Εκδηλώσεις από την Ι.Μ.Δ.Ο.Σ για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Με ιδιαίτερη έμφαση στη συμβολή των Θρακών στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, και τιμώμενη προσωπικότητα αυτή του Ιερομάρτυρα Πατριάρχη Κυρίλλου του ΣΤ΄ (1813-1818), ο οποίος στις 18 Απριλίου 1821 απαγχονίσθηκε στην Αδριανούπολη, κατηγορούμενος από την Υψηλή Πύλη, όπως και ὁ διάδοχος του Γρηγόριος ὁ Ε΄ (1818-1821), οτι υπέθαλψε το έργο της "Φιλικής Εταιρείας".
α

Η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος έχει προγραμματίσει ένα σύνολο 26 εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα, που αναφέρονται στο επετειακό έτος 2021 και καλύπτουν όλη τη χρονική διάρκειά του. Μάλιστα, παρά τους περιορισμούς της πανδημίας, οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται κανονικά, με τη χρήση ψηφιακών μέσων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η περιφερειακή εκδήλωση της Θράκης θα πραγματοποιηθεί από την Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, το διήμερο 17 και 18 Απριλίου.

Στην ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, αναφέρει: «Καθώς ἐφέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια ἀπό τήν κήρυξη τῆς Ἑλληνικῆς Ἐπανάστασης τοῦ 1821 καί τήν Ἐθνική μας Παλιγγενεσία, ἡ Ἱερά Μητρόπολις Διδυμοτείχου, Ὀρεστιάδος καί Σουφλίου συμμετέχει στή πρωτοβουλία τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος γιά τήν ἀνάδειξη τῆς σπουδαιότητας τῆς πολυσήμαντης αὐτῆς ἐπετείου γιά τό παρόν καί τό μέλλον τοῦ Γένους μας, μελετῶντας ἐμβριθῶς τά διδάγματα πού ἐξάγονται ἀπό τό θυσιαστικό ἀγῶνα τῶν ἐνδόξων προγόνων μας. Στά πλαίσια αὐτά, ἡ τοπική μας Ἐκκλησία, ὑπό τήν αἰγίδα τῆς Ἱερᾶς Συνόδου, διοργανώνει ἐπετειακές ἐκδηλώσεις, τό διήμερο 17 καί 18 τοῦ μηνός Ἀπριλίου ἐ.ἔ., μέ ἰδιαίτερη ἔμφαση στή συμβολή τῶν Θρακῶν στόν ἀπελευθερωτικό ἀγῶνα τοῦ 1821 καί τιμώμενη προσωπικότητα αὐτή τοῦ Ἱερομάρτυρος Πατριάρχου Κυρίλλου του ΣΤ΄ (1813-1818), ὁ ὁποῖος στίς 18 Ἀπριλίου 1821 ἀπαγχονίσθηκε στήν Ἀδριανούπολη, κατηγορούμενος ἀπό τήν Ὑψηλή Πύλη, ὅπως καί ὁ διάδοχος του Γρηγόριος ὁ Ε΄ (1818-1821), ὅτι ὑπέθαλψε τό ἔργο τῆς «Φιλικῆς Ἑταιρείας».

Αξίζει να τονιστεί ότι στις τρεις εκδηλώσεις, στις οποίες έχουν οριστεί εκπρόσωποι από όλες τις Μητροπόλεις της Θράκης, λαμβάνουν μέρος και Καθηγητές του ΔΠΘ, ενώ συντονιστικό ρόλο έχει αναλάβει ο Καθηγητής του ΤΙΕ κ. Μανόλης Βαρβούνης, ο οποίος είναι μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας της Ιεράς Συνόδου, αλλά και Πρόεδρος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την διοργάνωση των Επιστημονικών Συνεδρίων της Ιεράς Συνόδου για την Επανάσταση του 1821.

Εκδηλώσεις από την Ι.Μ.Δ.Ο.Σ για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση Εκδηλώσεις από την Ι.Μ.Δ.Ο.Σ για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση Εκδηλώσεις από την Ι.Μ.Δ.Ο.Σ για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση Εκδηλώσεις από την Ι.Μ.Δ.Ο.Σ για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood