Η καθιέρωση της 19ης Απριλίου ως Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, έχει οριστεί με το Προεδρικό Διάταγμα 130/2008.

Η 19η Απριλίου είναι η επέτειος του θανάτου του ποιητή και φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα.

Ο φετινός εορτασμός της Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, σύμφωνα με το με υπ’ αριθμ. 28838/13-4-2021 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, θα πραγματοποιηθεί μόνο στην έδρα της, την Κομοτηνή, λαμβανομένων υπ’ όψη των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, στο πλαίσιο των οποίων επιτρέπονται οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό, με μικρό αριθμό προσερχομένων μέχρι εννέα άτομα.

Των παραπάνω δοθέντων τη Δευτέρα 19 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν στην Κομοτηνή οι εκδηλώσεις:

  • Γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων, Περιφερειακών και Δημοτικών καταστημάτων, των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών, από τις 8 το πρωί μέχρι και τη δύση του ηλίου.
  • Ώρα 08:00, επίσημη έπαρση της σημαίας στο Ηρώο της πόλης.
  • Ώρα 10:30, επίσημη δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος, και παρουσία μόνο των προσκεκλημένων. Μετά τη δοξολογία θα εκφωνηθεί μέσα στον ναό ο Πανηγυρικός της Ημέρας από τη φιλόλογο του 2ου Γυμνασίου Κομοτηνής, Ευθυμία Καραπούλη.
  • Ώρα 11:15, κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης / Τήρηση ενός λεπτού σιγής.
  • Ώρα 19:40, υποστολή της σημαίας στο Ηρώο.