Την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ανεβάζοντας στα ύψη το θερμόμετρο μεταξύ των δύο πλευρών.
Οι ΗΠΑ αιτιολογούν τις κυρώσεις κάνοντας λόγο για ρωσική παρέμβαση στις τελευταίες αμερικανικές προεδρικές εκλογές, καθώς και για hacking (ηλεκτρονική πειρατεία) κατά υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Συνδέουν μάλιστα για πρώτη φορά με ρωσική υπηρεσία πληροφοριών, την κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε το 2020 λογισμικό που αναπτύσσεται από την εταιρεία διαχείρισης δικτύων SolarWinds, και το οποίο χρησιμοποιείται τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Οι κυρώσεις
Στο διάταγμα που υπέγραψε ο Τζο Μπάιντεν, επιτρέπει την επιβολή των κυρώσεων, με στόχο, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, να προκληθούν “στρατηγικές και οικονομικές συνέπειες” σε βάρος της Μόσχας “εάν συνεχίσει ή ευνοήσει την κλιμάκωση των ενεργειών διεθνούς αποσταθεροποίησης”:
- απελαύνονται δέκα Ρώσοι διπλωμάτες.
- το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών απαγορεύει στους αμερικανικούς οικονομικούς θεσμούς να αγοράζουν απ’ ευθείας ρωσικά ομόλογα μετά τις 14 Ιουνίου.
- επιβάλλονται κυρώσεις σε έξι ρωσικές τεχνολογικές εταιρείες που κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν τις δραστηριότητες της Μόσχας στον κυβερνοχώρο.
- το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών επιβάλλει κυρώσεις κατά 32 οργανισμών και προσώπων που κατηγορούνται ότι αποπειράθηκαν για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης “να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ”.
- σε σύμπραξη, δε, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία, η αμερικανική κυβέρνηση επιβάλλει επίσης κυρώσεις σε οκτώ πρόσωπα και οργανισμούς “που συνδέονται με τη συνεχιζόμενη κατοχή και καταστολή στην Κριμαία”.
Τέλος, ως προς τις κατηγορίες για τα πριμ που προσφέρθηκαν από τη Ρωσία σε ταλιμπάν για να επιτεθούν κατά Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν, ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι η διαχείριση της υπόθεσης αυτής γίνεται “μέσω διπλωματικών και στρατιωτικών διαύλων, καθώς και διαύλων των Υπηρεσιών Πληροφοριών”.
Η αντίδραση της Ρωσίας
Ο Αμερικανός Πρέσβης στη Ρωσία Τζον Σάλιβαν εκλήθη στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, και σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠ.ΕΞ. Μαρία Ζαχάροβα, “επίκειται για την αμερικανική πλευρά σκληρή συνομιλία”.
“Η Μόσχα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσει την απάντησή της στις νέες αμερικανικές κυρώσεις. Αυτή τη στιγμή οι εμπειρογνώμονες προετοιμάζουν την απάντηση”, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
“Καταδικάζουμε οποιαδήποτε πρόθεση να επιβληθούν κυρώσεις, τις θεωρούμε παράνομες, και σε κάθε περίπτωση η αρχή της ανταποδοτικότητας ισχύει στον τομέα αυτό”, τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, για να συμπληρώσει: “Ανταποδοτικότητα, ώστε τα συμφέροντά μας να διασφαλίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η Ρωσία δεν επιθυμεί οι σχέσεις της με την Ουάσινγκτον να πηγαίνουν ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω”. Εξάλλου, την προηγούμενη εβδομάδα ο Ντ. Πεσκόφ είχε αναφέρει: “Η εχθρότητα και η απρόβλεπτη φύση των ενεργειών της Αμερικής μας αναγκάζουν γενικά να προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα σενάρια”.
Επικοινωνία Μπάιντεν-Πούτιν
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τους Αμερικανούς, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας Μπάιντεν-Πούτιν την Τρίτη 13/4, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στον Πρόεδρο της Ρωσίας πως “οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν σθεναρά τα συμφέροντά τους”, και ταυτόχρονα του πρότεινε να συναντηθούν σε «τρίτη χώρα» για να αναζητήσουν πεδία συνεργασίας.
Βαθαίνει το ρήγμα
Η κίνηση των αμερικανικών αναμφίβολα ρίχνει κι άλλο πάγο στις ήδη ψυχρές διμερείς σχέσεις της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα. Οι κυρώσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε νέο ναδίρ τις σχέσεις των δύο χωρών, που ήδη είχαν φθάσει στο χειρότερό τους επίπεδο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, τον περασμένο μήνα, όταν ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Βλαντιμίρ Πούτιν “δολοφόνο”.