Σχολιάζοντας σε ΜΜΕ ο Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου μεταξύ άλλων θεμάτων και τη συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του σημείωσε:

“Επικροτήσαμε το γεγονός ότι ορθά ο ΥΠΕΞ της χώρας μας ανέδειξε τις πάγιες ελληνικές θέσεις, μετά μάλιστα από μία μεγάλη περίοδο κλιμακούμενων παραβιάσεων εκ μέρους της γείτονος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Όμως αυτή η στάση, χωρίς να θέλουμε να την υποτιμήσουμε, δεν μπορεί να αντισταθμίσει το έλλειμμα στρατηγικής που υπήρχε τους προηγούμενους είκοσι μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ. Μιας πολιτικής κατευνασμού της επιθετικότητας  της γείτονος που οδηγούσε στα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μιας πολιτικής του υπάκουου εταίρου στις πρωτοβουλίες άλλων χωρών, κυρίως της Γερμανίας, που διαμόρφωναν τους όρους και την ατζέντα του διαλόγου με την Τουρκία.

Είναι ανάγκη να διορθωθεί η πυξίδα της εξωτερικής μας πολιτικής, όπως κατ’ επανάληψη έχει ζητηθεί από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ώστε να διαμορφωθεί μία στρατηγική που θα έχει αρχή, μέση και τέλος, για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Μία θετική ατζέντα διαλόγου και σε διμερές επίπεδο με τη γείτονα, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Είναι προφανές ότι ψηλά στην ατζέντα της γείτονος είναι το θέμα της μειονότητας, το οποίο οφείλει να μας προβληματίσει, γιατί είναι εμφανές ότι η Τουρκία προσπαθεί να το εργαλειοποιήσει και να το εντάξει στους γενικότερους σχεδιασμούς της. Θεωρώ ότι είναι σωστή η υπενθύμιση που έγινε προς τη γείτονα, ότι έχει προσυπογράψει τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία προσδιορίζει τον χαρακτήρα της μειονότητας ως μουσουλμανική. Ενώ, το τι πολιτικές είναι αναγκαίες να ακολουθηθούν για τους πολίτες της μειονότητας, αυτό αφορά αποκλειστικά τη χώρα μας που δεν δέχεται κανενός είδους παρέμβαση ή υπαγόρευση από καμία χώρα και βέβαια από την Τουρκία“.