Ενίσχυση του θεσμού των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας με την επέκταση του δικτύου τους σε όλη τη χώρα.
Στα 28 Πρότυπα και 34 Πειραματικά που ήδη λειτουργούσαν στην Ελλάδα, από σήμερα προστίθενται άλλα 50 σχολεία που χαρακτηρίζονται ως Πειραματικά ή ως Πρότυπα, 41 και 9 αντίστοιχα. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των Πειραματικών και Πρότυπων Σχολείων θα είναι πλέον 112.
Μεταξύ των 41 σχολείων που πλέον χαρακτηρίζονται ως Πειραματικά, συμπεριλαμβάνονται το 13ο Νηπιαγωγείο Ξάνθης και το 17ο Δημοτικό Ξάνθης που θα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, και το 6ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης που θα είναι συνδεδεμένο με το υφιστάμενο Πειραματικό Δημοτικό της πόλης.
Έως σήμερα Πειραματικά σχολεία λειτουργούσαν σε 7 από τις 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, και Πρότυπα, σε 5. Από το σχολικό έτος 2021-2022, σε όλες τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης θα λειτουργούν Πειραματικά σχολεία, και στις 10 από τις 13, και Πρότυπα.
Η κλήρωση για τη φοίτηση στα Πειραματικά Σχολεία θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουνίου, και οι εξετάσεις για τα Πρότυπα, στις 28 Ιουνίου.
Τα Πειραματικά Σχολεία είναι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης οι οποίες στοχεύουν στην υποστήριξη του πειραματισμού και της πιλοτικής εφαρμογής εκπαιδευτικών καινοτομιών στο εκπαιδευτικό σύστημα, σε τυχαίο δείγμα του μαθητικού πληθυσμού, που εισάγεται σε αυτά με κλήρωση.
Τα Πρότυπα Σχολεία είναι σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης οι οποίες στοχεύουν στην καλλιέργεια και τη διάχυση της ιδέας και των πρακτικών της αριστείας στο εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς και στην ανάδειξη και ενθάρρυνση μαθητών με ταλέντα και ιδιαίτερες μαθησιακές δυνατότητες.
Στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΑΙΘ, αναφέρεται:
«Δίνουμε τη δυνατότητα με αυτόν τον τρόπο σε μαθητές όλης της χώρας να συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές αυτές δομές και στην εφαρμογή νέων προγραμμάτων σπουδών, διδακτικών εργαλείων και άλλου εκπαιδευτικού υλικού, διδακτικών μεθόδων, τρόπων διοίκησης και λειτουργίας της σχολικής μονάδας. Επιδιώχθηκε κατά το δυνατόν τα Π.Σ. και τα ΠΕΙ.Σ. να αναπτυχθούν σε όλες τις βαθμίδες ως συνδεδεμένα σχολεία, καθώς και σε πόλεις όπου υπήρχαν Τμήματα Επιστημών και Αγωγής της Εκπαίδευσης, ώστε να συνδεθούν λειτουργικά με αυτά και να υπάρξει η δυνατότητα στενής παρακολούθησής τους. Επιπλέον, επιδιώκεται η εξοικείωση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών με τη διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων, σε συνεργασία με τμήματα και σχολές ΑΕΙ και το ΙΕΠ. Στόχος μας είναι τα Πρότυπα και τα Πειραματικά Σχολεία να συμβάλλουν στον καλύτερο εκπαιδευτικό σχεδιασμό και στην πιλοτική εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής, ώστε να καλλιεργηθούν και διαχυθούν οι βέλτιστες εκπαιδευτικές μέθοδοι, πρακτικές και εργαλεία, σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα. Με τον τρόπο αυτό αναβαθμίζεται η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης για κάθε μαθητή και μαθήτρια. Αναβαθμίζοντας τα σχολεία μας, δίνουμε νέα προοπτική στην εκπαίδευση και τους νέους και τις νέες της χώρας μας».
Η ΚΥΑ με τον κατάλογο των Προτύπων και των Πειραματικών.
πηγή: protothema.gr