Πέντε νέα παιδιά σήμερα στην Κομοτηνή, βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, και με…σακούλες απορριμμάτων ανά χείρας, μάζεψαν τα σκουπίδια που δεν είχαν πεταχτεί στους τοποθετημένους κάδους αλλά έξω από αυτούς.
Όπως έγινε γνωστό, τα τρία νεαρά αγόρια και τα δύο κορίτσια, είναι μέλη της εθελοντικής δράσης “Save Your Hood/Σώσε τη γειτονιά σου”, η οποία “γεννήθηκε” κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown στην Αθήνα, και σήμερα έχει επεκταθεί σε όλη τη χώρα με τη συμμετοχή 16.000 εθελοντών, αλλά και σε Κύπρο και Τουρκία!
“Save Your Hood”: Ξεκίνησε διστακτικά, επεκτείνεται δυναμικά!
Μια βόλτα στα Τουρκοβούνια κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας ήταν η αφορμή για τον Βασίλη Σφακιανόπουλο να πάρει την απόφαση να δημιουργήσει την ομάδα «Save Your Hood», μια εθελοντική δράση που στόχο έχει να καθαρίσει τις γειτονιές αλλά όλης της Ελλάδας από τα σκουπίδια.
«Όποτε πήγαινα στα Τουρκοβούνια γέμιζα θυμό καθώς έβλεπα πως η κατάσταση με τα σκουπίδια συνεχώς χειροτέρευε», τονίζει ο ίδιος που ξεκίνησε διστακτικά στην αρχή την πρωτοβουλία του αλλά μέσα σε λίγους μήνες έχουν ανταποκριθεί περίπου 16.000 εθελοντικά μέλη.
«Καθώς περπατούσα στα Τουρκοβούνια μετά από αρκετές ώρες δουλειάς, ταλαιπωρημένος, και θέλοντας απλά να δω τη δύση από ένα αγαπημένο μου σημείο στη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, είδα έναν πιτσιρικά που πέταξε ένα ποτήρι καφέ μιας χρήσης κάτω. Τον ρώτησα τι κάνει και μου απάντησε: ”Μα καλά, δεν βλέπεις τι γίνεται; Το δικό μου θα σε πειράξει;”. Η απάντησή του ξεπέρασε κάθε φαντασία. Ήταν μια λογική που δεν μπορούσα να τη χωνέψω. Πείσμωσα και είπα κι ας είναι μάταιο, “θα καθαρίσουμε αυτό το μέρος”», θυμάται ο Βασίλης Σφακιανόπουλος μιλώντας στο newsbeast.gr.
Το ανοιχτό κάλεσμα και η πρώτη δράση
Μετά από τη «συνάντησή» του με τον πιτσιρικά, ο Βασίλης Σφακιανόπουλος απηύθυνε ένα ανοιχτό κάλεσμα στα social media. Μαζεύτηκαν επτά άτομα και καθάρισαν ένα πολύ μικρό κομμάτι από τα Τουρκοβούνια.
«Μέσα σε τρεις ώρες μαζέψαμε 36 σακούλες γίγας, δηλαδή πάνω από 3.700 λίτρα σκουπίδια! Το αποτέλεσμα δεν ήταν εμφανές και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Οι 36 σακούλες δεν έφεραν τη διαφορά στη θέα των σκουπιδιών…ήταν τόσα πολλά.! Εκεί βγάλαμε φωτογραφίες γιατί νιώσαμε πως έπρεπε να ξαναπάμε. Αυτομάτως ο κόσμος άρχισε να ενεργοποιείται. Ξεκίνησαν να μου στέλνουν μηνύματα για το πως μπορούν να έρθουν, για το εάν επιτρέπεται λόγω της καραντίνας, και η απάντησή μου ήταν κοινή σε όλους: ”παιδιά καθαρίστε τις γειτονιές σας, η κάθε γειτονιά θέλει φροντίδα”» εξηγεί.
Στη συνέχεια παρότρυνε τους διαδικτυακούς φίλους του και τα μέλη της ομάδας που άρχισαν να αυξάνονται, να βρουν μέρη που χρειάζονται καθάρισμα. Η δράση επεκτάθηκε και σε περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας με αποτέλεσμα πλέον κάθε εβδομάδα να πραγματοποιούνται περισσότερες από 60 δράσεις καθαρισμού.
«Υπάρχει μία μέθοδος που βοηθά το σύστημά μας. Κάθε εβδομάδα, συγκεκριμένα κάθε Δευτέρα γίνεται μία ψηφοφορία στο γκρουπ όπου ο καθένας είτε προσθέτει τη δική του περιοχή που θέλει καθάρισμα, είτε ψηφίζει εκείνη που μπορεί να συμμετάσχει», εξηγεί, υπογραμμίζοντας οτι οι δράσεις οργανώνονται μέχρι την Πέμπτη, ανακοινώνονται και πραγματοποιούνται το Σαββατοκύριακο.
«Το ενδιαφέρον του κόσμου είναι υπερτεράστιο», προσθέτει, και συνεχίζει: «Είναι τρομερά συγκινητικό αυτό που συμβαίνει. Αποτελεί μία απόδειξη για το πόσο ο κόσμος χρειαζόταν κάτι τέτοιο, κάτι τόσο απλό ως ιδέα και όμως κάτι τόσο δύσκολο στην πράξη».
Ο κάθε εθελοντής φέρνει μαζί τα γάντια, τις μάσκες του και σακούλες.
«Εβδομάδα με την εβδομάδα όλο και περισσότεροι Δήμοι μας υποστηρίζουν, μας παρέχουν είδη, κι έτσι το κόστος του κάθε εθελοντή έχει μειωθεί», αναφέρει επίσης, και συμπληρώνει:
«Ο στόχος μας είναι να φέρουμε την αλλαγή στην Ελλάδα. Ήδη επεκτεινόμαστε σε Κύπρο και Τουρκία. ‘‘Μολύνουμε” και αυτούς άρα η δράση μας βγαίνει από τα σύνορα. Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας, να τους αφυπνίσουμε, να καταλάβουν τη ζημιά προκαλούμε στο περιβάλλον μας, να επηρεάσουμε τόσο με τις δράσεις μας όσο και με κατάλληλες ενημερώσεις και εκπαιδεύσεις ιδιαίτερα τις μικρές γενεές».