Τα διεθνή μηνύματα Δένδια από την Άγκυρα σε συνεννόηση με Μητσοτάκη

Η ελληνική πλευρά είχε προετοιμαστεί εντατικά για τη χθεσινή συνάντηση.
dendias-cavucoglu-0

Γιατί… “απασφάλισε” ο Νίκος Δένδιας στη συνέντευξη με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου; Ήταν μια “έκρηξη οργής” για την τουρκική επιθετικότητα και την προσπάθεια της Άγκυρας να σφετεριστεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ή μήπως μια επιβεβλημένη τακτική κίνηση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, δεδομένης της αμετανόητης τουρκικής ρητορικής για συγκυριαρχία στο Αιγαίο, επέκταση της “γαλάζιας πατρίδας” μέχρι τον 25ο μεσημβρινό και έναρξη σεισμικών ερευνών σε θαλάσσιες περιοχές ελληνικής κυριαρχίας νότια της Κρήτης που δήθεν ανήκουν στη δικαιοδοσία της Άγκυρας βάσει του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου;

Η ελληνική πλευρά είχε προετοιμαστεί εντατικά για τη χθεσινή συνάντηση και τις διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής με την τουρκική διπλωματική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα.

Τον τελευταίο χρόνο ο Νίκος Δένδιας είναι το κεντρικό πρόσωπο της μερικής οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που αφιόνισε το τουρκικό καθεστώς, αφού στην Άγκυρα έδιναν μηδενικές πιθανότητες στον διαμοιρασμό των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Αθήνας και Καΐρου.
Τα διεθνή μηνύματα Δένδια από την Άγκυρα σε συνεννόηση με ΜητσοτάκηΠολλοί θεώρησαν ότι η επιχειρηματολογία που ανέπτυξε δημόσια ο Νίκος Δένδιας από την Άγκυρα – έχοντας εξ ευωνύμων του τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου – για τις τετρακόσιες τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, για την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, για το casus belli σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, για την αγνόηση του δικαίου της θάλασσας (UNCLOS), για την προσπάθεια σφετερισμού ζωνών ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, για την επιχείρηση εισβολής σε ελληνικό έδαφος από δεκάδες χιλιάδες κατευθυνόμενους μετανάστες, ήταν ένα δημόσιο κατηγορώ, πέρα από την συνηθισμένη διπλωματική γλώσσα, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Ορισμένοι έφτασαν στο σημείο να υπονοήσουν, αμέσως μετά τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια από την Άγκυρα, ότι ο Υπουργός των Εξωτερικών λειτούργησε χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι φήμες αυτές διαψεύστηκαν ταχύτατα, καθώς λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις Δένδια, ανώτατες κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να καλύψουν τον Υπουργό Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι λειτούργησε σε “πλήρη συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό”, προσθέτοντας ότι οι κύριοι Δένδιας και Μητσοτάκης “είχαν εκτενή συνομιλία χτες και σήμερα μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και πριν την συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου”. Τόνισαν μάλιστα ότι “ο Υπουργός Εξωτερικών είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως”. Και η πρόκληση ήλθε διά στόματος Τσαβούσογλου, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι υποθάλπει γκιουλενιστές, μέλη του PKK και άλλων τρομοκρατικών ομάδων, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η μειονότητα στη Θράκη είναι τουρκική και όχι μουσουλμανική. Η δημόσια απάντηση του Νίκου Δένδια φάνηκε να αιφνιδιάζει τον Τούρκο ομόλογό του, οποίος εν συνεχεία παραβίασε τα συμφωνηθέντα και έλαβε συνολικά τέσσερις φορές τον λόγο επιχειρώντας να απαντήσει στα ελληνικά επιχειρήματα. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για “καβγά” και προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί η αντιπαράθεση ο διάλογος θα τερματιστεί. “Όταν συνομιλούμε διεθνώς, και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους Τούρκους, προβάλλουμε τις θέσεις μας και τα δίκαιά μας. Οι οποίες είναι γνωστές. Και βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα”, απάντησαν συνεργάτες του Νίκου Δένδια εξηγώντας ότι τα όσα είπε δημόσια ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, “είναι οι θέσεις μας. Με την Τουρκία έχουμε διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την επίλυση των διαφόρων ζητημάτων. Η δική μας βασίζεται στις Ευρωπαϊκές αξίες και στο διεθνές δίκαιο”.
Τα διεθνή μηνύματα Δένδια από την Άγκυρα σε συνεννόηση με Μητσοτάκη
Σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει καταφέρει να αυξήσει τους περιφερειακούς συμμάχους της, να συνάψει συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, ο Νίκος Δένδιας – σε συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη – επέλεξε να απευθυνθεί και στο διεθνές ακροατήριο, εντός και εκτός Ε.Ε.
Τα μηνύματα που εξέπεμψε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών και η ακριβής γλώσσα που χρησιμοποίησε για να αναφερθεί στην τουρκική συμπεριφορά, είχαν δέκτες και τις χώρες με τις οποίες η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργήσει σχέσεις έντιμης συνεννόησης. Ήταν θέμα αξιοπιστίας για τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης, οι θέσεις της Αθήνας να αποτυπώνονται με τον ίδιο τρόπο, τόσο χωρίς την παρουσία Τούρκων αξιωματούχων, αλλά και ενώπιόν τους, ακόμη και μέσα στην Άγκυρα.
Τα διεθνή μηνύματα Δένδια από την Άγκυρα σε συνεννόηση με ΜητσοτάκηΠαραλλήλως, με τη συνειδητοποίηση και την εκπομπή του μηνύματος ότι για την Ελλάδα “δεν υπάρχει πιθανότητα συνέχισης της προσπάθειας βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία αν οι γείτονες επιμείνουν στα κόλπα των τελευταίων μηνών”, όπως εξηγούσε ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας στο protothema.gr, στην Αθήνα έχει αποφασιστεί ότι “πρέπει να μάθουμε να ζούμε διαφωνώντας” με την Τουρκία, κατά την έκφραση στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ακόμη και οι όποιες αυταπάτες πως η Τουρκία θα μπορούσε να αλλάξει στρατηγική, διαλύθηκαν μόλις την Τετάρτη, μία ημέρα πριν την μετάβαση του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, όταν ο Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε ότι είναι έτοιμος να στείλει τουρκικά πλοία για σεισμικές και υδρογραφικές έρευνες στις περιοχές του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου αλλά και στην Κύπρο, αν το καθεστώς του το αποφασίσει.
πηγή: protothema.gr
επιμέλεια: inkomotini.news
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood