Με προσευχή στην Αγιά Σοφιά, ξεκίνησε σήμερα Πέμπτη 13 Μαΐου η μεγάλη γιορτή του Ραμαζάν Μπαϊράμ των μουσουλμάνων στην Τουρκία, μετά από 87 χρόνια.
Εντός και εκτός του ναού συγκεντρώθηκαν χιλιάδες μουσουλμάνοι, κάτι που είχε συμβεί για πρώτη φορά για τη γιορτή του Μπαϊραμιού, τον Οκτώβριο του 1453…
Το κάλεσμα για την προσευχή ακούστηκε στις 6:22 το πρωί, παρόντων, του προέδρου της τουρκικής βουλής Μουσταφά Σεντόπ και του επικεφαλής των θρησκευτικών υποθέσεων Αλί Ερμπάς.
https://www.youtube.com/watch?v=_Fsu7FpxWb4&t=1017s&ab_channel=AliKamilT%C3%BCfekyapan
“Μετά από 568 χρόνια πραγματοποιήσαμε ξανά την προσευχή για το Μπαϊράμι εδώ. Πρώτα απ’ όλα εύχομαι χρόνια πολλά στο ιερό μας έθνος. Είθε ο Αλλάχ να φέρει σε όλους μας καλές γιορτές με υγεία και ευτυχία”, δήλωσε ο Μουσταφά Σεντόπ.
Ο Μουσταφά Σεντόπ έκανε λόγο για ένα “σιωνιστικό Ισραήλ που κάθε χρόνο στη γιορτή του Ραμαζανιού αυξάνει τη δοσολογία της σκληρότητας και της επιθετικότητάς του εναντίον των αδελφών μας που ζουν στην Ιερουσαλήμ και στην Παλαιστίνη. Αυτή είναι μια κατάσταση, μια εικόνα που προσβάλλει ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο, αναστατώνει πάνω από 2 δισεκατομμύρια μουσουλμάνους στον κόσμο και δηλητηριάζει αυτή τη γιορτή”. Τονίζοντας, δε, ότι “η Οθωμανική Αυτοκρατορία κυριάρχησε στην Ιερουσαλήμ για αιώνες”, πρόσθεσε ότι “το τέμενος Αλ Ακσά της Ιερουσαλήμ αποτελεί τον ιερό χώρο για τρεις θρησκείες, τον Χριστιανισμό, τον Ιουδαϊσμό και το Ισλάμ. Από αυτή την άποψη, είναι σημαντική η ευθύνη να φερθούμε σε αυτόν τον ιερό τόπο με την τιμή που του αξίζει και να τον κρατήσουμε ανοιχτό για τη λατρεία όλων των θρησκειών. Οι Εβραίοι, οι οποίοι διώχθηκαν από την Ισπανία το 1492, είδαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία ως καταφύγιο και ως τόπο ειρήνης και ηρεμίας. Οι Εβραίοι πολίτες μας εξακολουθούν να ζουν ειρηνικά. Η αντίδρασή μας είναι ενάντια στη σιωνιστική εβραϊκή και ισραηλινή νοοτροπία, που μετατρέπει την περιοχή σε τόπο αιματοχυσίας και καταπίεσης, κι όχι εναντίον των Εβραίων”.
Ο Ερμπάς απηύθυνε κήρυγμα κρατώντας ένα σπαθί, κίνηση που αποτελεί παλαιά οθωμανική παράδοση που σημαίνει κατάκτηση. “Αυτές οι γιορτές γίνονται σε εξαιρετικές στιγμές που μας καθορίζουν, ενώνουν τις καρδιές μας και ενισχύουν την αδελφότητά μας“, είπε, και διαβάζοντας ειδικές προσευχές για τους Παλαιστίνιους, πρόσθεσε: “Η προσπάθεια του Ισραήλ που δεν εγκαταλείπει την επιθετική του στάση ακόμη και κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, να καταλάβει την ιερή πόλη της Ιερουσαλήμ και το πρώτο μας Qibla, το Masjid Al-Aqsa, φέρνει μεγάλη θλίψη και πόνο σε όλους τους πιστούς. Οι αθώοι Παλαιστίνιοι αδελφοί και αδελφές μας εκδιώκονται βίαια από τα σπίτια τους και υφίστανται σφαγές. Κάθε γιορτή θα γίνεται με βαριά καρδιά έως ότου απελευθερωθεί η Παλαιστίνη και το Αλ Άκσα.
Τα τηλεοπτικά κανάλια συνδέθηκαν “ζωντανά” με το τζαμί Αλ Ακσά στην Ιερουσαλήμ, που έχει γίνει τελευταία το θέατρο των συγκρούσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, όπως επίσης και με τζαμιά στη Μέκκα και στη Μεδίνα της Σαουδικής Αραβίας.