνίες του με τους Υπουργούς, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε την επιτακτική αναγκαιότητα για την οικονομία της περιοχής, διέλευσης των χιλιάδων ταξιδιωτών που επιλέγουν για τις διακοπές τους την ευρύτερη περιοχή μέσω της Νυμφαίας Κομοτηνής.

Υπενθυμίζεται πως για το ζήτημα που ανέκυψε έχουν αντιδράσει και τοπικοί φορείς όπως ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης και ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης, καθώς και οι βουλευτές ΑΜ-Θ του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα πάντως, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος, όπως δήλωσε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης μετά από επικοινωνία του με αρμόδιους υπουργούς, “είναι θέμα λίγων 24ώρων για να ανοίξει η Νυμφαία”, καθώς όπως πρόσθεσε ο στρατός είναι έτοιμος να συνδράμει για την εκτέλεση αναγκαίων εργασιών και τη δημιουργία υποδομών.