6μηνη παράταση υποβολής αντιρρήσεων για τους Δασικούς Χάρτες

Απάντηση για τους δασικούς χάρτες και τα προβλήματα που εγέρθηκαν με την δημοσίευσή τους στην Π.Ε. Ροδόπης, απέστειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς μετά από ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ. 
ΙΛΧΑΝ ΟΚ

Απάντηση για τους δασικούς χάρτες και τα προβλήματα που εγέρθηκαν με την δημοσίευσή τους στην Π.Ε. Ροδόπης, απέστειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς μετά από ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ.

Στην απάντηση μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:
“Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση και θα προχωρήσει σε οριζόντιες παρεμβάσεις για την επίλυση των σφαλμάτων που έχουν προκύψει στο είδος χαρακτηρισμού της γης. Μεταξύ αυτών, είναι η οριζόντια παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών και η μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%. Επισημαίνεται ότι πάνω από τριακόσιες Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων θα χρηματοδοτηθούν σε έναν βαθμό από αυτό το ανταποδοτικό τέλος. Η παράταση δίνεται λαμβάνοντας υπόψη αφενός τις ειδικές συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας, αφετέρου την ανάγκη να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για εσωτερικές και οριζόντιες διορθώσεις από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του θεματικού περιεχομένου των δασικών χαρτώνχωρίς ταλαιπωρίακαικόστος για τους πολίτες”.   
Τα ερωτήματα που είχε θέσει ο βουλευτής Ροδόπης με την ερώτησή του ήταν τα ακόλουθα:

1. Προτίθεστε να αναλάβετε άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για την αποκατάσταση των αδικιών από την ανάρτηση των αναμορφωμένων Δασικών Χαρτών;

2. Δεδομένων των συνθηκών της πανδημίας και της απαγόρευσης των μετακινήσεων από Νομό σε Νομό άγνωστο για πόσο ακόμα χρονικό διάστημα, προτίθεστε να δώσετε μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για την υποβολή αντιρρήσεων από τους ιδιώτες χωρίς την καταβολή παράβολου και κατά την εξέταση των ενστάσεων από τις Δασικές Υπηρεσίες να αναγνωρίζονται τα πρόδηλα σφάλματα χωρίς την παραπομπή τους στις επιτροπές αντιρρήσεων;

3. Εξετάζετε την αποστολή ατομικών ειδοποιήσεων με αυτοματοποιημένη διαδικασία, βάση των στοιχείων από τις δηλώσεις του κτηματολογίου σε όσους πολίτες έχουν ιδιοκτησίες με χαρακτηρισμό δάσους ή δασικής έκτασης ή τώρα ή σε δεύτερη φάση και πάντως πριν την κύρωση των τελικών χαρτών;

4. Τι διοικητικά μέτρα θα λάβετε ώστε να εξετάζονται άμεσα και κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις χαρακτηρισμού και τυχόν αντιρρήσεις που διατυπώνονται στους δασικούς χάρτες για τους πολίτες που θέλουν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους;

5. Προτίθεστε να θεσμοθετήσετε πιο συγκεκριμένες προδιαγραφές λειτουργίας των επιτροπών αντιρρήσεων ώστε να είναι αποτελεσματικές και η απόδειξη του χαρακτήρα της έκτασης να γίνεται σύμφωνα με την κείμενη για τα νησιά ισχύουσα νομοθεσία τηρουμένου του αρ. 62 Ν.998/79 που αγνοήθηκε κατά την αναμόρφωση των Δασικών Χαρτών; 

6. Προτίθεστε να δώσετε το δικαίωμα κατάθεσης αντιρρήσεων, στο σύνολο του νέου Δασικού χάρτη και όχι μόνο στο αναμορφωμένο τμήμα του και πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε περιοχές όπως η Ροδόπη όπου το πρόβλημα των τίτλων ιδιοκτησίας σε πολλές περιοχές της είναι έντονα υπαρκτό, καθώς κατά παράδοση οι μεταβιβάσεις γινόταν «δια λόγου»;

Ολόκληρη η απάντηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας:

“Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Ιλχάν Αχμέτ, γνωστοποιούμε ότι οι δασικοί χάρτες αποτελούν ένα κορυφαίο εργαλείο για την προστασία του δασικού πλούτου της χώρας, η οποία αποτελεί συνταγματική επιταγή, και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εργάζεται μεθοδικά ώστε να ολοκληρωθεί το πολύ σημαντικό έργο της υλοποίησης των δασικών χαρτών για όλη την επικράτεια χωρίς να θιγούν τα νόμιμα δικαιώματα των ιδιοκτητών γης και των αγροτών.

Ήδη το ΥΠΕΝ έχει προχωρήσει σε μία σειρά από θεσμικές παρεμβάσεις (ν. 4685/2020) και έχει συστήσει ομάδα εργασίας η οποία αποτελείται από έγκριτους επιστήμονες και η οποία θα εισηγείται τρόπους αντιμετώπισης, εντός του πλαισίου που ορίζεται από το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους, για όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν στην πορεία προς την κύρωση των δασικών χαρτών.

Ζητήματα όπως η διαδικασία επιτάχυνσης των ενεργειών για απόδοση χαρακτήρα, όσον αφορά στους δασωμένους αγρούς, και το πρόβλημα των εκχερσωμένων πρώην δασικών εκτάσεων οι οποίες καλλιεργούνται επί δεκαετίες, εξετάζονται από την ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί.

Σημειώνουμε ότι πολλά από αυτά τα προβλήματα χρονίζουν επί δεκαετίες και οι δασικοί χάρτες αποτελούν την αφορμή για την επίλυσή τους, προς όφελος της προστασίας του περιβάλλοντος και της οικονομικής ζωής της χώρας.

Όσον αφορά στο δικαίωμα υποβολής αντιρρήσεων για τους χάρτες οι οποίοι έχουν κυρωθεί, επιτρέπεται η υποβολή αίτησης πρόδηλου σφάλματος χωρίς την οικονομική επιβάρυνση του πολίτη. Σε περίπτωση απόρριψης του πρόδηλου σφάλματος, το οποίο ο πολίτης ατελώς έχει φέρει στην Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων, αυτομάτως αυτή η αίτηση του πρόδηλου σφάλματος μετατρέπεται σε αντίρρηση, και αν δικαιωθεί (όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις), επιστρέφεται το τέλος.

Αναφορικά με τη λειτουργία των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προχωρήσει σε μία σειρά από θεσμικές παρεμβάσεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία εξέτασης των αντιρρήσεων.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση και θα προχωρήσει σε οριζόντιες παρεμβάσεις για την επίλυση των σφαλμάτων που έχουν προκύψει στο είδος χαρακτηρισμού της γης. Μεταξύ αυτών, είναι η οριζόντια παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών, και η μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%.

Επισημαίνεται ότι περισσότερες από τριακόσιες Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων θα χρηματοδοτηθούν σε έναν βαθμό από αυτό το ανταποδοτικό τέλος.

Η παράταση δίνεται λαμβάνοντας υπ’ όψη αφενός τις ειδικές συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας, αφετέρου την ανάγκη να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για εσωτερικές και οριζόντιες διορθώσεις από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του θεματικού περιεχομένου των δασικών χαρτών χωρίς ταλαιπωρία και κόστος για τους πολίτες.

Τονίζουμε επίσης ότι αν το ΥΠΕΝ δεν προχωρούσε στις απαραίτητες θεσμικές παρεμβάσεις, καθώς από το 2017 είχαν συσσωρευθεί πάνω από 174.000 αντιρρήσεις μόνο επί του 52% των αναρτημένων δασικών χαρτών, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με τον ρυθμό εξέτασης τους (12.000 περίπου έως το τέλος του 2019) θα χρειαζόταν χρονικό διάστημα άνω των 15 ετών μέχρι την οριστική διευθέτηση.

Το εμβληματικό αυτό έργο θα προχωρήσει και θα υλοποιηθεί με το πλέον αξιόπιστο περιεχόμενο, προστατεύοντας τις περιουσίες των πολιτών.

Τέλος, για πληρέστερη ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας, κοινοποιούμε το με α.π. 24303/895/26-3-2021 έγγραφο της ∆/νσης ∆ασικών Έργων & Υποδομών/ΥΠΕΝ”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood