Την άρνηση της Κυβέρνησης για έγκριση των επιλαχόντων των σχεδίων βελτίωσης, έκανε γνωστή ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ι. Οικονόμου στη Βουλή, μετά από ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου που συνυπογράφουν όλοι οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής.

“Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προφασιζόμενος τα άρθρα του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, το γεγονός ότι δεν υπήρξε δημόσια δέσμευση, αλλά και το ότι επίκειται νέα πρόσκληση των σχεδίων βελτίωσης τον Οκτώβρη, αρνήθηκε να προβεί σε ένταξη των επιλαχόντων των σχεδίων βελτίωσης στους επιτυχόντες, όπως επιβάλλεται από τους κανόνες δικαίου και τις ανάγκες της ανάπτυξης και της επανεκκίνησης της οικονομίας”, σχολιάζει ο Βουλευτής Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ, Ιλχάν Αχμέτ, και προσθέτει: Το Κίνημα Αλλαγής με την ερώτησή του ζήτησε από τον Υπουργό να έρθει στην θέση ενός επιλαχόντα αγρότη όπου μετά από γραφειοκρατικό βάσανο και συνεχείς αναβολές τεσσάρων σχεδόν χρόνων είναι επιτυχών στην κατάταξη για το Σχέδιο Βελτίωσης που υπέβαλε και είχε τεράστια έξοδα για αυτό, αλλά τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ, δεν χρηματοδοτούν με επιπλέον πόρους το πρόγραμμα, τον φέρνουν σε αδιέξοδο καθιστώντας τον μη δικαιούχο”.

“Η αδικία είναι διπλή για τους νέους αγρότες”, τονίζει ο Ιλχάν Αχμέτ που ζητά με τους συναδέλφους του “την αποκατάσταση της με έγκριση όλων των επιλαχόντων των σχεδίων βελτίωσης με αύξηση του Προϋπολογισμού κατά 150 εκ. €”.

Ύστερα από την άρνηση του Υφυπουργού, ο κ. Κεγκέρογλου κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής την επιστολή της συντονιστικής επιτροπής αγροτών για το θέμα, και κατήγγειλε την Κυβέρνηση για “αναλγησία και αδιαφορία”, αφού “δεν αξιοποιεί τις δυνατότητες που έχει, δηλαδή την ευελιξία λόγω κορωνοϊού της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μεταφερθούν πόροι από το ένα πρόγραμμα στο άλλο, την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής με υπερδέσμευση πόρων, κ.λπ.”.

“Δεν δίνετε τις κατάλληλες απαντήσεις, δεν πιστεύετε στην ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας, αφού δεν χρηματοδοτείται έτοιμες και εγκεκριμένες μελέτες και μάλιστα στο τομέα της αγροτικής παραγωγής που μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην Ελληνική Οικονομία αλλά παραπέμπετε στο μέλλον με υποβολή των αγροτών σε απώλεια και επιπλέον κόστος για τις μελέτες αλλά κυρίως ότι επένδυση έχει γίνει έως τώρα στα πλαίσια του τρέχοντος προγράμματος δεν θα είναι επιλέξιμο στο νέο”, κατακεραύνωσε ο κ. Κεγκέρογλου την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, και επιπλέον ζήτησε ενημέρωση για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, “οι οποίοι για γραφειοκρατικούς λόγους με ευθύνη των υπηρεσιών, δεν έλαβαν την κορωνοενίσχυση για τις ελιές και μέχρι σήμερα δεν έχουν κάποια ενημέρωση”.

Ο Υφυπουργός απέφυγε να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις, παραπέμποντας σε άλλες δράσεις για ενίσχυση του αγροτικού τομέα.

Η Ερώτηση των Βουλευτών του ΚΙΝΑΛ

“Την κατάσταση στα χέρια τους αναγκάζονται να πάρουν οι παραγωγοί, σε σχέση με το φλέγον ζήτημα των επιλαχόντων των Σχεδίων Βελτίωσης του 2018, το οποίο απασχολεί μεγάλο αριθμό αγροτών σε όλη τη χώρα και το οποίο οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής είχαμε επισημάνει ήδη από τον Ιούλιο του 2020, με συνεχείς παρεμβάσεις μας στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Σύμφωνα μάλιστα με σχετικά δημοσιεύματα, για τον σκοπό αυτό συγκροτείται Συντονιστική Επιτροπή αγροτών-επενδυτών, που ανήκουν στην κατηγορία των επιλαχόντων των Σχεδίων Βελτίωσης, η οποία αποτελείται κυρίως από ενδιαφερόμενους της Κεντρικής Ελλάδας, ενώ δεν αποκλείεται στη συνέχεια να υπάρξει και περαιτέρω διεύρυνση, με την προσθήκη στην αγροτών από τον Έβρο μέχρι τα Χανιά, μιας και οι επιλαχόντες δεν περιορίζονται μόνο στην Κεντρική Ελλάδα.

Όπως μάλιστα τονίζεται, στόχος του εν λόγω Συντονιστικού είναι τόσο η ανάδειξη του προβλήματος του άδικου αποκλεισμού των επιλαχόντων αγροτών, όσο και η πίεση προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να πειστεί για το δίκαιο αίτημα των χιλιάδων ενδιαφερομένων και να λάβει σχετική πολιτική απόφαση, που τελικά θα τους εντάσσει στα Σχέδια Βελτίωσης.

Δεδομένου ότι τόσο οι παλιοί αγρότες-επενδυτές, όσο και οι νέοι του μέτρου 6.1 σε όλη την Ελλάδα, ενώ κατέθεσαν αίτηση η οποία εγκρίθηκε, ενημερώθηκαν ωστόσο αργότερα ότι τα κονδύλια δεν επαρκούν(!), και συνεπώς θεωρούνται επιλαχόντες.

Δεδομένου ότι τα Σχέδια Βελτίωσης αποτελούν ένα θετικότατο εργαλείο στήριξης και διατήρησης των αγροτών στον τόπο τους και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο από την Πολιτεία.

Δεδομένου ότι τα Σχέδια Βελτίωσης αναντίρρητα συνεισφέρουν στην αγροτική ανάπτυξη της υπαίθρου, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην μείωση του κόστους παραγωγής, στον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεων και στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.

Δεδομένου ότι κάλλιστα στα Σχέδια Βελτίωσης μπορούν να μεταφερθούν κονδύλια από το απερχόμενο ΠΑΑ στο νέο ΠΑΑ , όπως βέβαια μπορούν να κατευθυνθούν και άλλοι εθνικοί πόροι, όπως συνέβη στις περιπτώσεις της εξισωτικής αποζημίωσης.

Δεδομένου ότι από τη διαδικασία των Σχεδίων Βελτίωσης υπάρχουν άμεσα ανταποδοτικά οφέλη (ΦΠΑ, φόροι) κα για την Πολιτεία, από την στιγμή που οι ενδιαφερόμενοι αγρότες – επενδυτές συμμετέχουν κατά το ήμισυ με ίδια κεφάλαια.

Δεδομένου ότι η τελική βαθμολόγηση των Σχεδίων Βελτίωσης παρουσίασε ορισμένες «ιδιαιτερότητες», αδικώντας συγκεκριμένους κλάδους, όπως π.χ. αυτός των αγελαδοτρόφων-βοοτρόφων, που παρέμειναν εκτός Σχεδίων σε ποσοστό 80% (!).

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

  1. Αν είναι ενήμερος για το ζήτημα που έχει προκύψει σε σχέση με το μεγάλο αριθμό επιλαχόντων των Σχεδίων Βελτίωσης, οι οποίοι κατά τα φαινόμενα θα μείνουν εκτός διαδικασιών και επιδότησης;
  2. Αν σκοπεύει να εξαντλήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του, προκειμένου να εγκριθούν όλοι οι επιλαχόντες αγρότες στο πρόγραμμα 4.1.1, με την παροχή επιπλέον κονδυλίων”.