Ο Ερντογάν υπό πολιορκία

Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης: "Όλα τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων επιβεβαιώνουν ότι η Τουρκία αρχίζει να υφίσταται με σοβαρά τραύματα τις συνέπειες των καταστροφικών φαντασιώσεων εσπευσμένης «ανασύστασης» οθωμανικής αυτοκρατορίας μέσα στον 21ο αιώνα, και μάλιστα μέχρι το έτος 2023".
RTERDOGAN

Όλα τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων επιβεβαιώνουν ότι η Τουρκία αρχίζει να υφίσταται με σοβαρά τραύματα τις συνέπειες των καταστροφικών φαντασιώσεων εσπευσμένης «ανασύστασης» οθωμανικής αυτοκρατορίας μέσα στον 21ο αιώνα, και μάλιστα μέχρι το έτος 2023.

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν, με τη χρησιμοποίηση ενός ακόμα εντυπωσιακού πυροτεχνήματος (Κανάλι Κωνσταντινούπολης), και στόχο να πετύχει έναν λυτρωτικό αποπροσανατολισμό από την αφόρητη πίεση που δέχεται, πέτυχε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα:

Οι αντιδράσεις μέσα στην Τουρκία έφθασαν μέχρι του σημείου «πρόβλεψης» άσχημου τέλους για τον ίδιο, ανάλογου με εκείνο του Αντνάν Μεντερές που απαγχονίστηκε το 1961· στο δε εξωτερικό, στο ρητορικό ερώτημα της αναπληρώτριας προέδρου της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της Ρωσικής Δούμας, «Πως θα φαινόταν στην Τουρκία εάν έχανε την Κωνσταντινούπολη;».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά:

 • 31 Μαρτίου 2021: Στο πλαίσιο της παραδοσιακής πολιτικής των Τούρκων ισλαμιστών και φασιστών για συνεχή fake news (στην Τουρκία σύμφωνα με το Forbes, το 49% των «ειδήσεων» που κυκλοφορούν από επίσημους, είναι fake news), η Τουρκία «κατηγόρησε» την Ελλάδα για «απάνθρωπες πρακτικές εναντίον των προσφύγων», για «καταπίεση Τούρκων», δηλαδή κάποιων πρακτόρων της στην ελληνική Θράκη, χωρίς να λείπει και η ακραία καλλιέργεια μίσους από τον Ντεβλέτ Μπαχτσελή, το φασιστικό δεκανίκι του Ερντογάν στην τουρκική εξουσία («Οι Έλληνες σκότωναν μωρά στις κοιλιές των μανάδων τους»).
 • 2 Απριλίου 2021: Ιδιαίτερα ενοχλημένο το τουρκικό ΥΠΕΞ από την έκθεση των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, έσπευσε να την χαρακτηρίσει «μη αντικειμενική». Η έκθεση καταλογίζει στην Τουρκία βαρύτατη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (δολοφονίες, βασανιστήρια, αυθαίρετες συλλήψεις κ.λπ.).
 • 6 Απριλίου 2021: ΟΜουσταφά Ακιντζί, που δεν ήταν τυφλά υπάκουος απέναντι στο παλάτι του σουλτάνου (αντικαταστάθηκε φυσικά από τον δουλικό Ερσίν Τατάρ), και σε σχέση με την πενταμερή για το Κυπριακό, δήλωσε πως «Η λύση δύο κρατών αποτελεί έναν ενδιάμεσο σταθμό στον δρόμο που οδηγεί στην προσάρτηση της Κύπρου στην Τουρκία».
 • 8 Απριλίου 2021: Με αφορμή την «μεταχείριση» της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Άγκυρα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι αποκάλεσε τον Ρ.Τ. Ερντογάν «δικτάτορα», στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Λιβύη. Ο Ερντογάν θεώρησε τον προσεκτικά επιλεγμένο σε τόπο και χρόνο χαρακτηρισμό, «παντελή αναίδεια και χυδαιότητα», αλλά ο Μάριο Ντράγκι αρνήθηκε κατηγορηματικά να κάνει οποιαδήποτε «διορθωτική» δήλωση. Αντίθετα, κάλεσε την Τουρκία «να φύγει αμέσως από την Λιβύη».
 • 12 Απριλίου 2021: Ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως θα μοιράσει δωρεάν «πατάτες και κρεμμύδια» στις δοκιμαζόμενες από τη φτώχεια λαϊκές μάζες, ενώ το «δεξί του χέρι» στη βιομηχανική παραγωγή fake news στην Προεδρία της Τουρκίας, Φαχρετίν Αλτούν, «κατηγόρησε» την Ελλάδα πως (δήθεν) αποτελεί καταφύγιο για τρομοκρατικές οργανώσεις, για οργάνωση επιθέσεων αυτοκτονίας κατά της Τουρκίας, για εγκατάλειψη στον θάνατο προσφύγων στα νερά του Αιγαίου, και για διάφορες άλλες ανοησίες.
 • 13 Απριλίου 2021: Από την Άγκυρα ο Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε στο πλαίσιο υποδοχής διορισμένης αποστολής από τη Λιβύη, ότι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης ισχύει, ενώ από τη Λιβύη ο Έλληνας ΥΠΕΞ συμφώνησε με τους εκλεγμένους εκπρόσωπους της Ανατολικής Λιβύης πως το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης είναι παράνομο. Ο πρώην επίτροπος μετανάστευσης της Ε.Ε., Έλληνας πολιτικός, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε ραδιοφωνική παρέμβασή του αποδοκίμασε τον χαρακτηρισμό «δικτάτορας» για τον Ρ.Τ. Ερντογάν, διότι ο Ερντογάν «είναι εκλεγμένος». Προφανώς ο πρώην επίτροπος, στην προσπάθειά του να υποστηρίξει τον φίλο του, «ξέχασε» πως και ο Αδόλφος Χίτλερ εκλεγμένος ήταν, αλλά βύθισε την ανθρωπότητα σε ποταμούς αίματος αθώων όπως ακριβώς κάνει σήμερα και ο Τούρκος φίλος του… 

14 Απριλίου 2021: Μια είδηση-πανικός για τον Ρ.Τ. Ερντογάν και την αυλή του: Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου, «Έτοιμοι για διάλογο δήλωσαν Πούτιν και Μπάιντεν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία». Αν η συζήτηση φθάσει και στον Ερντογάν, τότε τα πράγματα για την Τουρκία θα γίνουν ακόμα χειρότερα…

 • 15 Απριλίου 2021: Στους πανηγυρισμούς του Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως «Ξεκινά νέα εποχή στις σχέσεις Τουρκίας–Αιγύπτου», η αντίδραση της Αιγύπτου ήταν μάλλον παγωμένη: «Πρώτα πρέπει να φύγετε από τη Λιβύη και να μας παραδώσετε όσους εμπλέκονται σε τρομοκρατικές πράξεις από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα». Ο Ερντογάν χαρακτήρισε «Αναιδείς και χυδαίες» τις δηλώσεις «του τύπου που λέγεται Ντράγκι», αποδεικνύοντας πόσο αγχώθηκε για τον χαρακτηρισμό, όσον αφορά τη δημόσια εικόνα του μέσα και έξω από την Τουρκία. Η μεγάλη όμως έκπληξη της ημέρας ήρθε το απόγευμα στην κοινή συνέντευξη τύπου του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογο του, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους στην Άγκυρα. Εθισμένος σε περιφρόνηση αυτών που συμφωνούνται, και προσδοκώντας στη συνηθισμένη σιωπή της ελληνικής πλευράς, ο Τούρκος ΥΠΕΞ στην προσφώνηση του «κατηγόρησε» την Ελλάδα για δήθεν «καταπίεση» των «Τούρκων» που ζουν στην Ελλάδα. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ απάντησε αποστομωτικά, με συνέπεια να ακολουθήσει ένας ιστορικός «διάλογος» μπροστά σε πολλά εκατομμύρια Ελλήνων και Τούρκων τηλεθεατών, που γκρέμισε μέσα σε λίγα λεπτά την καθημερινή τουρκική προπαγάνδα.
 • 16 Απριλίου 2021: Στον απόηχο της συνάντησης κορυφής Τουρκίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη (9 Απριλίου 2021), με τουρκικές υποσχέσεις για «στρατηγική συνεργασία» και «μη αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία», και τη συνεχιζόμενη πώληση τουρκικών drones στην Ουκρανία, η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως «Η Ρωσία ελπίζει ότι η Τουρκία άκουσε την προειδοποίηση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ για την ανάγκη να αναλυθούν οι πολεμοχαρείς δηλώσεις του Κιέβου και να μην τροφοδοτούνται οι μιλιταριστικές διαθέσεις της ουκρανικής κυβέρνησης».
 • 17 Απρ 2021: Προφανώς για «αντιπερισπασμό» στο κάζο που έπαθε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ζωντανή μετάδοση μέσα στην Άγκυρα και τις απροκάλυπτες ρωσικές «προειδοποιήσεις», ο Ρ. Τ. Ερντογάν εξαπέλυσε μια ακόμα εμπρηστική επίθεση εναντίον του Ισραήλ, το οποίο κατηγόρησε ότι είναι «εχθρός του Ισλάμ».
 • 19 Απριλίου 2021: Σκάνδαλο σύμφωνα με το οποίο υπολογίζεται ότι «εξανεμίστηκαν» 2 δισεκατομμύρια δολάρια Τούρκων πολιτών με τη μέθοδο των κρυπτονομισμάτων, υποχρέωσε την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να απαγορεύσει την άμεση ή έμμεση χρήση ή ρευστοποίησή τους. Πρωταγωνιστής του σκανδάλου φέρεται ο (εξαφανισμένος) Φατίχ Οζέρ, ο οποίος διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με κορυφαία πρόσωπα της τουρκικής εξουσίας – μεταξύ τους (φυσικά) και ο υπουργός εσωτερικών Σουλειμάν Σοιλού.
 • 21 Απριλίου 2021: Δύσκολη μέρα για τον Ερντογάν:

-Με μια ασυνήθιστα σκληρή ταξιδιωτική οδηγία του State Department, οι Αμερικανοί πολίτες καλούνται να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία, την ώρα που η Ελλάδα ανακοίνωνε το άνοιγμα του τουρισμού της.

-Ελλάδα και Σαουδική Αραβία υπέγραψαν συμφωνία για Patriot, ενώ ΗΠΑ και έξι ακόμα χώρες συμμετείχαν σε μεγάλη στρατιωτική άσκηση της Ελλάδος.

-Ρωσικά μαχητικά ισοπέδωσαν βάση «τρομοκρατών» στη Συρία (βλ. τούρκων βασιβουζούκων), με πληροφορίες για πολλούς νεκρούς.

-Το ΕΔΑΔ δικαίωσε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για καταδίκες του από τα «υπάκουα» τουρκικά δικαστήρια.

-Η εκστρατεία της αντιπολίτευσης «Που πήγαν τα χαμένα 128 δισ.» (υποτίθεται ότι δαπανήθηκαν για την στήριξη της τουρκικής λίρας), παίρνει τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις.

-Τέλος, ο Ενγκίν Αλτάι, βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ευχήθηκε στον πρόεδρο Ερντογάν να…μην έχει το τέλος του Μεντερές!

 • 22 Απριλίου 2021:

-Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το ευρώ, μετά από έξι περίπου μήνες, ξεπέρασε και πάλι το ψυχολογικό όριο 1 ευρώ προς 10 τουρκικές λίρες.

-Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσημα την έξωση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, με ολέθρια αποτελέσματα για πολλούς τομείς της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας.

-Σύμφωνα με το Sputnik, στην Τουρκία σημειώθηκε ρεκόρ θανάτων από κορωνοϊό (362 θάνατοι σε μία μέρα), αλλά και νέων κρουσμάτων (61.927), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνουν οι τουρκικές αρχές.

-Η Υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας εκδιώχτηκε εσπευσμένα όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε συνάψει εμπορική συμφωνία τροφοδοσίας με εταιρία του συζύγου της.

-Τέλος, έγινε γνωστό πως για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο καλύτερος πιλότος του ΝΑΤΟ (Best Warrior) ήταν Έλληνας.

23 Απριλίου 2021: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ρ.Τ. Ερντογάν, τον ενημέρωσε για την απόφασή του να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων και τον κάλεσε σε κατ΄ ίδιαν συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο. Η Τουρκία, πιθανόν για «αντιπερισπασμό», εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων του Ιράκ, λίγες ώρες πριν τις ανακοινώσεις Μπάιντεν, αλλά μέχρι τις 30 Απριλίου σημείωσε παταγώδη αποτυχία με «τίμημα» (τουλάχιστον) 57 νεκρούς Τούρκους στρατιώτες. 

 • 24 Απριλίου 2021: Σε μια ιστορική στιγμή ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόζεφ Ρόμπινετ Μπάιντεν τζούνιορ, αναγνώρισε την Αρμενική γενοκτονία της οθωμανικής εποχής, με τα εξής – μεταξύ άλλων – λόγια: «Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στον θάνατό τους σε μια εκστρατεία εξόντωσης». Η αναγνώριση της Αρμενικής γενοκτονίας σε συνδυασμό με την χρησιμοποίηση της λέξεως «Κωνσταντινούπολη» αντί «Ισταμπούλ», αποτελούν πολύ ισχυρά μηνύματα απέναντι στην σημερινή Τουρκία.
 • 26 Απριλίου 2021: Σε ανακοίνωση του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας (HDΡ) αναφέρεται πως «Η Τουρκία δεν αντιμετώπισε την Αρμενική Γενοκτονία για 106 χρόνια…», αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά γιατί οι ισλαμιστές και οι φασίστες της Τουρκίας, μαζί με άλλους παντουρκιστές, λυσσομανούν προκειμένου να θέσουν το HDΡ εκτός νόμου. Τέλος, έγινε γνωστή η έκθεση Απριλίου του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία έχει το 14ο υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στον κόσμο με  13,6%.
 • 30 Απριλίου 2021:

-Διάλογος “κωφών” και στην πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό, με αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας, η οποία διαγράφοντας εντελώς όλες τις μέχρι τώρα συζητήσεις δεκαετιών και όλες τις αποφάσεις του ΟΗΕ, απαίτησε τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών στην Κύπρο (το ένα προτεκτοράτο της), και “συμμετοχή” στον φυσικό πλούτο του δεύτερου! Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στον δικό του κόσμο, ανακοίνωσε “επανάληψη” των συζητήσεων σε δύο-τρεις μήνες. Μοναδική ευκαιρία για Κύπρο και Ελλάδα να επιστρέψουν στις ρίζες του προβλήματος με αυτονόητες για κάθε Ευρωπαίο προτάσεις: Απόσυρση τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, χώρας μέλους της Ε.Ε., κατάργηση κάθε έννοιας “εγγυήσεων”, απόσυρση των εποίκων που μεταφέρθηκαν στην Κύπρο για την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης του νησιού (82% χριστιανοί Κύπριοι και 18% μουσουλμάνοι Κύπριοι & ξένοι), και εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρη την Κύπρο.

-Με επερώτηση της τουρκικής αντιπολίτευσης, ο Ρ. Τ. Ερντογάν ερωτάται που βρίσκονται 159 τόνοι χρυσού – υπενθυμίζεται ότι με ειδικό νόμο (Μάρτιος 2021) κάθε κοσμηματοπώλης στην Τουρκία όφειλε να καταθέσει στις κρατικές τράπεζες μισό κιλό χρυσού (αξίας 24.000 Ευρώ περίπου).

Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α Τ Α :

Η αποσύνθεση της Τουρκίας συνεχίζεται κανονικά εν μέσω ενός καταστροφικού τρίτου κύματος πανδημίας που σαρώνει ολόκληρη την Τουρκία και πλήθους ποικίλων προβλημάτων μέσα και έξω από την χώρα. Η αντίδραση του Ρ. Τ. Ερντογάν στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ θυμίζει περισσότερο τον τίτλο κωμωδίας του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Η Στρίγγλα που έγινε Αρνάκι», και καθόλου τους έξαλλους λεονταρισμούς άλλων εποχών για το ίδιο θέμα, από τον ίδιο άνθρωπο. Ίσως, εκτός από τα αναρίθμητα προβλήματα, το άνοιγμα του φακέλου της προσωπικής τράπεζας του Τούρκου προέδρου (Halkbank) στις ΗΠΑ, να καταπραΰνει τις αντιδράσεις του και να εξηγεί την άμεση αποδοχή της πρότασης να συναντηθεί, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Δέκα οκτώ χρόνια τώρα στην εξουσία, είναι η πρώτη φορά που ο Ρ. Τ. Ερντογάν αισθάνεται τόσο έντονα τα σημάδια κατάρρευσης. Τα μέτωπα, μέσα και έξω από την Τουρκία, είναι τόσα πολλά ώστε η πορεία της Τουρκίας προς την συντριβή παραμένει αταλάντευτα σταθερή. Μέχρι την πλήρη κατάρρευση, όμως, πάντα θα υπάρχουν οι πιθανότητες απόπειρας «εξόδου» από την πολιορκία και την ασφυκτική πίεση με επικίνδυνες «πρωτοβουλίες».

πηγή

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood