ΝOTAM εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται εντός της ζώνης επικινδυνότητας μεταξύ 41.5°Β και 41.5°Ν παραλλήλου όπου αναμένεται να συντριβούν θραύσματα του κινεζικού πυραύλου ο οποίος θα εισέλθει ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα της Γης τις επόμενες ώρες με πιθανότερο χρόνο τα ξημερώματα της Κυριακής.
Η χώρα μας βρίσκεται σε μία από τις πιθανές «τελικές» τροχιές της ανεξέλεγκτης πτώσης του κινεζικού πυραύλου και τα ελληνικά Σώματα Ασφαλείας τελούν σε μερική επιφυλακή, ενώ απαγορεύτηκαν οι στρατιωτικές πτήσεις.
Εξάλλου, και η Πολιτική Προστασία της Ιταλίας εξέδωσε ανακοίνωση και καλεί τους πολίτες να βρίσκονται μακριά από παράθυρα και γυάλινες πόρτες.
Το χρονικό εύρος εκδήλωσης του αναμενόμενου συμβάντος, που έχει χαρακτηριστεί διάστημα επιφυλακής και ισχύος της ΝΟΤΑΜ, έχει οριστεί από τις 21:12 του Σαββάτου 8/5 μέχρι τις 12:46 της Κυριακής 9/5 (ώρες Ελλάδος).
Ποιος είναι ο πύραυλος
Πρόκειται για το όχημα Long March 5B που μετέφερε στο διάστημα το πρώτο τμήμα του διαστημικού σταθμού που κατασκευάζει το Πεκίνο. Έχει ύψος δεκαόροφου κτιρίου και βάρος 22 τόνων, και κατευθύνεται προς τη Γη με ταχύτητα μεγαλύτερη των 20.000 χιλιομέτρων την ώρα.
Κατά βάση τα διαστημικά σκουπίδια που εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα καταστρέφονται από την τριβή, αλλά αυτό μπορεί να μη συμβεί με τον εν λόγω πύραυλο, και κάποια κομμάτια του και μάλιστα μεγάλα ίσως να… επιβιώσουν, με κίνδυνο να πέσουν σε κάποια κατοικημένη περιοχή.
Το πιθανότερο βέβαια είναι να πέσει στη θάλασσα και το μεγαλύτερο μέρος να «καεί» αλλά, όχι όλο. Είναι πλέον καθαρά θέμα τύχης!
Με δεδομένο ότι η Κίνα θα κατασκευάσει τον διαστημικό της σταθμό εκτοξεύοντας ξεχωριστά το κάθε κομμάτι του, εγείρονται ανησυχίες για παρόμοιες καταστάσεις με τους πυραύλους που θα χρησιμοποιούνται κάθε φορά στη μεταφορά.
Εδώ μπορείτε να παρακολουθείτε σε πραγματικό χρόνο την πορεία του πυραύλου
“Δεν έρχεται το τέλος του κόσμου. Δε νομίζω ότι πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα προστασίας. Η πιθανότητα να προκαλέσει κάποιο θραύσμα μια υλική ζημιά, ή πολύ περισσότερο να χτυπήσει κάποιον άνθρωπο, είναι από εξαιρετικά μικρή ως αμελητέα. Εγώ δεν θα έχανα ούτε ένα δευτερόλεπτο ύπνου ανησυχώντας για τον πύραυλο”, δηλώνει ο Τζόναθαν Μακ Ντάουελ, αστροφυσικός στο Κέντρο Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.