Ο Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα & Οικισμών του Δήμου Κομοτηνής Αχμέτ Εμρέ, σε επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, ζητά να συμπεριληφθεί η Ροδόπη στις Περιφερειακές Ενότητες όπου μπορεί κατά παρέκκλιση να διατεθεί το εντομοκτόνο σκεύασμα EXIREL 10 SE.

Όπως αναφέρει ο Αντιδήμαρχος ενημερώθηκε από  κερασοπαραγωγούς οικισμών του Δήμου Κομοτηνής που συναντούν προβλήματα στον έλεγχο των μυζητικών και μασητικών εντόμων, ότι “ως μόνη λύση αντιμετώπισης αυτών, προβάλλει η χρήση του σκευάσματος EXIREL 10 SE, σύμφωνα με την εμπειρία τους και την καθοδήγηση που λαμβάνουν από τους εξειδικευμένους στην καλλιέργεια γεωπόνους της περιοχής”.

Ο Εμρέ Αχμέτ μάλιστα παραπέμπει στην απόφαση του Προϊστάμενου της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας του ΥΠΑΑΤ κ. Δ. Μηλαίου με Αρ. Πρωτ.  11820/312657 (2-4-2021), να δοθεί κατά παρέκκλιση άδεια διάθεσης στην αγορά του συγκεκριμένου φυτοπροστατευτικού προϊόντος για περίοδο 120 ημερών σε συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες, και βάσει τούτου, αιτείται να συμπεριληφθεί και η Ροδόπη σε αυτές “ώστε οι παραγωγοί κερασιού να προχωρήσουν απρόσκοπτα στη χρήση του συγκεκριμένου εντομοκτόνου”.

Ο Αντιδήμαροχς, τονίζει ακόμη: “Οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τοπικής μας οικονομίας και βιώνουμε μαζί τους την αγωνία, τα οικονομικά αδιέξοδα, αλλά και την πρόθεσή τους να προστατεύσουν με κάθε τρόπο τα προϊόντα που η εύφορη γης της Ροδόπης γεννά”.