Σε ιστορικό χαμηλό οι σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας

Οι Ευρωβουλευτές-μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., τονίζουν οτι θα πρέπει να προτείνουν την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων "αν η υφιστάμενη αρνητική τάση δεν αναστραφεί επειγόντως και με συνέχεια".
ΕΕ-Τουρκία

Να αποδείξει αξιόπιστα την ειλικρίνεια της δέσμευσής της για την ενταξιακή της πορεία, καλούν την Τουρκία οι Ευρωβουλευτές-μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Με έκθεσή τους, η οποία υιοθετήθηκε με 49 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 14 αποχές, καλούν την Τουρκία να αποδείξει αξιόπιστα την ειλικρίνεια της δέσμευσής της στην επίτευξη στενότερων σχέσεων με την Ε.Ε. και τονίζουν πως αν η υφιστάμενη αρνητική τάση δεν αναστραφεί επειγόντως και με συνέχεια, η Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Στο κείμενο που ψηφίστηκε οι Ευρωβουλευτές μολονότι αναγνωρίζουν τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες της Ε.Ε. για έναν πραγματικό και αποτελεσματικό διάλογο με την Τουρκία, “η οποία είναι βασικός εταίρος για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή”, εντούτοις προειδοποιούν ότι παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα, τα τελευταία χρόνια η κυβέρνησή της επιδιώκει ολοένα και περισσότερο την αποστασιοποίησή της από τις αξίες και τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξωτερική πολιτική

Οι Ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι οι σκληρές και κατά καιρούς προκλητικές δηλώσεις κατά της Ε.Ε. και των κρατών-μελών της, καθώς και η εχθρική εξωτερική πολιτική, ιδίως προς την Ελλάδα και την Κύπρο, έχουν φέρει τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας σε ιστορικά χαμηλό σημείο. Οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας σε ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, καθώς και το παράνομο μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο, αποτελούν παραδείγματα που αναφέρονται ρητά στην έκθεση, η οποία καταδικάζει επίσης την εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία, στη Λιβύη και στο Αζερμπαϊτζάν.

Οπισθοδρόμηση όσον αφορά το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα

Οι Ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η απουσία πολιτικής βούλησης από την Τουρκία για να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η ενταξιακή διαδικασία, και η αποτυχία της να δράσει όσον αφορά τις σοβαρές ανησυχίες της Ένωσης για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα, έχουν επηρεάσει αρνητικά την ενταξιακή διαδικασία. Αναφερόμενοι, δε, στην κατάχρηση των αντιτρομοκρατικών μέτρων που εφαρμόζονται στην Τουρκία, εκφράζουν την ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη μαζική φυλάκιση πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφων κ.ά.

Σε ιστορικό χαμηλό οι σχέσεις Ε.Ε.-ΤουρκίαςΔραστήρια και πλουραλιστική κοινωνία των πολιτών

Τονίζουν ωστόσο παράλληλα, ότι παρά τη μαζική πολιτική καταστολή, στην Τουρκία, υπάρχει μια πλουραλιστική και δραστήρια κοινωνία των πολιτών η οποία αποτελεί έναν από τους λίγους εναπομείναντες μηχανισμούς ελέγχου της τουρκικής κυβέρνησης. Ως εκ τούτου προτείνουν στην Επιτροπή να συνεχίσει την παροχή οικονομικής στήριξης σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στη γείτονα.

Έκκληση για τη συνέχιση στήριξης σε Σύρους πρόσφυγες

Στην έκθεση υπενθυμίζεται επίσης ότι η Τουρκία έπαιξε και συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στη φιλοξενία σχεδόν 4 εκατομμυρίων προσφύγων, εκ των οποίων τα 3,6 εκατομμύρια είναι Σύροι, και σημειώνεται ότι οι προκλήσεις στην αντιμετώπιση της κρίσης έχουν αυξηθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι Ευρωβουλευτές εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις προσπάθειες που έχουν γίνει στο θέμα αυτό, και ενθαρρύνουν την Ε.Ε. να συνεχίσει να παρέχει την απαραίτητη στήριξη σε Σύρους πρόσφυγες και κοινότητες υποδοχής που βρίσκονται στην Τουρκία.

Κριτική, σκληρότερη παρά ποτέ

Ο εισηγητής Nacho Sánchez Amor (Σοσιαλιστές, Ισπανία) δήλωσε σχετικά: «Η κριτική που ασκείται σε αυτή την έκθεση για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, είναι σκληρότερη παρά ποτέ. Αντικατοπτρίζει δυστυχώς όλα αυτά που έχουν συμβεί στη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια, και ειδικότερα στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, οι οποίοι εξακολουθούν να αποτελούν προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της. Ελπίζουμε η Τουρκία να αλλάξει οριστικά πορεία και να κάνει πράξη τις πρόσφατες δηλώσεις καλής θέλησης. Παροτρύνουμε τους υπόλοιπους θεσμούς της Ε.Ε. να θέσουν ως προϋπόθεση το ζήτημα της δημοκρατικής μεταρρύθμισης στις όποιες προσπάθειες καταβληθούν για προσέγγιση σε θετικό κλίμα».

Επόμενα βήματα

Η έκθεση θα υποβληθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια, και μετά την υιοθέτησή της από το σύνολο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα αποτελεί την επίσημη θέση του θεσμού όσον αφορά τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας.

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood