Στόχος της Περιφέρειας ΑΜ-Θ να μπει στον χάρτη του θαλάσσιου τουρισμού

Ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος ανέλυσε τις δυνατότητες της περιοχής, στην 1η Διαπεριφερειακή Ημερίδα Τουρισμού με θέμα «Θαλάσσιος τουρισμός: Κρουαζιέρα–Yachting–Κατάδυση».
thassos saliara13

Βασικός στόχος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης είναι να μπει στον χάρτη του θαλάσσιου τουρισμού.

Στόχος της Περιφέρειας ΑΜ-Θ να μπει στον χάρτη του θαλάσσιου τουρισμούΑυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, στην 1η Διαπεριφερειακή Ημερίδα Τουρισμού που συνδιοργανώθηκε διαδικτυακά από το Υπουργείο Τουρισμού και τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με θέμα «Θαλάσσιος τουρισμός: Κρουαζιέρα–Yachting–Κατάδυση», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα οτι “για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξει η εικόνα που θέλει την ΑΜ-Θ να αποτελεί μόνο χερσαίο πέρασμα στον άξονα Ανατολής-Δύσης, και να καλλιεργηθεί εξίσου η εικόνα της ΑΜ-Θ ως τόπου συνάντησης χερσαίων και θαλάσσιων δρόμων“.

Στόχος της Περιφέρειας ΑΜ-Θ να μπει στον χάρτη του θαλάσσιου τουρισμούΑνέφερε, μάλιστα, παραδείγματα πόλεων της ΑΜ-Θ από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, όπως η Νεάπολη (σημερινή Καβάλα), τα Άβδηρα, η Μαρώνεια, η Ζώνη, η Αλεξανδρούπολη, που “αναπτύχθηκαν ακριβώς επειδή επένδυσαν ταυτόχρονα στην ενδοχώρα και στη θάλασσα“.

Τα καίρια γεωμορφολογικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ 

Ο κ. Μέτιος, εμφατικά ανέφερε ως σημαντικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ:

  • το εκτεταμένο παραλιακό μέτωπο που μπορεί να προσελκύσει τόσο οικογενειακό όσο και καταδυτικό τουρισμό,
  • τα νησιά της Θάσου και της Σαμοθράκης,
  • τα δύο εθνικά πάρκα κατά μήκος της παραλιακής ζώνης, από το Δέλτα του Νέστου, τις λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα με το ενδιάμεσο σύμπλεγμα λιμνοθαλασσών, μέχρι και το δέλτα του Έβρου,
  • τα δύο μεγάλα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, μαζί με τα μικρότερα που μπορούν να αναβαθμιστούν,
  • τη μικρή απόσταση της Περιφέρειας από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

Στόχος της Περιφέρειας ΑΜ-Θ να μπει στον χάρτη του θαλάσσιου τουρισμούΕξάλλου, όπως σημείωσε, “η διοργάνωση του Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους (θυμηθείτε εδώ και εδώ), και η εκπόνηση Ειδικών Χωροταξικών Σχεδίων για την προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων στην παραλιακή ζώνη, είναι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας προς αυτή την κατεύθυνση”.

Αθ. Τσώνης: Yachting με παράκτια δρομολόγια επαγγελματικών πλοιαρίων και ημερόπλοιων

Ο αντιπερφερειάρχης Τουρισμού Αθανάσιος Τσώνης από την πλευρά του, αναφέρθηκε στον τομέα του Yachting· αφού έκανε μια γενική παρουσίαση των πλεονεκτημάτων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ως τουριστικού προορισμού, επεσήμανε τα προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη του Yachting στην Ελλάδα και τόνισε τη σημασία που έχει η δημιουργία ενός ενιαίου τουριστικού προϊόντος. Ενδεικτικά ανέφερε ότι “η ενοποίηση του παράκτιου μετώπου, η δημιουργία μιας θαλάσσιας συνένωσης, μπορεί να γίνει μέσω της καθιέρωσης παράκτιων δρομολογίων με επαγγελματικά πλοιάρια και ημερόπλοια, τα οποία θα συνδέουν μεταξύ τους τις τουριστικές συμβαλλόμενες επιχειρήσεις”. Όπως συμπλήρωσε, δε, “σε αυτό μπορεί να προστεθεί η πραγματοποίηση καθημερινών σύντομων προκαθορισμένων δρομολογίων από Λιμένα σε Λιμένα, από γειτονικό Καταφύγιο/Αγκυροβόλιο σε Καταφύγιο/Αγκυροβόλιο, επιβιβάζοντας και αποβιβάζοντας επισκέπτες”.

Στόχος της Περιφέρειας ΑΜ-Θ να μπει στον χάρτη του θαλάσσιου τουρισμούΔιαπεριφερειακή συνεργασία για την ανάπτυξη του τουρισμού

Στην ημερίδα συμμετείχαν ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, οι Περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας Γιάννης Μπουτίνας, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Θανάσης Τσώνης, εκπρόσωποι των συμμετεχουσών Περιφερειών, στελέχη του Υπουργείου, Δήμαρχοι και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον θαλάσσιο τουρισμό.

Οι Διαπεριφερειακές Ημερίδες είναι μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού στο πλαίσιο λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού. Στόχος τους είναι να προωθήσουν τη διαπεριφερειακή συνεργασία στον τομέα του τουρισμού.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood