Για τις σοβαρές ζημιές που προκάλεσαν οι μεγάλης διάρκειας παγωμένοι βόρειοι άνεμοι στις αρχές του Απρίλη στις δενδροκαλλιέργειες της Ροδόπης και ιδιαίτερα στα ελαιόδεντρα, μία δυναμική και αναπτυσσόμενη καλλιέργεια της περιοχής, επικοινώνησε ο Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου, με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θράκης, Δημήτρη Πανταζή.

Τα πρωτόγνωρα για την εποχή καιρικά φαινόμενα που βρήκαν απροετοίμαστες τις δενδροκαλλιέργειες, προκάλεσαν εκτεταμένες και σοβαρότατες ζημιές σε ελαιώνες, αφού προξένησαν ολική φυλλόπτωση, σκισίματα σε φλοιούς κορμών μεγάλων δένδρων, σκασίματα σε βραχίονες, βλαστούς και κλαδίσκους, καθώς και την καταστροφή καρποφόρων  οργάνων (ματιών). Ιδιαίτερα έντονες ήταν οι ζημιές στις νεαρές φυτείες των ελαιόδεντρων, που πάγωσαν, και ένα μεγάλο μέρος τους θα χρειαστεί να αντικατασταθεί.

“Οι συνέπειες από τις ζημιές που προκλήθηκαν θα είναι μακροχρόνιες μέχρι να αποκατασταθούν οι φυτείες των ελαιόδεντρων. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η παραγωγή και κατ’ επέκταση να συρρικνωθεί δραματικά το εισόδημα των παραγώγων που επλήγησαν”, τονίζει ο κ. Χαρίτου.

Ο Βουλευτής ενημέρωσε τη διοίκηση του ΕΛΓΑ για τα σοβαρά προβλήματα με τις ζημιές που προκλήθηκαν ιδιαίτερα στα ελαιόδεντρα, και ζήτησε να παρακολουθηθεί συστηματικά από τη μεριά του οργανισμού η κατάσταση που πρόεκυψε στην Π.Ε. Ροδόπης.

Ταυτόχρονα ο ίδιος θα αναλάβει πρωτοβουλία προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης “ώστε να ενεργοποιηθούν οι σχετικοί φορείς προκειμένου να αποζημιωθούν μέσω των ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ) όλοι οι πληγέντες παραγωγοί”, όπως τονίζει.