Κυβερνητική δέσμευση για την κατασκευή της νέας μονάδας της ΔΕΗ στην Κομοτηνή, αξιώνει ο Δημ. Χαρίτου

"Η κυβέρνηση αντί να προωθεί μόνο άλλες ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου, να εντάξει τη νέα μονάδα της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και να θέσει το έργο σε άμεση προτεραιότητα".
ΔΗΜΗΤΡΗΣ-ΧΑΡΙΤΟΥ (2)

Να αναλάβει τη δέσμευση για την κατασκευή της νέας μονάδας της ΔΕΗ στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής, η οποία έχει λάβει το “πράσινο φως” της αδειοδότησης από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), κάλεσε την κυβέρνηση με εμφατικό τρόπο ο Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου με παρέμβασή του στο Κοινοβούλιο.

Ο Βουλευτής αξίωσε από την κυβέρνηση “αντί να προωθεί μόνο άλλες ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου, να εντάξει τη νέα μονάδα της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και να θέσει το έργο σε άμεση προτεραιότητα”.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει ο κ. Χαρίτου σε κοινοβουλευτική ερώτησή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, “χρειάζεται πολιτική απόφαση για να προχωρήσει το επιχειρησιακό σχέδιο από τη ΔΕΗ και να τηρηθούν τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα της ΡΑΕ”.

Το σημαντικό, όπως τονίζει ο Βουλευτής της Ροδόπης, “είναι ότι το ήδη υπάρχον εργοστάσιο της ΔΕΗ Κομοτηνής διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις, δηλαδή υποδομές, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, για την κατασκευή νέας μονάδας με το συμφερότερο οικονομικό κόστος για το δημόσιο, ενώ θα συμβάλλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της εργασίας”.

Κυβερνητική δέσμευση για την κατασκευή της νέας μονάδας της ΔΕΗ στην Κομοτηνή, αξιώνει ο Δημ. ΧαρίτουΟλόκληρο το κείμενο της ερώτησης-παρέμβασης του Δημήτρη Χαρίτου στη Βουλή:

“Θέμα: “Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την κατασκευή και λειτουργία της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που αδειοδοτήθηκε από την ΡΑΕ, στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής;”.

Η απόφαση της κυβέρνησης ΝΔ να προχωρήσει στην απόσυρση όλων των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων έως το 2023, συνέδεσε την απολιγνιτοποίηση της χώρας με την περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, καθιστώντας αναγκαία την ανάπτυξη νέων μονάδων φυσικού αερίου, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για την επάρκεια ισχύος στη χώρα. Αυτή η επιλογή της αντικατάστασης του λιγνίτη με φυσικό αέριο και όχι με ΑΠΕ, λειτουργεί εις βάρος του ευρύτερου στόχου της απανθρακοποίησης του ενεργειακού μίγματος της χώρας, και είναι φυσικά σε πλήρη ευθυγράμμιση με την επιδίωξη της κυβέρνησης για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων σε όλους τους τομείς. 

Βασική θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, είναι ότι η απολιγνιτοποίηση της χώρας πρέπει να προχωρήσει ως τμήμα της ευρύτερης απανθρακοποίησης της ελληνικής οικονομίας, με αντικατάσταση του λιγνίτη με ΑΠΕ. Με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης ΝΔ για αντικατάσταση του λιγνίτη με φυσικό αέριο και όχι με ΑΠΕ, μοιραία δημιουργείται η ανάγκη για αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος για ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο και για αντικατάσταση των υφιστάμενων μονάδων που ήδη λειτουργούν.

Με την υπ’ αριθμ. 130/2021 απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) εγκρίθηκε η χορήγηση άδειας νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην εταιρεία «Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού-ΔΕΗ Α.Ε.» στο εργοστάσιο ΔΕΗ/ΑΗΣ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, συνολικής ισχύος 665 ΜW, με μέγιστο βαθμό απόδοσης 63% και με χρόνο έναρξης λειτουργίας τον Δεκέμβριο του 2024. Πρόκειται για μία σύγχρονη μονάδα που έρχεται να αντικαταστήσει την υπάρχουσα αξιοποιώντας τις υποδομές, τον μηχανολογικό εξοπλισμό κ.λπ., με δυνατότητες να καλύψει εγχώριες ανάγκες σε ενέργεια, αλλά και να εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα σε γειτονικές χώρες. 

Ωστόσο, για να προχωρήσει το επενδυτικό σχέδιο της νέας μονάδας στο εργοστάσιο ΔΕΗ/ΑΗΣ στην Κομοτηνή, που αδειοδοτήθηκε από τη ΡΑΕ, προϋπόθεση είναι η κυβέρνηση να αναλάβει την πολιτική δέσμευση να εντάξει τη νέα μονάδα στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, και να θέσει το έργο σε άμεση προτεραιότητα, αντί να προωθεί μόνο άλλες ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου, σύμφωνα με το ευρύτερο σχέδιό της.

Μία τέτοια απόφαση της κυβέρνησης είναι αναγκαία για να υπάρξει επιχειρησιακό σχέδιο από τη ΔΕΗ και να προχωρήσουν μια σειρά ενεργειών των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί από τη ΡΑΕ, διαφορετικά η απόφαση της κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά, κάτι που θα αποβεί σε όφελος αποκλειστικά και μόνο των ιδιωτικών συμφερόντων στον χώρο της ενέργειας σε όλους τους τομείς. Σημειώνεται ότι πέραν της μονάδας των 826 MW στη Βοιωτία, που ήδη κατασκευάζεται και ολοκληρώνεται εντός του 2021, και πλην της αδειοδότησης της ΔΕΗ για την μονάδα στη Κομοτηνή, στη χώρα “τρέχουν” ιδιωτικά projects κατασκευής νέων μονάδων φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 3379 MW, εκ των οποίων 1327 MW χωροθετούνται στη Θράκη.

Το ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα της λειτουργίας της νέας μονάδας στο εργοστάσιο ΔΕΗ/ΑΗΣ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής είναι ότι η περιοχή τα τελευταία χρόνια μετασχηματίζεται σε ενεργειακό κόμβο με τους αγωγούς που διέρχονται ή πρόκειται να διέλθουν από αυτήν, όπως ο αγωγός φυσικού αερίου TAP, ο αγωγός IGB, ο αγωγός IGI, αλλά και η πλωτή μονάδα Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, γεγονός που σημαίνει ότι η πρόσβαση στο φυσικό αέριο, την βασική πρώτη ύλη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, θα γίνεται γρηγορότερα και ενδεχομένως με ευνοϊκότερους όρους. Ενώ εξίσου σημαντικό είναι ότι υπάρχουσα μονάδα της ΔΕΗ, όπως και η νέα που θα την αντικαταστήσει, έχει την ικανότητα διατήρησης αποθέματος πετρελαίου ντίζελ, ώστε σε περίπτωση ανάγκης να διασφαλίζεται η ικανότητα λειτουργίας για τουλάχιστον πέντε ημέρες σε πλήρες φορτίο, όπως απαιτεί η ΡΑΕ και όπως έχει συμβεί στο παρελθόν (Ιανουάριος 2009) όταν παρουσιάστηκαν προβλήματα στη ροή αερίου από τον ελληνοτουρκικό αγωγό. 

Η υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου επενδυτικού σχεδίου θα συμβάλλει συνολικά στην ανάπτυξη της περιοχής θωρακίζοντας την οικονομικά, αλλά και ενεργειακά. Η νέα μονάδα θα δώσει ώθηση στην τοπική οικονομία που τόσο αναγκαία είναι σήμερα, ενώ θα είναι πολλαπλά επωφελής για την τοπική κοινωνία, μιας και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, τόσο κατά την διάρκεια της κατασκευής της όσο και μετά τη λειτουργία της.

Επειδή η απόφαση της ΡΑΕ για να προχωρήσει η νέα μονάδα της ΔΕΗ προϋποθέτει πολιτική απόφαση από πλευράς κυβέρνησης για να θέσει το έργο σε άμεση προτεραιότητα υλοποίησης στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας,

Επειδή το εργοστάσιο της ΔΕΗ Κομοτηνής διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις, δηλαδή υποδομές, εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, για την κατασκευή νέας μονάδας με το συμφερότερο οικονομικό κόστος για το δημόσιο,

Επειδή η περιοχή αποτελεί ενεργειακό κόμβο και η νέα μονάδα της ΔΕΗ μπορεί να έχει ευνοϊκότερη πρόσβαση σε φυσικό αέριο μέσω των αγωγών που διέρχονται ή πρόκειται να διέλθουν,

Επειδή η Θράκη και ιδιαίτερα η Ροδόπη έχει άμεση ανάγκη από μεγάλες επενδύσεις για την τόνωση της τοπικής οικονομίας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όπως αναγνωρίζεται και από την Διακομματική Επιτροπή, 

Επειδή η άδεια της ΡΑΕ τελεί υπό όρους και αυστηρά χρονοδιαγράμματα που για να τηρηθούν προϋποθέτουν την ύπαρξη πολιτικής  βούλησης εκ μέρους της κυβέρνησης,

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Είναι στις προθέσεις σας η κατασκευή και λειτουργία νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής;

2. Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε να προχωρήσει ο σχεδιασμός από τη διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. για να υπάρξει επιχειρησιακό σχέδιο και να τηρηθούν στην συνέχεια τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα που έθεσε η ΡΑΕ στην απόφασή της;

Ο ερωτών βουλευτής

Χαρίτου Δημήτρης”.

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood