Αυστηροί έλεγχοι για τα νοθευμένα μέλια

Έρχεται σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ για τους μελοπαραγωγούς.
unnamed (99)

“Η αυστηροποίηση και η εντατικοποίηση του πλαισίου ελέγχων και στον κλάδο του μελιού, αποτελούν για την κυβέρνηση τη νέα κανονικότητα στη χώρα μας”, τόνισε από το βήμα της Βουλής η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Και επεσήμανε: “Αυστηροποίηση που αναγνωρίζεται πανηγυρικά από τις οργανώσεις του κλάδου ήδη από τον Οκτώβριο του 2020, με αφορμή σειρά ελέγχων του ΕΦΕΤ και την ανάκληση παρτίδων μελιού από τα ράφια των σούπερ μάρκετ”.

Όπως ανέφερε, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού σε ανακοίνωσή της επεσήμανε: “Επιτέλους ήρθε ο καιρός που υπήρξε πολιτική βούληση και λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός μετά από τις συνεχείς αιτιάσεις μας. Με αυτή την αφορμή η Εθνική Διεπαγγελματική ευχαριστεί δημόσια τον ΕΦΕΤ, την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, για την κατανόηση του προβλήματος των “ελληνοποιήσεων” και την άμεση ανταπόκρισή τους”.

Ενώ και η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος εξέφρασε την ικανοποίησή της “για τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν μετά από επίμονα αιτήματά μας προς τον ΕΦΕΤ και το ΥΠΑΑΤ για την ανάγκη εξυγίανσης της αγοράς μελιού από “ελληνοποιημένα” μέλια που – όπως αποδείχθηκε – μπορεί να είναι και μη ασφαλή για τον καταναλωτή”.

Η κ. Αραμπατζή συνέχισε: “Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αφήσει την αγορά ανεξέλεγκτη και τον πρωτογενή τομέα στην τύχη του, ωστόσο από τον Ιούλιο του 2019 η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά. Πλέον έχει οικοδομηθεί μία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και μελισσοκομικών επιχειρήσεων, καθώς οι τελευταίες αντιλαμβάνονται στην πράξη ότι το κράτος λειτουργεί, ο ελεγκτικός μηχανισμός δουλεύει, όπως καταδεικνύεται και από τον αριθμό των διενεργούμενων ελέγχων”.

Το 2020 και παρά τις συνθήκες πανδημίας, διενεργήθηκαν 165 έλεγχοι (απολογιστικά στοιχεία θα υπάρξουν μετά τον Ιούνιο του 2021), και βρέθηκε ότι το 23% των δειγμάτων αφορούσε μέλι που δεν συμμορφώνεται με τη νομοθεσία.

“Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι σαφές. Οι αθέμιτες πρακτικές θα εντοπίζονται και θα τιμωρούνται”, συμπλήρωσε εμφατικά η Υφυπουργός, καθώς και οτι “επί των ημερών μας, με εντολή της παρούσας πολιτικής ηγεσίας και σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ γίνεται η πιο συντονισμένη προσπάθεια εξάρθρωσης νοθευμένου μελιού με καραμελόχρωμα. Από τα τέλη Ιανουαρίου και μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο της πάταξης των αθέμιτων πρακτικών, έχουν ανακληθεί 60 παρτίδες και συνολικά σε Ελλάδα, Γερμανία, Βουλγαρία έχουν κατασχεθεί ή αποσυρθεί 40.262,3 κιλά, δηλαδή 40 τόνοι μελιού! Από την έναρξη των ελέγχων κατατέθηκαν στον ΕΦΕΤ 67 αναφορές/καταγγελίες που παραπέμπουν σε δόλιες πρακτικές, νοθεία ή και παραπλάνηση σε μέλι, πέραν των ήδη εμπλεκομένων”.

Αυστηροί έλεγχοι για τα νοθευμένα μέλιαΑκόμη η κ. Αραμπατζή, υπογράμμισε ότι “υπάρχει μια ολοκληρωμένη νομοθετική και κυβερνητική πρωτοβουλία για την απομόνωση των αθέμιτων πρακτικών” και υπεραμύνθηκε των αλλαγών που φέρνει το νέο Εθνικό, Ηλεκτρονικό  Μελισσοκομικό Μητρώο, σε συνέχεια του ν. 4691/2020 και της υπ’ αριθμ. ΦΕΚ 1560 Β/17-04-2021 σχετικής Υπουργικής Απόφασης που υπέγραψε. Όπως ανέφερε, “παραλάβαμε ένα αχαρτογράφητο χώρο στη μελισσοκομία”.

Με το νέο Μητρώο:

  • θα μπορούν να εγγραφούν και από τον υπολογιστή τους οι μελισσοκόμοι της χώρας.
  • πρώτη φορά θα γίνεται δήλωση πελατών χονδρικής και ποσοτήτων (1ο στάδιο ελέγχου ισοζυγίων).
  • πρώτη φορά καθορίζονται κριτήρια για τη διενέργεια ελέγχων αλλά και υποχρεώσεις και κυρώσεις για την προάσπιση των μελών του Μητρώου.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΤΕΜΙΣ

Ιδιαίτερη έμφαση η κ. Αραμπατζή έδωσε επίσης στη συνεργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, για ένα, κατ΄ αναλογία, σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ, με ισοζύγια στο μέλι, απαντώντας στην κ. Τελιγιορίδου ότι οι μεθύστερες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν από καιρό δρομολογηθεί. Στο ισοζύγιο του μελιού τροφοδότης θα είναι το Εθνικό, Ηλεκτρονικό, Μελισσοκομικό Μητρώο, αλλά επιπλέον θα καταγράφεται και θα ταυτοποιείται  όλο το «μελισσοκομικό δυναμικό» από τους παραγωγούς, τους εισαγωγείς, μέχρι τη λιανική, προκειμένου να  παρακολουθείται η διαδρομή του μελιού από την κυψέλη έως το ράφι.

Έτσι:

  • αποτυπώνεται πλήρως το εμπορικό ισοζύγιο του προϊόντος.
  • γίνεται ένα καθοριστικό βήμα για την αντιμετώπιση των «ελληνοποιήσεων».
  • ενισχύεται το εισόδημα των μελισσοκόμων.
  • το ελληνικό μέλι αποκτά προστιθέμενη αξία.
  • δημιουργείται το αναγκαίο υπόβαθρο για το «ελληνικό σήμα».

Τέλος, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε αναφορά και στο ποσό των 3.518.602,41 ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής που έχουν πάρει οι απασχολούμενοι στον κλάδο, καθώς και τη συμπερίληψη 212 μελισσοκόμων λαϊκών αγορών στις Ενισχύσεις για τις λαϊκές αγορές.

“Την δική σας ιστορία τη γράψατε με την απραξία σας. Τη δική μας ιστορία την υπογράφουμε με τις πρωτοβουλίες και τα έργα μας”, κατέληξε απευθυνόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood