Διαδικτυακά και φέτος το σεμινάριο “ΕΝ ΧΟΡΩ” του Εργαστηρίου Λαογραφίας του ΔΠΘ

Μέσα από τον διάλογο εισηγητών και συμμετεχόντων, θα δοθεί η ευκαιρία να απαντηθούν ερωτήματα που απασχολούν τους χοροδιδασκάλους, τα διοικητικά συμβούλια, και όσους εμπλέκονται στον τομέα του λαϊκού πολιτισμού, με σκοπό την προβολή της παράδοσης μέσω των εκδηλώσεων, των παραστάσεων και των δρωμένων.
Screenshot_1528

Διαδικτυακά θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά το σεμινάριο “ΕΝ ΧΟΡΩ” του Εργαστηρίου Λαογραφίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας της Σχολής Κλασσικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ, στις 7,8 και 9 Μαΐου.

Γενικός σκοπός του σεμιναρίου είναι να συνδεθεί η θεωρία με την πράξη και να δοθούν κατευθύνσεις στη διαχείριση του πολιτιστικού υλικού μέσω της επιστημονικής γνώσης, όπου αυτή βρίσκει εφαρμογή, και μέσω της εμπειρίας των εγκεκριμένων ομιλητών.

Παράλληλα, μέσα από τον διάλογο εισηγητών και συμμετεχόντων, θα δοθεί η ευκαιρία να απαντηθούν ερωτήματα που απασχολούν τους χοροδιδασκάλους, τα διοικητικά συμβούλια, και όσους εμπλέκονται στον τομέα του λαϊκού πολιτισμού, με σκοπό την προβολή της παράδοσης μέσω των εκδηλώσεων, των παραστάσεων και των δρωμένων.

Διαδικτυακά και φέτος το σεμινάριο "ΕΝ ΧΟΡΩ" του Εργαστηρίου Λαογραφίας του ΔΠΘΚεντρικό θέμα σεμιναρίου:
«Από το χοροστάσι στη σκηνή – Από το βίωμα στη διδασκαλία»

Επί μέρους θέματα του σεμιναρίου:
• Επιτόπια Έρευνα
• Λαογραφία
• Μέθοδοι διδασκαλίας του χορού
• Μέθοδοι παρουσίασης του χορού στη σκηνή
• Η κατανόηση των μουσικών θεμάτων
• Η συνεργασία χοροδιδασκάλων & μουσικών
• Η εισαγωγή του τραγουδιού στη διδασκαλία και παρουσίαση του χορού
• Η χρήση και διαχείριση των παραδοσιακών ενδυμάτων
• Το στήσιμο μιας μουσικοχορευτικής παράστασης
• Ο ρόλος του χοροδιδασκάλου ως παιδαγωγού

Διαδικτυακά και φέτος το σεμινάριο "ΕΝ ΧΟΡΩ" του Εργαστηρίου Λαογραφίας του ΔΠΘΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Α΄ θεματική ενότητα: Λαογραφία, Επιτόπια Έρευνα & Φορεσιά
(Παρασκευή 7 Μάϊου 19:00–22:00)
1. Γιάννης Ζέρβας (Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) – “Εισαγωγή στις αξίες της λαϊκής παράδοσης”.
2. Ρένα Λουτζάκη (Κοινωνική Ανθρωπολόγος με ειδικότητα στο χορό, τ. Καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) – Χορευτικές διαδρομές στον χώρο και τον χρόνο.
3. Μανόλης Βαρβούνης (Καθηγητής Λαογραφίας, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) – Παραδοσιακή Ενδυμασία και σύγχρονο εκκλησιαστικό και κοσμικό δημόσιο τελετουργικό.
4. Νάντια Μαχά-Μπιζούμη (Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, ΔΠΘ) – Οι τοπικές ενδυμασίες στις ιματιοθήκες των χορευτικών συλλόγων. Από την πολυμορφία στην τυποποίησή τους.
5. Συζήτηση

Β΄ θεματική ενότητα: Μουσική & Τραγούδι
(Σάββατο 8 Μάϊου 19:00–22:00)
1. Χάρης Σαρρής (Διδάκτωρ Εθνομουσικολογίας, Διδάσκων στο ΠΜΣ “Εκτέλεση και Ερμηνεία της Παραδοσιακή Μουσικής” του Πανεπιστημίου Αθηνών) – Το ζήτημα της μουσικής επιμέλειας σε μια μουσικοχορευτική εκδήλωση παραδοσιακής μουσικής: μια εθνομουσικολογική προσέγγιση.
2. Νίκος Μούτσελος (ΚΦΑ, Μουσικός, Χοροδιδάσκαλος) – Χοροδιδάσκαλοι & μουσικοί “Κατανοώντας ο ένας τον άλλον”: Κώδικες συνεργασίας και επικοινωνίας.
3. Κατερίνα Παπαδοπούλου (Καθηγήτρια παραδοσιακού τραγουδιού – Ερμηνεύτρια) – Η άρρηκτη σχέση τραγουδιού – μουσικής – χορού στην Ελληνική παράδοση και η ανάγκη σφαιρικής γνώσης για την πλήρη κατανόηση του εκάστοτε αντικειμένου.
4. Συζήτηση

Γ΄ θεματική ενότητα: Χορός/Διδασκαλία/Παράσταση
(Κυριακή 9 Μαΐου 19:00–22:00)
1. Ιωάννης Πραντσίδης (τ. Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΦΑΑ – ΑΠΘ) & Δήμος Πραντσίδης (ΚΦΑ – Διδάκτωρ ΤΕΦΑΑ – ΑΠΘ) – Από το χοροστάσι στην αίθουσα διδασκαλίας και την παράσταση.
2. Καρφής Βασίλης (Διδάκτωρ ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ, Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής, Χοροδιδάσκαλος) – «Η μορφολογική μέθοδος διδασκαλίας. Μια δημιουργική εφαρμογή στη διδακτική του ελληνικού παραδοσιακού χορού»
3. Χρήστος Παπακώστας (Επίκουρος Καθηγητής, Σχολή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) – (Ανα)παράστασεις του ελληνικού παραδοσιακού χορού: γενεαλογία, αισθητικές και προκλήσεις
4. Συζήτηση

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood