Ιλχάν Αχμέτ: “Όχι” (και) από Σκυλακάκη στο επίδομα των 100 € για τους αστυνομικούς της Ροδόπης

"Όχι" και στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους αστυνομικούς.
Ιλχαν ενωση αστυνομικων υπαλλληλων Ροδόπης

Μετά την απάντηση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Λευτέρη Οικονόμου – σε κοινοβουλευτική ερώτηση του Βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ – μέσω της οποίας κατέστη προφανές οτι το επίδομα των 100 € για υπηρέτηση σε παραμεθόριες περιοχές με αυξημένες μεταναστευτικές ροές, δεν θα χορηγηθεί στους αστυνομικούς της Ροδόπης, ήρθε και η απάντηση – προς τον Βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ – του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, που…οριστικοποιεί ρητά τη μη καταβολή του εν λόγω επιδόματος στο προσωπικό των αστυνομικών υπηρεσιών της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης.

“Η χορήγηση του ως άνω επιδόματος δεν συναρτάται με παροχή υπηρεσίας σε παραμεθόριες εν γένει περιοχές”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.

Ταυτόχρονα, δε, ο κ. Σκυλακάκης, σημειώνει απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, οτι “το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας δεν δικαιούται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, δεδομένου ότι ως αμειβόμενο με ειδικό μισθολόγιο, δεν υπάγεται στις μισθολογικές διατάξεις του ν. 4354/2015”.

Οι απαντήσεις του κ. Σκυλακάκη:

Σε απάντηση της υπ’ αριθμ. πρωτ. 4708/2.3.2021 ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ιλχάμ Αχμέτ, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Α) Με τις διατάξεις της περ. Ε ́ του άρθρου 127 του ν. 4472/2017 (Α ́ 74), όπως αυτές τροποποιήθηκαν με τις όμοιες του άρθρου τετάρτου του ν.4553/2018 (Α ́ 119), προβλέπεται ότι στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος–Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετούν εντός των γεωγραφικών ορίων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (μόνο πρώην Ν. Δωδεκανήσου), καθώς και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στις Μονάδες Προκαλύψεως της ηπειρωτικής μεθορίου (Ηπείρου, Μακεδονίας και Θράκης), στη νήσο Σκύρο και τις τοπικές κοινότητες Ζίρου και Παλαιοκάστρου του Δήμου Σητείας, χορηγείται μηνιαίο επίδομα ύψους 100 ευρώ. Επίσης, με τις διατάξεις του άρθρου 34 του ν. 4676/2020 (Α ́ 67) το επίδομα των 100 ευρώ χορηγείται και στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος–Ελληνικής Ακτοφυλακής που υπηρετούν στις Λιμενικές Αρχές Οθωνών, Σαγιάδας και Σκύρου. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα και με την αιτιολογική έκθεση του ν. 4472/2017, το επίδομα αυτό θεσπίστηκε ως αντιστάθμισμα της καταργούμενης με το άρθρο 160 του ως άνω νόμου, ημερήσιας αποζημίωσης εκτός έδρας που ελάμβανε μόνο το στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετούσε στις προαναφερόμενες περιοχές. Επιπλέον, το ως άνω επίδομα, μετά τη θέσπιση του ν. 4553/2018, δεν καταβάλλεται στο σύνολο των στελεχών των Ε.Δ. της ηπειρωτικής μεθορίου (Ηπείρου, Μακεδονίας και Θράκης), αλλά αποκλειστικά και μόνο σε όσους υπηρετούν στις μονάδες προκαλύψεως, οι οποίες λόγω της φύσεως της αποστολής τους και των συγκεκριμένων καθηκόντων τους έχουν συσταθεί στις Ε.Δ., και όχι στα Σώματα Ασφαλείας, ενώ με τη θέσπιση του ν. 4676/2020 το εν λόγω επίδομα θα χορηγείται στα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που υπηρετούν στις προαναφερθείσες Λιμενικές Αρχές. Συνεπώς, η χορήγηση του ως άνω επιδόματος, δεν συναρτάται με παροχή υπηρεσίας σε παραμεθόριες εν γένει περιοχές.

Β) Το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας ρυθμίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 18 του ν. 4354/2015. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 12 του άρθρου 18 του Κεφαλαίου Β ́ του ν. 4354/2015, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 38 του ν.4597/2019 (Α ́ 35), μέχρι την έκδοση της κοινής Υπουργικής απόφασης της παρ. 10, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας εξακολουθεί να καταβάλλεται στους ίδιους δικαιούχους, στο ίδιο ύψος και με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ίσχυαν κατά την έναρξη ισχύος των διατάξεων του ν. 4354/2015 (δηλαδή κατά την 1-1-2016). Το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας αμείβεται με ειδικό μισθολόγιο και οι αποδοχές του καθορίζονται ρητά και περιοριστικά από τις διατάξεις των άρθρων 124 έως και 127, σε συνδυασμό με τις όμοιες του άρθρου 155, του Μέρους ΣΤ ́ του ν.4472/2017 (Α ́ 74). Συνεπώς το εν λόγω προσωπικό, δεν δικαιούται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας του άρθρου 18 του ν. 4354/2015 (ενιαίο μισθολόγιο), δεδομένου ότι ως αμειβόμενο με ειδικό μισθολόγιο, δεν υπάγεται στις μισθολογικές διατάξεις του ν. 4354/2015.

Γ) Επισημαίνεται γενικότερα, ότι αιτήματα μισθολογικού περιεχομένου που αφορούν όλες τις κατηγορίες προσωπικού της Γενικής Κυβέρνησης, όπως και το αίτημα περί καταβολής μηνιαίου επιδόματος εκτάκτων συνθηκών στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας (λόγω συνδρομής τους στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19 και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η πανδημία), εξετάζονται κάθε φορά με βάση την Κυβερνητική πολιτική για τους μισθούς και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, κατά την κατάρτιση προπαντός του ετήσιου Προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Στην παρούσα φάση πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη και η πολύ μεγάλη πίεση στα δημόσια οικονομικά από την σε εξέλιξη παγκόσμια ύφεση λόγω της προαναφερόμενης πανδημίας. Οι σχετικές αποφάσεις ανακοινώνονται μετά τη λήψη τους και όχι κατ’ ανάγκην μέσω της συγκεκριμένης κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood