Το όνομα NICHOLAS TOPOUZLIS, φέρει ένα Ορθόδοξο Δημοτικό Σχολείο που χτίστηκε στην Ουγκάντα με δωρεά της οικογένειας Τοπουζλή από την Ξυλαγανή, και με μέριμνα του Ορθόδοξου ιερέα π. Αντώνιου Μουτιάμπα.

Το θέμα ανέδειξε η εκπομπή “Πρωινοί τύποι” του ΑΝΤ1, και σύμφωνα με τη σελίδα “Ξυλαγανή παλιά και νέα”, πρόκειται πιθανότατα για προσφορά στη μνήμη του πρόωρα εκλιπόντος γιου του αειμνήστου πρώην δημάρχου Μαρώνειας, Παναγιώτη Τοπουζλή.

Ο Ορθόδοξος ιερέας π. Αντώνιος Μουτιάμπα μάχεται στην Ουγκάντα ενάντια στην πείνα, τη φτώχεια και τον αναλφαβητισμό των παιδιών. Γεννήθηκε στην Ουγκάντα, αλλά σε ηλικία 16 ετών αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα για να τελειώσει το σχολείο. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε η γνωριμία του με τον μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου, Ειρηναίο. Τελείωσε το λύκειο στην Κρήτη και σπούδασε στη Γεωπονική Σχολή Αθηνών. Τελικά τον κέρδισε η ιεροσύνη και συνέχισε τις σπουδές του στην Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης. Έχοντας ζήσει είκοσι χρόνια στην Ελλάδα, αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα του με τη γυναίκα του Χαριτίνη και τα παιδιά τους, για να προσφέρει ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό έργο και να βοηθήσει τη χώρα στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Στην περιοχή Luweero της Ουγκάντας όπου δραστηριοποιείται, τα προβλήματα είναι έντονα: η ανεργία είναι πολύ υψηλή, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να μην μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε το καθημερινό φαγητό. Τα παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο, ενώ πολλά μωρά πεθαίνουν πριν από την ηλικία των πέντε ετών από ασθένειες, καθώς δεν υπάρχει ούτε καθαρό νερό. Σήμερα έχει την ευθύνη της λειτουργίας πέντε ενοριών που στεγάζουν 1.200 φτωχά και ορφανά παιδιά στα οποία εκτός από στέγη, παρέχεται μόρφωση, ιατρική φροντίδα (σε συνεργασία με τους «Γιατρούς του Κόσμου») και φαγητό. Ο π. Αντώνιος δίνει μεγάλη βαρύτητα στην εκπαίδευση των παιδιών. “Δίνουμε μεγάλο αγώνα για τη μόρφωση, γιατί αυτή θα βγάλει την Αφρική από τη μιζέρια”, υπογραμμίζει, και επισημαίνει πως “όλο το έργο γίνεται με την υποστήριξη αναδόχων ιδιωτών από την Ελλάδα, αν και οι δωρεές έχουν περιοριστεί λόγω της οικονομικής κρίσης”. Ο ίδιος ευχαριστεί την Ελλάδα διότι όπως λέει “πέρα από τη μόρφωση που μου έδωσε, ενσωματώθηκα και είμαι ένα κύτταρο της Ελλάδας”. Έχει μάλιστα αποκτήσει και την ελληνική υπηκοότητα και όπως τονίζει “μιλάω και ονειρεύομαι ελληνικά”.

*Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ