Την ενίσχυση του λιανικού εμπορίου με άμεση ρευστότητα για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων του κλάδου, ζητά o Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής με επιστολή προς τους Υπουργούς, Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα, και Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή:

“Κύριο μέλημα για τη επαναλειτουργία της αγοράς είναι να καταστούν βιώσιμες οι εμπορικές επιχειρήσεις και να στηριχθούν στο πρώτο δύσκολο διάστημα. Βασικό αίτημα των συναδέλφων μας είναι η άμεση ρευστότητα, καθώς θα κληθούν να προμηθεύσουν τα καταστήματά τους με νέα εμπορεύματα για την προσεχή σεζόν. Το βασικό κεφάλαιο αγοράς για την κάλυψη των συγκεκριμένων αναγκών ξεπερνά το 45% του κύκλου εργασιών, τη στιγμή που η μείωση του κύκλου εργασιών σε τοπικό επίπεδο ξεπέρνα το 82%. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα» με αποτέλεσμα να έχουν σωρεύσει από την αρχή της πανδημίας τεράστια αποθέματα (στοκ) εμπορευμάτων της περασμένης σεζόν, υποχρεώσεις προς προμηθευτές, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο, και χρέη προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση παροχή κεφαλαίου κίνησης προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο σύνολο των υποχρεώσεών τους και να στηρίξουν τις θέσεις εργασίας, τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους.

Η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κυριακή Κωνσταντινίδου.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα στήριξης που προτείνουμε είναι τα εξής:

  • Παροχή κεφαλαίου κίνησης με σκοπό την αγορά εμπορευμάτων για το πρώτο διάστημα επανεκκίνησης της λειτουργίας του λιανικού εμπορίου.
  • Ποσό ενίσχυσης 7% επί του κύκλου εργασιών του ΚΑΔ της επιχείρησης.
  • Επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους, για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών.
  • Δημιουργία ειδικού ακατάσχετου τροφοδότη λογαριασμoύ.
  • Επαναφορά του μέτρου που αφορά την έκπτωση 25% στις εμπρόθεσμες καταβολές δόσεων των βεβαιωμένων (μη ληξιπρόθεσμων) φορολογικών υποχρεώσεων, καθώς και υποχρεώσεων ΕΦΚΑ“.