Ιλχάν Αχμέτ: “Περιττές πολυτέλειες” για την κυβέρνηση η Πολιτειακή Παιδεία και οι Κοινωνικές Επιστήμες στο Λύκειο

Καταργήθηκαν, το μάθημα της "Κοινωνιολογίας" στη Γ' Λυκείου που είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενο έως και το τρέχον σχολικό έτος, καθώς και τα μαθήματα "Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία" και "Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών" της Β' Λυκείου, ενώ αφαιρείται και μία ώρα Πολιτικής Παιδείας στην Α΄ Λυκείου.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Μετά τη συνάντηση που είχε στο γραφείο του με τις εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ 78 των Κοινωνικών Επιστημών, Βάσω Ελευθεράκη και Ευαγγελία Θωμαΐδου, και σε συνεργασία με την αρμόδια τομεάρχη Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής, Χαρά Κεφαλίδου, ο Βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ κατέθεσε Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως με θέμα “Κατάργηση της Πολιτειακής Παιδείας και των Κοινωνικών Επιστημών στο Λύκειο”.

Πρόκειται για μεγάλο θέμα, που αφορά την απειλούμενη εξάλειψη των μαθημάτων των κοινωνικών επιστημών από το ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου, λες και πρόκειται για την κυβέρνηση ζήτημα ήσσονος σημασίας, σε μια εποχή που τίθενται τεράστια ζητήματα για την ποιότητα του πολιτεύματος, για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Συγκεκριμένα, με Υπουργική Απόφαση:

  • καταργήθηκαν τα μαθήματα της Β΄ Λυκείου – όπου τα παιδιά παίρνουν το δικαίωμα Ψήφου και προετοιμάζεται η Βουλή των Εφήβων: “Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία” (γενικής παιδείας, πρώην “Στοιχεία Δημοκρατικού Πολιτεύματος”), και “Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών” (κατεύθυνσης Ανθρωπιστικών Σπουδών).
  • αφαιρείται μία ώρα Πολιτικής Παιδείας στην Α΄ Λυκείου.
  • ατη Γ΄ Λυκείου καταργείται η “Κοινωνιολογία” που είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα έως και το τρέχον σχολικό έτος!

Τα ερωτήματα που τίθενται από τους Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής προς την κ. Κεραμέως, είναι τα ακόλουθα:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την αποκατάσταση της Πολιτειακής Παιδείας και των μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών κατεύθυνσης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα ωρολόγια προγράμματα;
  2. Είναι στις προθέσεις του υπουργείου η άμεση διόρθωση της κατάργησης της Πολιτειακής Παιδείας και των μαθημάτων Κοινωνικών Σπουδών με την επαναφορά τους στα ωρολόγια προγράμματα από το αμέσως επόμενο σχολικό έτος 2021-2022;
  3. Με ποια αιτιολόγηση και τεκμηρίωση έγινε η αφαίρεση αυτή από τα ωρολόγια προγράμματα του τρέχοντος σχολικού έτους, και ποια είναι η στρατηγική και η στόχευση του υπουργείου σας με την κατάργηση αυτή από το Λύκειο;

Ιλχάν Αχμέτ: "Περιττές πολυτέλειες" για την κυβέρνηση η Πολιτειακή Παιδεία και οι Κοινωνικές Επιστήμες στο ΛύκειοΟλόκληρο το κείμενο της Ερώτησης:

“Προς: Την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως.

Θέμα: Κατάργηση της Πολιτειακής Παιδείας και των Κοινωνικών Επιστημών από το Λύκειο.

 Η Πανελλήνια Ένωση Νομικών και Πολιτικών Επιστημόνων (ΕΝΠΕ) με επιστολές της στο Υπουργείο Παιδείας καθώς και με δημοσιεύματα στον τύπο ζητά την αποκατάσταση της Πολιτειακής Παιδείας και των μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών κατεύθυνσης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα ωρολόγια προγράμματα.

Επειδή με την υπουργική απόφαση (ΥΑ) με αριθμό 74181/Δ2/2020-ΦΕΚ 2338/Β/15-6-2020 που αφορά στα Ωρολόγια Προγράμματα μαθημάτων του Γενικού Λυκείου καταργήθηκαν αναιτιολόγητα στη Β΄ και τη Γ΄ Λυκείου τα μαθήματα της Πολιτειακής Παιδείας (γενικής παιδείας – κορμού) και των Κοινωνικών Επιστημών (κατεύθυνσης για τις συναφείς  σχολές).

Συγκεκριμένα, καταργήθηκαν στη Β΄ Λυκείου, όπου τα παιδιά παίρνουν το δικαίωμα Ψήφου και προετοιμάζεται η Βουλή των Εφήβων, το “Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία” (γενικής παιδείας, πρώην Στοιχεία Δημοκρατικού Πολιτεύματος) και το “Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών” (κατεύθυνσης Ανθρωπιστικών Σπουδών) και αφαιρείται 1 ώρα Πολιτικής Παιδείας στην Α΄ Λυκείου. Τέλος, στην Γ΄ Λυκείου με τον ν. 4692/2020 καταργείται η “Κοινωνιολογία” που είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα έως και το τρέχον σχολικό έτος.

Επειδή η ελληνική πολιτεία δεσμεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον ΟΗΕ – UNESCO και τη Διακοινοβουλευτική Ένωση να ενισχύσει την Πολιτειακή Παιδεία για τον Δημοκρατικό Πολίτη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Education for Democratic Citizenship & Human Rights Education).

Επειδή η αναγκαιότητα και η αξία της Πολιτειακής Παιδείας και των Κοινωνικών Επιστημών, ως κύριων υποχρεωτικών μαθημάτων όλου του εκπαιδευτικού μας συστήματος, είναι αναγνωρισμένη σε όλο τον δημοκρατικό κόσμο όπως στη Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, Ιρλανδία, Γερμανία, Σκανδιναβικές χώρες κ.ά., ώστε να προετοιμάζονται κατάλληλα οι μαθητές και για την εισαγωγή τους σε σχολές Νομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών.

Επειδή η Πολιτειακή Παιδεία και τα μαθήματα Κοινωνικών Επιστημών είναι απαραίτητα, ιδιαίτερα σήμερα σε καιρούς κρίσεων και πανδημίας, για την αντίληψη και κατανόηση του κόσμου μας, την θωράκιση της Δημοκρατίας, του κοινοβουλευτικού πολιτεύματός μας και των δημοκρατικών θεσμών.

Επειδή ο αγώνας για τη Δημοκρατία είναι διαρκής και επειδή σε σημαντικότατο βαθμό η υπόσταση και η λειτουργία του πολιτεύματος αυτού και της Πολιτείας εξαρτώνται από την ποιότητα των πολιτών της, άρα και από την πολιτειακή-πολιτική τους εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση.

Ερωτάται η κα υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την αποκατάσταση της Πολιτειακής Παιδείας και των μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών κατεύθυνσηςστη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα ωρολόγια προγράμματα;
  2. Είναι στις προθέσεις του υπουργείου η άμεση διόρθωση της κατάργησης της Πολιτειακής Παιδείας και των μαθημάτων Κοινωνικών Σπουδών με την επαναφορά τους στα ωρολόγια προγράμματα από το αμέσως επόμενο σχολικό έτος 2021-22.
  3. Με ποια αιτιολόγηση και τεκμηρίωση έγινε η αφαίρεση αυτή από τα ωρολόγια προγράμματα του τρέχοντος σχολικού έτους και ποια είναι η στρατηγική και η στόχευση του υπουργείου σας με την κατάργηση αυτή από το Λύκειο;

Οι Ερωτώντες βουλευτές

Χαρά Κεφαλίδου

Ιλχάν Αχμέτ”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood