Ο πρώτος ευκτήριος οίκος Αλεβιτών στην Ελλάδα (Ευκτήριος Οίκος ΤΖΕΜ) πήρε άδεια λειτουργίας και θα λειτουργήσει στον οικισμό Μεγάλο Δέρειο του Δήμου Σουφλίου της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Ο Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος επισκέφθηκε πρόσφατα τον χώρο και συναντήθηκε με τον Σύλλογο Αλεβιτών που έλαβε την άδεια για τον ευκτήριο οίκο, ο οποίος θα λειτουργήσει ως χώρος προσευχής και θα προσφέρει και υπηρεσίες όπως σίτιση.

«Οι Αλεβίτες διαθέτουν χώρους προσευχής στην περιοχή όπως είναι το τέμενος της Ρούσσας, αλλά τους είχε υφαρπάξει το σουνιτικό Ισλάμ», ανέφερε, μιλώντας στην «Κ», ο κ. Συρίγος.

6df13430 alevites soufli tzem 790x400 1Οι Αλεβίτες στη χώρα μας υπολογίζονται σε περίπου 3.000 και κατοικούν κυρίως στα ορεινά χωριά της Θράκης, όπως η Ρούσσα, το Μέγα Δέρειο, ο Πετρόλοφος, η Μυρτίσκη, κ.ά. Αποτελούν θρησκευτική μουσουλμανική μειονότητα και έχουν ισχυρές διαφορές με τους σουνίτες και τους σιίτες. Ενδεικτικά, στους Αλεβίτες, η γυναίκα έχει ισότιμη σχέση με τον άνδρα, είναι θεσμοθετημένη η μονογαμία, ενώ καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά στην καθημερινότητά τους, πράγμα απαγορευμένο για τους περισσότερους άλλους μουσουλμάνους. Επίσης, στους Αλεβίτες, έχει μεγάλη σημασία η μουσική – είναι κάτι αντίστοιχο με τις ψαλμωδίες των Χριστιανών. Να σημειωθεί ότι κάποιοι δεν θεωρούν τους εαυτούς τους μουσουλμάνους, άλλοι νιώθουν ότι αποτελούν παρακλάδι του Ισλάμ, ενώ και ανάμεσα στις κοινότητες των Αλεβιτών παρατηρούνται μικρές ή μεγάλες διαφορές.

Πηγές: kathimerini.gr, evros-news.gr