SOS από την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Ξάνθης

Έκκληση για μαζικό εμβολιασμό.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ 15

“Ο εμβολιασμός είναι το πλέον σημαντικό βήμα για ελάττωση των κρουσμάτων και πρόληψη της νόσου. Δυστυχώς πολλοί συμπολίτες μας τον παραλείπουν με αποτέλεσμα άτομα στις ηλικιακές ομάδες που έπρεπε να είχαν εμβολιστεί να προσέρχονται ανεμβολίαστα και με σοβαρά συμπτώματα της νόσου στο Νοσοκομείο”, τονίζει η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης σε ανακοίνωσή της, η οποία έχει ως εξής:

“Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί στον Νομό μια έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού, και αρκετοί συμπολίτες μας προσέρχονται στο Νοσοκομείο με ήπια ή σοβαρά συμπτώματα της νόσου προς αντιμετώπιση.

Με βάση πρόσφατες μετρήσεις στα αστικά λύματα της πόλης της Ξάνθης, το ιικό φορτίο SARS-COV-2 είναι υπέρμετρα αυξημένο. Αυτό σημαίνει ότι κυκλοφορούν στην κοινότητα πολλοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού και συνεπώς είναι υψηλός ο κίνδυνος νόσησης, ειδικά για άτομα μεγάλης ηλικίας ή για άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Ξάνθης υπενθυμίζει πως δεν πρέπει να υπάρξει καμία χαλάρωση στα μέτρα ατομικής προστασίας έναντι του ιού, δηλαδή συχνό πλύσιμο χεριών, τήρηση αποστάσεων, και αποφυγή συνωστισμού, καθώς και σωστή χρήση μάσκας προσώπου, ενώ κάνει έκκληση για εμβολιασμό του πληθυσμού για να μην επαναληφθούν φαινόμενα τα οποία ζήσαμε έντονα τον προηγούμενο Νοέμβριο-Δεκέμβριο.

Ο εμβολιασμός είναι το πλέον σημαντικό βήμα για ελάττωση των κρουσμάτων και πρόληψη της νόσου. Δυστυχώς πολλοί συμπολίτες μας τον παραλείπουν με αποτέλεσμα άτομα στις ηλικιακές ομάδες που έπρεπε να είχαν εμβολιστεί να προσέρχονται ανεμβολίαστα και με σοβαρά συμπτώματα της νόσου στο Νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που διαθέτουμε, στο διάστημα από 1/3/2021 έως 15/4/2021, προσήλθαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα νόσησης από κορωνοϊό, 109 ασθενείς.

Από αυτούς:

  • Οι 63 (58%) είχαν ηλικία άνω των 65 χρονών.
  • Οι 8 (7%) ήταν ηλικίας από 60-64.
  • Οι 38 (35%) ήταν κάτω των 60 χρoνών.

Στο ίδιο διάστημα, από τους 53 ασθενείς που διακομίστηκαν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης με συμπτώματα νόσησης από κορωνοϊό, οι 32 (62%) ήταν άνω των 65 χρόνων, και 7 (13%) είχαν ηλικία μεταξύ 60-65 χρονών.

Επιπλέον τούτου, παρατηρείται ότι πολλοί ασθενείς μεγάλης ηλικίας προσέρχονται για προγραμματισμό χειρουργικών επεμβάσεων χωρίς να έχουν εμβολιαστεί – ως όφειλαν – θέτοντας τους εαυτούς τους και το περιβάλλον σε δυνητικό κίνδυνο μόλυνσης.

Είναι προφανές πως εάν τηρείτο πιστά και από όλους το πρόγραμμα εμβολιασμών, λιγότεροι ασθενείς θα προσέρχονταν για περίθαλψη, μικρότερο θα ήταν το ιικό φορτίο στην κοινότητα, και βαθμιαία θα χτιζόταν το τείχος ανοσίας που απαιτείται για την εξάλειψη της νόσου. Το Νοσοκομείο θα επανερχόταν έτσι σε πλήρη δραστηριότητα με έναρξη χειρουργείων, τακτικών εξωτερικών ιατρείων, εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων.

Η επικινδυνότητα των εμβολίων είναι αμελητέα και δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει κανέναν από την εκτέλεσή τους. Από τα 34 εκατομμύρια δόσεων του εμβολίου της Astra Zeneca που έγιναν μέχρι τώρα, παρατηρήθηκαν 222 περιπτώσεις θρομβώσεων, ποσοστό 0,00065%. Το αντίστοιχο ποσοστό θρομβώσεων στους καπνιστές είναι 0,18% (1.770 θρομβώσεις ανά εκατομμύριο καπνιστές), ενώ για στους πάσχοντες από  Covid ο αριθμός θρομβώσεων είναι 167.000 ανά εκατομμύριο, ποσοστό 16,7%.

Η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, επαναλαμβάνει την έκκλησή της στον γενικό πληθυσμό για μαζικό εμβολιασμό. O εμβολιασμός, πέρα από μέτρο πρόληψης αποτελεί και πράξη ατομικής ευθύνης, πράξη αλληλεγγύης στους συνανθρώπους μας“.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood