Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, στο πλαίσιο της επιστημονικής παρακολούθησης της Ορνιθοπανίδας, πραγματοποίησε με επιτυχία την καταμέτρηση του πιο θορυβώδους για αυτήν την περίοδο πουλιού, της Αγκαθοκαλημάνας.

Η Αγκαθοκαλημάνα είναι ένα εντυπωσιακό είδος παρυδάτιου, με ασπρόμαυρο πτέρωμα και αμμοκαστανή ράχη, μακριά μαύρα πόδια και κόκκινα μάτια, το οποίο έρχεται στη χώρα μας κάθε άνοιξη. Το κομψό αυτό πουλί, από ολόκληρη την Ευρώπη επισκέπτεται τη χώρα μας για να αναπαραχθεί, σε παράκτιους υγροτόπους της Θράκης, αναχωρώντας πάλι το φθινόπωρο για τον Νότο.

Προτιμά να ζει στα ανοικτά εδάφη και στα έλη, ιδιαίτερα στα αλμυρά. Τη φωλιά του τη φτιάχνει πάνω στο έδαφος και γεννά συνήθως τρία με τέσσερα πιτσιλωτά αυγά που τα κλωσούν και οι δύο γονείς.

968e5f06 agk 4Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια αύξηση στους αριθμούς και στα ενεργά ζευγάρια του είδους στο Δέλτα του Έβρου.

Για τη φετινή περίοδο ο αριθμός είναι ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς 125 πουλιά έχουν καταγραφεί μέχρι και σήμερα, γεγονός που προσφέρει αισιοδοξία και χαρά για την σημαντικότητα του πανέμορφου υγρότοπου της Θράκης, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές περιοχές για το είδος στην Ελλάδα, στο βορειότερο άκρο της.

cafdcbc6 agk 3